NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست هاویدیوAfricanews
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

ویدئوی منتشر شده از تیرباران ۱۵ امدادگر در غزه؛ اسرائیل: اشتباه جدی بود

کشته شدن ۱۵ امدادگر در غزه
کشته شدن ۱۵ امدادگر در غزه Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

ویدئوی به دست آمده از یکی از ۱۵ امدادگری که ماه گذشته به دست نیروهای اسرائیلی در جنوب باریکه غزه کشته شدند، به نظر می‌رسد با ادعاهای اسرائیل مبنی بر اینکه خودروهای امدادی هنگام تیراندازی در جنوب غزه سیگنال‌های اضطراری نداشتند، مغایرت دارد.

آگهی

این فیلم تیم‌های هلال احمر و دفاع غیرنظامی فلسطینی را نشان می‌دهد که با سرعت کم در حال حرکتند، چراغ‌های اضطراری خودروهایشان روشن است و لوگوها مشخصند. آنها در همان حال برای کمک به آمبولانسی که پیش‌تر هدف تیراندازی قرار گرفته، به محل می‌رسند. این تیم‌ها هیچ رفتار غیرعادی یا تهدیدآمیزی از خود نشان نمی‌دهند.

در این تیراندازی که قبل از طلوع آفتاب در ۲۳ مارس در تل السلطان، محله‌ای در شهر رفح در جنوب غزه روی داد، هشت نفر از اعضای هلال احمر، شش نفر از نیروهای دفاع غیرنظامی و یک نفر از کارکنان سازمان ملل کشته شدند. نیروهای اسرائیلی سپس با بولدوزر اجساد آن‌ها را همراه با خودروهای نابود‌شده دفن کردند. یک هفته بعد، نیروهای امدادی و سازمان ملل توانستند به محل برسند و اجساد را بیرون بیاورند.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

معاون جمعیت هلال احمر فلسطینی، مروان جیلانی، گفت تلفنی که این فیلم را ضبط کرده بود، در جیب یکی از کارکنان کشته‌شده پیدا شده است. سفیر فلسطین در سازمان ملل این ویدئو را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس که این ویدئو را منتشر کرده، می‌گوید آن را از یکی از دیپلمات‌های سازمان ملل به شرط ناشناس‌ماندن دریافت کرده است، زیرا هنوز به‌صورت عمومی منتشر نشده بوده است.

منزر عبد، یکی از امدادگرانی که زنده مانده، صحت ویدئو را تأیید کرده است. دو سازه بتنی در فیلم دیده می‌شوند که در ویدئوی دیگری از سازمان ملل هنگام بازیابی اجساد نیز مشاهده شده‌اند؛ چیزی که نشان می‌دهد محل یکسان است.

جزئیات تکان‌دهنده رویداد

ویدئو نشان می‌دهد که کاروان نجات هلال احمر و دفاع غیرنظامی پس از قطع تماس با آمبولانس آسیب‌دیده اعزام شده است. فیلم که از روی داشبورد یکی از خودروها گرفته شده، چند آمبولانس و یک خودروی آتش‌نشانی را در حال حرکت در تاریکی نشان می‌دهد. چراغ‌های اضطراری تمام مسیر روشن هستند.

آن‌ها به آمبولانسی در کنار جاده می‌رسند و کنارش می‌ایستند، چراغ‌ها هنوز روشنند. هیچ نیروی اسرائیلی دیده نمی‌شود.

مردی در خودرو می‌گوید: «خدایا، سالم باشند…» بعد فریاد می‌زند: «روی زمین پخش‌وپلا شده‌اند!» – احتمالاً اشاره به اجساد دارد. سه مرد با لباس نارنجی دفاع غیرنظامی از خودروها پیاده می‌شوند و به سمت آمبولانس می‌روند.

صدای شلیک می‌آید و یکی از مردان به‌نظر می‌رسد که زمین می‌افتد. تیراندازی آغاز می‌شود.

جیلانی گفت از حدود ساعت ۳:۵۰ بامداد ۲۳ مارس، آمبولانس‌ها برای رسیدگی به مجروحان به سمت تل السلطان حرکت کردند. او گفت اولین آمبولانس با یک مجروح بازگشت. اما آمبولانس‌های بعدی هدف تیراندازی قرار گرفتند.

حمله اسرائیل به امدادگران در غزه
حمله اسرائیل به امدادگران در غزهAP Photo

عبد با دستانی لرزان به آسوشیتدپرس گفت که وقتی آمبولانسش وارد منطقه شد، چراغ‌های هشدار روشن بود. «به شما می‌گویم، ناگهان مستقیماً به سمت ما شلیک شد»، شدت آتش به‌قدری بود که خودرو ایستاد.

او که ۱۰ سال سابقه فعالیت در هلال احمر دارد، گفت در صندلی عقب نشسته بود و روی زمین خم شد. صدایی از دو همکارش در صندلی جلو نشنید. غیر از او، آنها تنها سرنشینان خودرو بودند که به نظر می‌رسد در جا کشته شدند.

او گفت نیروهای اسرائیلی که برخی مجهز به دوربین دید در شب بودند، او را از آمبولانس بیرون کشیدند، روی زمین انداختند، مجبورش کردند لباس‌هایش را درآورد و با قنداق تفنگ تمام بدنش را زدند. سپس دست‌هایش را از پشت بستند.

عبد گفت که از او درباره آموزش امدادی‌اش و تعداد افرادی که در خودرو بودند، بازجویی شد. یکی از سربازان نوک تفنگش را در گردنش فشار داد، دیگری تیغه چاقویش را در کف دستش فرو برد، تا جایی‌که نزدیک بود ببرد، تا اینکه سرباز سومی آن‌ها را کنار کشید و به عبد هشدار داد: «دیوانه‌اند.»

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

آگهی

عبد گفت که دیده سربازان به خودروهای بعدی هم شلیک کردند. او را مجبور کردند روی شکمش دراز بکشد و اسلحه‌ای را بر پشتش فشار دادند. در میان تیراندازی، تنها توانست دو خودروی دفاع غیرنظامی را ببیند.

در ویدئو، سه امدادگر از خودرو پیاده شده و به سمت آمبولانس آسیب‌دیده می‌روند. اما بلافاصله خودروهایشان هدف رگبار گلوله قرار می‌گیرد که با وقفه‌های کوتاه بیش از پنج دقیقه ادامه دارد.

صدای صاحب تلفن شنیده می‌شود که در حال دعا کردن است و می‌گوید: «مرا ببخش مادر... این راهی‌ است که انتخاب کرده‌ام، مادر، برای کمک به مردم…»؛ و بعد صدای او ضعیف می‌شود.

مردی که گوشی را گرفته، به‌نظر می‌رسد از خودرو بیرون می‌پرد و روی زمین می‌افتد، اما تصویر سیاه می‌شود، گرچه صدا ادامه دارد. تیراندازی نزدیک پنج دقیقه و نیم ادامه دارد، با رگبارهای سنگین، سکوت‌های کوتاه، صدای تک‌ تیرها، فریادها و جیغ‌ها.

آگهی

در تمام مدت، مردی که گوشی را گرفته، مرتباً شهادتین می‌گوید. نزدیک به پایان ویدئوی شش دقیقه و ۴۰ ثانیه‌ای، صداهایی به زبان عبری شنیده می‌شود. مرد می‌گوید: «یهودی‌ها دارند می‌آیند»، که اشاره‌اش به سربازان اسرائیلی است و پس از آن ویدئو قطع می‌شود.

اسرائیل: اشتباه جدی بود

ارتش اسرائیل جزئیات اولیه تحقیقات خود را درباره این حادثه در رفح، واقع در جنوب غزه، منتشر کرد و گفت که این حادثه «تحت بررسی کامل» است.

بر اساس گزارش تایمز اسرائیل، ارتش اسرائیل اظهار داشت که حداقل شش نفر از کشته‌شدگان پس از مرگ به عنوان نیروی عملیاتی حماس شناسایی شده‌اند و تأکید کرد که هیچ‌یک از کشته‌شدگان اعدام نشده‌اند. همچنین، ارتش اعلام کرد که نیروهایش تلاش نکرده‌اند وقوع این حادثه را پنهان کنند و محل دفن اجساد را به سازمان ملل اطلاع داده‌اند.

پیش‌تر، ارتش اسرائیل ادعا کرده بود که خودروهای امدادی فاقد چراغ‌های جلو و علائم اضطراری بودند و به‌صورت هماهنگ نشده به محل حادثه رسیدند، به‌طوری‌که نیروهای اسرائیلی آن‌ها را «مشکوک» دانسته و به سمت‌شان آتش گشودند. با این حال، در ویدئوی منتشر شده دیده می‌شود که خودروهای امدادی دارای علائم مشخص و چراغ‌های اضطراری روشن بودند، چیزی که با روایت اولیه ارتش مغایرت دارد.

آگهی

رئیس ستاد ارتش اسرائیل، هرتزی هالوی، در واکنش به این رویداد آن را نتیجه «تشخیص نادرست در شرایط پیچیده» دانسته و اظهار داشت که این حمله یک «اشتباه جدی» بوده که نباید رخ می‌داد. او همچنین عذرخواهی کرده و اعلام کرده است که تحقیقات داخلی برای بررسی کامل این حادثه در حال انجام است.

یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید

ارتش اسرائیل پیشتر گفته بود به دلیل حرکت «مشکوک» این خودروها بدون چراغ جلو یا سیگنال اضطراری، به سمت آن‌ها شلیک کرده است.

اما یکی از مقامات ارتش اسرائیل در گفت‌وگو با خبرنگاران عصر شنبه گفت که ادعای اولیه درباره نبود چراغ اضطراری اشتباه بوده است. او به شرط ناشناس‌ماندن این موضوع را بیان کرد.

آگهی

هلال احمر می‌گوید که یکی از امدادگران به نام اسعد نصاصره همچنان مفقود است. عبد گفت که او را دیده که با چشمان بسته توسط نیروهای اسرائیلی برده می‌شود. الخطیب گفت که سازمان از ارتش خواسته تا محل نگهداری این امدادگر را اعلام کند.

او افزود که قربانیان «از فاصله نزدیک هدف قرار گرفته‌اند» و به زودی گزارش پزشکی قانونی منتشر خواهد شد.

مقام ارتش اسرائیل مدعی شد که «هیچ بدرفتاری‌ای صورت نگرفته» و گفت نمی‌داند چرا خودروها دفن شده‌اند. او اطلاعاتی درباره امدادگر مفقود نداشت.

نیروهاس حماس در لباس امدادگران؟

اسرائیل ادعا دارد که در این رویداد نیروهای حماس را یافته است. ارتش اسرائیل می‌گوید پس از تیراندازی، متوجه شد که محمد امین شوبکی، از اعضای حماس و هشت فرد مسلح دیگر کشته شده‌اند. اما هیچ‌کدام از ۱۵ امدادگر کشته‌شده چنین نامی نداشتند و هیچ جسد دیگری نیز در محل یافت نشده است.

آگهی

ارتش نگفته که با جسد شوبکی چه کرده یا نام افراد مسلح دیگر چه بوده. مقام ارتش اسرائیل گفت که اسرائیل «در حال تلاش برای ارائه شواهدی است» مبنی بر اینکه در این رویداد نیروهای حماس کشته شده‌اند.

تشییع جنازه امدادگران کشته شده به دست نیروهای اسرائیلی
تشییع جنازه امدادگران کشته شده به دست نیروهای اسرائیلیAP Photo

جاناتان ویتال، رئیس موقت دفتر بشردوستانه سازمان ملل در غزه، اتهامات اسرائیل را رد کرد و گفت که کارکنان سازمان ملل قبلاً با همین امدادگران در انتقال بیماران از بیمارستان‌ها و کارهای دیگر همکاری داشته‌اند.

او گفت: «این‌ها تیم‌های امدادی‌ای هستند که خودم شخصاً با آن‌ها ملاقات داشته‌ام. آن‌ها با لباس فرم و دستکش دفن شده بودند. آنها آماده نجات جان مردم بودند.»

اسرائیل حماس را متهم کرده که نیروهایش را در داخل آمبولانس‌ها، خودروهای امدادی، بیمارستان‌ها و دیگر زیرساخت‌های غیرنظامی پنهان می‌کند و این موضوع را توجیهی برای حمله به این اماکن می‌داند. اما کادر درمانی به‌طور کلی این اتهامات را رد می‌کنند.

آگهی

یونس الخطیب، رئیس جمعیت هلال احمر فلسطین، خواستار تحقیقاتی مستقل شد. او روز جمعه در جلسه‌ای در سازمان ملل گفت: «ما به هیچ‌کدام از تحقیقات ارتش اسرائیل اعتماد نداریم.»

طبق گزارش سازمان ملل، حملات اسرائیل تاکنون باعث کشته‌شدن بیش از ۱۵۰ امدادگر از هلال احمر و دفاع غیرنظامی شده که اکثرشان در حین انجام وظیفه بوده‌اند و بیش از هزار نفر از کارکنان بخش سلامت نیز جان باخته‌اند. ارتش اسرائیل به‌ندرت درباره این‌گونه حوادث تحقیق می‌کند.

رفتن به میانبرهای دسترسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

آغاز عملیات گسترده نظامی در غزه؛ ارتش اسرائیل از زمین و هوا به رفح حمله کرد

سخنگوی حماس در حملات هوایی اسرائیل در غزه کشته شد؛ اسرائیل دو موشک حوثی‌ها را رهگیری کرد

کارگردان فلسطینی برنده اسکار پس از حمله شهرک‌نشینان اسرائیلی و بازداشت به دست پلیس، آزاد شد