«ماشین زمان» شما را به ۷ آوریل میبرد تا ببینیم در چنین روزی چه رخدادهایی به وقوع پیوسته؛ این بار در گلچین عکسها، به کشف گنجینه عظیم طلای نازیها در دل یک معدن نمک، آفریقای جنوبی دوران آپارتاید و مرز عراق و ترکیه هنگام جنگ عراق میرویم. به دمشق دوران قیمومیت فرانسه هم سری میزنیم.
کشف گنج طلای نازیها در معدن نمک
۱۸ فروردین ۱۳۲۴ - ۷ آوریل ۱۹۴۵
در این تصویر تاریخی، نیروهای ارتش سوم ایالات متحده، تحت فرمان ژنرال جورج پتن، در حال بررسی بخشی از حدود ۱۰۰ تن شمش طلای پنهانشده در معدن نمک «مِرکِرز» واقع در جنوبغربی آلمان هستند. این طلاها در واپسین روزهای جنگ جهانی دوم توسط نازیها در مخفیگاههایی مانند این معدن ذخیره شده بودند. در کنار طلا، مقادیر عظیمی ارز و آثار هنری گرانبها نیز کشف شد.
کشف این گنج، تنها یکی از موارد بیشماری بود که نشان میداد رژیم نازی چگونه ثروت ملتهای اشغالشده را غارت کرده بود. این طلاها بعدها بهعنوان بخشی از غرامت جنگی و بازگرداندن داراییها به کشورها و قربانیان بازگردانده شدند.
زمین خوردن رئیسجمهور آمریکا زیر شکوفههای گیلاس
۱۸ فروردین ۱۳۷۳ - ۷ آوریل ۱۹۹۴
در تصویری غیررسمی، بیل کلینتون، رئیسجمهور وقت آمریکا، با لباسهایی گلآلود زیر شکوفههای گیلاس در اطراف «تایدل بیسین» واشنگتن در حال دویدن دیده میشود. او هنگام دویدن سُر و زمین خورد. دیدی مایرز، سخنگوی کاخ سفید، گفت: «اتفاق خاصی نبود، فقط یک لیز خوردن ساده؛ خودش را تکاند و به راهش ادامه داد.»
این تصویر در آن زمان نمادی از سرزندگی و رویکرد مردمیتر کلینتون تلقی شد و در رسانهها بازتاب زیادی پیدا کرد.
بازگشت اجباری به نظم آپارتاید
۱۸ فروردین ۱۳۳۹ - ۷ آوریل ۱۹۶۰
در ژوهانسبورگ، گروهی از سیاهپوستان در صف دریافت دوبارهی دفترچههای شناسایی (پاسبوک) ایستادهاند. این افراد چندی پیش در کارزاری اعتراضی، دفترچههای خود را در آتش سوزانده بودند؛ اما برای بازگشت به محل کار مجبور به دریافت نسخهی جدید شدند.
در آن دوران، قانون آپارتاید همهی سیاهپوستان را ملزم به حمل پاسبوک میکرد؛ دفترچهای که تردد و کار آنها را زیر نظر داشت. این قانون نمادی از سلطه و تبعیض نژادی بود که اعتراضات گستردهای را در پی داشت و یکی از جرقههای اصلی مبارزه با حکومت سفیدپوستان محسوب میشود.
عبور از دجله؛ فرار به سوی امید
۱۸ فروردین ۱۳۷۰ - ۷ آوریل ۱۹۹۱
در این تصویر، مردی کرد دختر کوچکش را در آغوش گرفته و از پلی چوبی بر روی رودخانه دجله در مرز عراق و ترکیه عبور میکند. در پسزمینه، دهها هزار آواره کرد منتظرند تا نوبت عبورشان برسد. این مهاجرت بزرگ در پی شکست شورشهای کردها علیه حکومت صدام حسین و سرکوب سنگین آنها رخ داد.
پس از پایان جنگ خلیج فارس، میلیونها کرد از شمال عراق به سمت مرزهای ترکیه و ایران گریختند. این بحران انسانی باعث دخالت نیروهای بینالمللی و ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال عراق شد.
دمشق، شهر هزار ساله در التهاب استعمار
۱۸ فروردین ۱۳۱۵ - ۷ آوریل ۱۹۳۶
دمشق، یکی از کهنترین شهرهای جهان، در این تصویر بهرغم آرامش ظاهریاش، روزهایی پرتنش را پشت سر میگذاشت. در این تاریخ، موجی از اعتراضات دانشجویی علیه حکومت قیمومیتی فرانسه، سوریه را فرا گرفته بود و فضای شهر را از آرامش سنتیاش دور کرده بود.
شورشهای سال ۱۹۳۶، سرآغاز جنبشی بود که بعدها منجر به استقلال سوریه در سال ۱۹۴۶ شد. دمشق، با وجود تاریخ پر از اشغال و جنگ، همواره نماد پایداری تمدن در قلب خاورمیانه باقی مانده است.