به گفته جمعیت هلال احمر فلسطینی، ۱۵ امدادگر و نجاتگر که ماه گذشته میلادی در غزه کشته شدند با شلیک گلوله به بالاتنهشان از سوی نیروهای اسرائیلی جان باختند؛ اقدامی که به گفته این نهاد «با قصد کشتن» آنها انجام شده است.
این کشتار که ۲۳ مارس در جنوب نوار غزه و تنها چند روز پس از آغاز دوباره عملیات نظامی اسرائیل در این منطقه تحت کنترل حماس رخ داد، موجی از محکومیتهای بینالمللی را به دنبال داشت.
یونس خطیب، رئیس هلال احمر در کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل، روز دوشنبه در کنفرانسی خبری در رامالله گفت کالبدشکافی اجساد نشان داده که «همه شهدا به بالاتنهشان شلیک شده که نشان میدهد تیراندازی با قصد کشتن آنها انجام شده است.»
او خواستار تحقیقات بینالمللی مستقل و بیطرف درباره این حادثه شد. ارتش اسرائیل نیز اعلام کرده که به طور جداگانه در حال بررسی این حادثه است.
خطیب گفت: «از جامعه جهانی میخواهیم کمیسیونی مستقل و بیطرف برای تحقیق درباره شرایط کشته شدن عامدانه تیمهای امدادی در نوار غزه تشکیل دهد.»
ارتش اسرائیل ابتدا مدعی شد نیروهایش به «تروریستهایی» که با «خودروهای مشکوک» به سمت آنان میآمدند تیراندازی کردهاند و بعدا یکی از مقامات این کشور گفت که چراغ این خودروها خاموش بوده است.
اما ویدیویی که از تلفن همراه یکی از امدادگران کشته شده بازیابی شده و هلال احمر فلسطینی آن را منتشر کرده، روایت اسرائیل را زیر سوال برده است. در این تصاویر، آمبولانسهایی دیده میشوند که با چراغهای روشن و آژیرهای فعال حرکت میکنند.
در این حمله هشت نفر از اعضای هلال احمر، شش نفر از نیروهای دفاع غیرنظامی و یک نفر از کارکنان سازمان ملل متحد کشته شدند. نیروهای اسرائیلی سپس با بولدوزر اجساد آنها را همراه با خودروهایشان دفن کردند.
اجساد آنها در نزدیکی محل تیراندازی در منطقه تل السلطان شهر رفح، در گوری دستهجمعی که دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA) آن را شناسایی کرده، پیدا شد.
یونس خطیب خطاب به نیروهای اسرائیلی پرسید: «چرا اجساد را مخفی کردید؟»
گروه حماس هم اسرائیل را متهم کرده که «با دفن قربانیان در گورهای دستهجمعی، قصد پنهانکاری و سرپوش گذاشتن بر این جنایت را داشته است.»
«جنایت جنگی»
یکی از مقامهای ارتش اسرائیل که آخر هفته به شرط ناشناس ماندن با خبرنگاران صحبت میکرد، مدعی شد که ابتدا به خودروی حامل اعضای نیروی امنیت داخلی حماس شلیک شده و دو نفر کشته و یک نفر دیگر دستگیر شده است.
به گفته این مقام، دو ساعت بعد و در ساعت شش صبح ۲۳ مارس، نیروهای اسرائیلی «گزارشی هوایی دریافت کردند مبنی بر اینکه کاروانی در تاریکی به شکل مشکوکی به سمت آنها حرکت میکند» و از راه دور به سوی آن تیراندازی کردند.
این مقام گفت: «نیروها تلاش نکردند چیزی را پنهان کنند. آنها تصور میکردند با تروریستها روبرو شدهاند.»
با این حال، بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، گروه اولی که هدف قرار گرفته شد نیروهای مسلح حماس نبودند و همگی امدادگران بودند. این نهاد اضافه کرد که در ساعات پس از آن، تیمهای امدادی دیگری که برای پیدا کردن همکاران خود به محل رفته بودند نیز هدف حمله قرار گرفتند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ولکر ترک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، هفته گذشته گفت که این تیراندازیها ممکن است مصداق «جنایت جنگی» باشد.
اسرائیل بارها حماس را به استفاده از آمبولانسها برای انتقال نیروها و تسلیحات در غزه متهم کرده است؛ اتهامی که حماس آن را رد کرده است.
روز دوشنبه، دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل گفت که در میان ۱۵ کشته شده، شش عضو حماس نیز حضور داشتهاند.
او پرسید: «تروریستهای حماس در آمبولانسها چه میکردند؟»
اما یونس خطیب این اتهام را رد کرد و گفت: «اسرائیل طی ۵۰ سال گذشته حتی یک بار هم نتوانسته ثابت کند که جمعیت هلال احمر یا کارکنان آن سلاح حمل میکنند یا از سلاح استفاده میکنند.»