• سه‌شنبه / ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۰:۲۳
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1404011908854
  • خبرنگار : 71573

هدایت در پاسخ به ایراد مینوی چه گفت؟

هدایت در پاسخ به ایراد مینوی چه گفت؟
طرح از جواد علیزاده

صادق هدایت در پاسخ به ایرادهای تاریخی مجتبی مینوی به «بوف کور» به او متذکر شده بود: «این موضوع تاریخی نیست یک نوع Fantaisie [خیال‌پردازی] تاریخی است.»

به گزارش ایسنا، صادق هدایت روز ۲۸ بهمن ۱۲۸۱ دو سال پیش از جنبش مشروطه ایران، در تهران، خیابان کوشک به‌دنیا آمد و در ۱۹ فروردین سال ۱۳۳۰ تصمیم گرفت شیر گاز را در آپارتمان اجاره‌ای‌اش در خیابان «شامپیونه» پاریس باز بگذارد  و به زندگی خود پایان دهد.  معروف‌ترین اثر او «بوف» کور است که با این جمله‌ها آغاز می‌شود: «در زندگی زخم‌هایی هست که مثل خوره در انزوا روح را آهسته می‌خورد و می‌تراشد. این دردها را نمی‌شود به کسی اظهار کرد چون عموما عادت دارند که این دردهای باورنکردنی را جزو اتفاقات و پیش‌آمدهای نادر و عجیب بشمارند.»  

هدایت در سال ۱۳۱۵ به همراه شین پرتو به هند رفت و در آپارتمان او اقامت گزید. در هند به فراگیری زبان پهلوی نزد دانشمند پارسی (از پارسیان هند) بهرام گور انکلساریا پرداخت و در نامه‌اش به مینوی گفته بود: «هفته‌ای دوسه روز پیش بهرام‌ گور انکلساریا درس پهلوی می‌گیرم که مطمئنم نه به درد دنیا و نه به درد آخرتم خواهد خورد.» البته او کارنامهٔ اردشیر بابکان را در هند از پهلوی به فارسی ترجمه کرد.

هدایت در طی اقامت خود در بمبئی اثر معروف خود «بوف کور» را که در پاریس نوشته بود پس از اندکی دگرگونی با دست بر روی کاغذ استنسیل نوشته، به‌صورت پلی‌کپی در پنجاه نسخه انتشار داد و برای دوستان خود فرستاد؛ از جمله نسخه‌ای برای مجتبی مینوی که در لندن اقامت داشت و نسخه‌ای برای جمالزاده که آن زمان در ژنو بود. نوشته تقدیم‌نامه‌اش برای مینوی هم در نوع خود جالب است. هدایت نوشته است: «از گوشت سگ حروم‌تر است».

هدایت در پاسخ به ایراد مینوی چه گفت؟

 او در ۱۶ تیر ۱۳۱۶، در نامه‌ای به مینوی درباره بوف کور نوشته است: « از تعریفی که راجع‌به بوف ‌کور نوشته بودی متشکرم، افسوس که هیچ حتی یک آنه هم در جیبم نیست که بتوانم تشویقت بکنم، مخارج پست همین کاغذ گمان می‌کنم کافی خواهد بود.» 

در بخش دیگری از همین نامه درباره بوف کور نوشته است: «باز صحبت از بوف کور کرده بودی که تریاک و عینک و تنباکو در آن زمان وجود نداشته ولی این موضوع تاریخی نیست یک نوع Fantaisie   [خیال‌پردازی] تاریخی است که آن شخص به واسطه Instinct dissimulation or simulation [انگیزش غریزی کتمان‌کاری] فرض کرده است و زندگی واقعی خود را Romancee [داستان تخیلی، هوس‌نامه] قلم داده به هیچ‌وجه تاریخی حقیقی نیست. تقریبا رمان inconscient  [ناهوشیار، ناخودآگاه] است. عبارت خواب به‌ خواب رفتن خیلی مصطلح است، مقصود مردن خیلی راحت است «این گلویی که برای خودم بود.» آن شخص صدای خودش را در گلویش می‌شنود از این صدا پی به حقیقت و ثبوت وجود خود می‌برد. یعنی وجود گلویش. در آن موقع یک گلو بیشتر نبوده،  abstraction [انتزاع] می‌کند از باقی Phenomenes  [پدیده] زندگی خودش.»

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۱۱

اگر یاد بگیریم آدمهارو بر اساس اعتقادات و طرز فکر خودمان قبول نکنیم ؛ صادق هدایت های فراوانی پدیدار خواهند شد. انشاءالله.

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۸:۱۵

چه گفت و گوی در نوع خود سنگین و موشکافانه وه همین الان هم خیلی ها توانایی درکش رو ندارن

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۱۲:۳۶

دریغا که هدایت زود رفت و آثار بیشتری برای بشریت باقی نگذاشت صادق هدایت از نویسندگان فرا مرزی و فرهنگی بود و هست در آرامش ابدی باشد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۲۰:۲۳

من کتابهای صادق هدایت رامطالعه نکرده ام وهرچه دیده ام درگوگل بوده وتنهاسخن من درمورداین شخصیت این است که اگربه خالق هستی وانبیاواولیا وفرشتگان الهی واجنه وابلیس وعالم غیب اعتقاد قلبی داشته عمل صالحی درعمرش انجام داده مومن ازدنیارفته ودرغیراین کافرمرد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۲۲:۴۶

صادق هدایت ،جمالزاده،صادق چوبک،از بنیان گذاران داستان سرایی معاصر هستند.روحشان شاد.

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۱ ۰۰:۰۵

روحش شاد ویادش برای همیشه گرامی باد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۱ ۱۴:۳۲

صادق هدایت نگو بگو کاذب منحرف و گمراه. کتابی ازش،خواندم که بی‌نهایت بی ادبانه بود و در آن آخرت و جهان پس‌از مرگ را مسخره کرده بود. حتی به طور واضح و آشکار به حضرت زهرا سلام الله علیها نیز توهین کرده بود.حیف یک ثانیه از عمر آدم که در مورد صادق هدایت

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۱ ۲۰:۴۳

دکتر جاوید، جامعه شناس .....دوست عزیز راجع به هدایت گفتید، بهترین کتابی که می‌شود شخصیت و کارکتر هدایت بدرستی شناخت و به جامعه و مخاطبان جوان امروزی معرفی کرد کتاب نابعه یا دیوانه، نوشته محمود طلوعی است.