پیامدهای جنگ تعرفهای ترامپ بر اقتصاد آمریکا

اکنون تصویر واضحتری از تعرفههای موسوم به «روز آزادی» دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و نحوه تأثیر آن بر سایر کشورهای تجاری و از جمله خود آمریکا وجود دارد.
دولت آمریکا ادعا میکند که این تعرفهها بر واردات، کسری تجاری آمریکا را کاهش میدهد و آنچه را که بهعنوان شیوههای تجاری ناعادلانه و غیرمتقابل میداند، برطرف میکند.
تعرفههای «متقابل» بهمنظور تحمیل هزینههایی معادل نیمی از هزینههایی که از طریق تعرفهها، دستکاری ارز و موانع غیرتعرفهای بر صادرکنندگان آمریکایی تحمیل میکنند، برای سایر کشورها طراحی شده است.
هر کشور یک شماره تعرفه دریافت کرد که برای اکثر کالاها اعمال میشود؛ بخشهای قابلتوجه معافیت شامل فولاد، آلومینیوم و وسایل نقلیه موتوری است که در حال حاضر مشمول تعرفههای جدید هستند.
حداقل تعرفه پایه برای هر کشور ۱۰ درصد است، اما بسیاری از کشورها از جمله ویتنام (۴۶)، تایلند (۳۶)، چین (۳۴)، اندونزی (۳۲)، تایوان (۳۲) و سوئیس (۳۱) ارقام بالاتری دریافت کردند.
رقم تعرفه برای چین علاوه بر تعرفه ۲۰ درصدی موجود است، بنابراین کل تعرفه اعمال شده برای واردات چینی ۵۴ درصد است؛ کشورهایی که تعرفههای ۱۰ درصدی برای آنها تعیین شده است شامل استرالیا، نیوزیلند و انگلیس هستند.
کانادا و مکزیک در حال حاضر از تعرفههای متقابل معاف هستند، اما کالاهای این کشورها تحت یک فرمان اجرایی جداگانه مشمول تعرفه ۲۵ درصدی هستند.
به گزارش کانورسیشن، اگرچه برخی از کشورها تعرفههای بیشتری را نسبت به کالاهای آمریکایی اعمال میکنند که واشنگتن بر صادرات آنها اعمال میکند و تعرفههای «روز آزادی» تنها نیمی از نرخ کامل متقابل است، محاسبات پشت آن قابل چالش است.
تاثیر اقدامهای تلافیجویانه بر تولید ناخالص داخلی
سایر کشورها اکنون احتمالا با اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر واردات آمریکا پاسخ خواهند داد؛ کانادا (بزرگترین مقصد صادرات آمریکا)، اتحادیه اروپا و چین همگی گفتهاند که به همین شکل پاسخ خواهند داد.
برای برآورد تأثیرهای این بنبست تجاری، یک مدل سناریویی را شبیهسازی میکند که در آن آمریکا تعرفههای متقابل و سایر تعرفههای جدید را اعمال میکند و سایر کشورها با تعرفههای معادل بر کالاهای آمریکایی پاسخ میدهند.
- بیشتر بخوانید:
- واکنش بازارهای جهانی بورس به جنگ تعرفهای ترامپ
- اروپا بهدنبال جبهه متحد علیه جنگ تعرفهای ترامپ
تعرفهها تولید ناخالص داخلی آمریکا را ۴۳۸.۴ میلیارد دلار (۱.۴۵) کاهش میدهد؛ با تقسیم بین ۱۲۶ میلیون خانوار این کشور، تولید ناخالص داخلی هر خانوار حدود ۳.۵ دلار در سال کاهش مییابد که بزرگتر از کاهش مربوطه در هر کشور دیگری است.
در سطح جهانی، تولید ناخالص داخلی ۵۰۰ میلیارد دلار (۰.۴۳ درصد) کاهش مییابد؛ این نتیجه این قاعده معروف را تأیید میکند که جنگهای تجاری اقتصاد جهانی را کوچک میکند.
تاثیر بر تولید ناخالص داخلی بدون اقدام تلافیجویانه کشورها
در سناریوی دوم، مدلسازی به تصویر میکشد که اگر سایر کشورها به تعرفههای آمریکا واکنش نشان ندهند چه اتفاقی میافتد.
کشورهایی که با تعرفههای نسبتا بالایی از آمریکا مواجه هستند و بخش زیادی از صادرات خود را به این کشور ارسال میکنند، بیشترین کاهش متناسب در تولید ناخالص داخلی را تجربه میکنند و این کشورها عبارتند از کانادا، مکزیک، ویتنام، تایلند، تایوان، سوئیس، کره جنوبی و چین.
کشورهایی که با تعرفههای جدید نسبتا پایین مواجه هستند، افزایش مییابند و انگلیس بیشترین افزایش تولید ناخالص داخلی را تجربه میکند.
تعرفهها تولید ناخالص داخلی آمریکا را ۱۴۹ میلیارد دلار (۰.۴۹ درصد) کاهش میدهد، زیرا این تعرفهها هزینههای تولید و قیمت مصرفکننده را در این کشور افزایش میدهد.
مجموع تولید ناخالص داخلی برای سایر نقاط جهان به میزان ۱۵۵ میلیارد دلار کاهش مییابد که بیش از دو برابر کاهش مربوطه در سناریو اقدام تلافیجویانه بود.
این وضعیت نشان میدهد که بقیه جهان میتوانند با تلافی، خسارتها را کاهش دهند و در عین حال، اقدام تلافیجویانه منجر به نتیجه بدتری برای آمریکا میشود.
اعلامیههای تعرفههای پیشین دولت ترامپ چرخدندههای تجارت بین المللی را با اخلال مواجه کرد و تعرفههای متقابل این وضعیت را تشدید میکند و در نهایت، آمریکا ممکن است با بزرگترین خسارت مواجه شود.
انتهای پیام/