وزرای تجارت کشورهای عضو اتحادیه اروپا که روز دوشنبه ۷ آوریل در لوکزامبورگ گرد هم آمده بودند، درباره فهرستی از کالاهای آمریکایی که قرار است در پاسخ به تصمیم اخیر واشنگتن برای اعمال تعرفه بر فولاد و آلومینیوم اروپا، هدف تعرفههای متقابل قرار گیرند، به توافق نزدیک شدند.
اما چگونگی پاسخ به تعرفه ۲۵ درصدی آمریکا بر واردات خودرو و همچنین تعرفههای ۲۰ درصدی بر دیگر کالاهای وارداتی همچنان در حال بررسی است.
اولین پاسخ اتحادیه اروپا به تعرفههای دونالد ترامپ که پیشبینی میشود روز چهارشنبه به تصویب برسد، احتمالاً شامل محصولاتی از آمریکا مانند ویسکی بوربن خواهد بود. البته کشورهای عضو این اتحادیه بر سر اعمال تعرفه بر ویسکی آمریکایی بوربن همچنان اختلاف نظر دارند، زیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پیشتر تهدید کرده بود در صورتی که اروپا بر واردات ویسکی تعرفه اعمال کند، تعرفه ۲۰۰ درصدی بر انواع شراب و نوشیدنی الکلی وارداتی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد.
فرانسه، ایتالیا و اسپانیا با ابراز نگرانی از این موضوع، خواستار حذف ویسکی آمریکایی از فهرست تعرفههای متقابل شدهاند تا از تشدید تنش با آمریکا جلوگیری کنند.
یکی از دیپلماتهای اتحادیه اروپا به یورونیوز گفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اعمال تعرفههای متقابل باید جوانب احتیاط را رعایت کنند تا به اقتصاد این بلوک آسیب نزند. او در ادامه گفت که کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای پاسخ متناسب به تعرفههای ترامپ متحد هستند، زیرا اعمال تعرفه بر محصولات آمریکایی بر صنایع اروپایی تأثیر خواهد گذاشت.
تعرفههای متقابل از تاریخ ۱۵ آوریل بهصورت مرحلهای اجرا خواهند شد و بخش دوم آن برای ۱۵ مه برنامهریزی شده است. هدف از این اقدامات اولیه، تحت فشار قرار دادن واشنگتن برای بازگشت به میز مذاکره، و همچنین نشان دادن آمادگی اتحادیه اروپا برای ایستادگی در برابر این مناقشه تجاری است.
در حالی که انتظار میرود توافق درباره بخش نخست تعرفههای متقابل تا روز چهارشنبه نهایی شود، بخش دوم راهبرد اتحادیه اروپا همچنان در حال بررسی است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره «طرح ب» که به تعرفههای آمریکا بر واردات خودرو و دیگر کالاها از اروپا پاسخ میدهد، اختلاف نظر دارند. اقتصادهای بزرگتری مانند فرانسه و آلمان تمایل خود را به استفاده از اقدامات تلافیجویانه شدیدتر، مانند مسدود کردن دسترسی شرکتهای آمریکایی به قراردادهای دولتی اتحادیه اروپا، نشان دادهاند، در حالی که کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا و ایرلند پاسخ محتاطانهتر را ترجیح میدهند.
با وجود این اختلافات، اتحادیه اروپا قصد دارد موضعی متحد در برابر تعرفههای ترامپ داشته باشد. اتحادیه اروپا امیدوار است بخش اول اقدامهای متقابل پس از تصویب بتواند بهعنوان یک اهرم فشار در مذاکرات آینده با آمریکا عمل کند و آمادگی این بلوک را برای تشدید اقدامات در صورت لزوم نشان دهد.
با این حال، رهبران اتحادیه اروپا تمایل دارند هم از وقوع جنگ تجاری جلوگیری کنند و هم میان ایستادگی در برابر آمریکا و حفظ روابط دیپلماتیک با واشنگتن تعادل برقرار کنند.
ترامپ گفته است که از اعمال گسترده تعرفهها بر واردات کالاها به آمریکا عقبنشینی نخواهد کرد، مگر اینکه کشورها تجارت خود را با آمریکا یکسانسازی کنند.
در مقابل، کمیسیون اروپا به آمریکا پیشنهاد کرد که متقابلا تعرفههای همه کالاهای صنعتی به عنوان بخشی از مذاکرات تجاری حذف کنند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا روز دوشنبه گفت اتحادیه اروپا پیشنهاد «تعرفههای صفر در برابر صفر» برای کالاهای صنعتی را به ترامپ ارائه کرده است.
ماروس سفکوویچ، کمیسر امنیت تجاری و اقتصادی اتحادیه اروپا نیز گفت که کمیسیون اروپا مراقب است و مذاکره را در اولویت قرار میدهد.
او گفت که این موضوع، عدم اطمینان، عدم پیشبینیپذیری، ترس از تورم را به وجود میآورد و در نهایت تعرفهها مالیاتی هستند که توسط کسب و کارها و بهویژه مصرفکنندگان پرداخت میشوند.
رابرت هابک، وزیر دارایی آلمان نیز منطق آمریکا را برای اعمال تعرفهها رد کرد. او گفت: «به نظر من، این محاسبات درست نیست. حتی اساس محاسبه هم نادرست است. این تصور که مازاد یا کسری بودجه یا تجاری به خودی خود یک مشکل است، اشتباه است، زیرا جهانی شدن در نهایت در خدمت همه اقتصادهاست، بهویژه که اقتصاد آمریکا رشد بسیار چشمگیری در تولید ناخالص داخلی داشته و این رقم بهتر از بسیاری از کشورهای اروپایی است.
درپی وصع تعرفهها تازه توسط رئیسجمهور میلیاردر آمریکا، سقوط بازارهای جهانی روز دوشنبه نیز ادامه داشت.