به گزارش ایرنا، انتشار تصاویری از ورود ماشینآلات راهسازی به مرتع حسینآباد بهشهر در شبکههای اجتماعی و گروهها و صفحههای مربوط به کنشگران محیط زیست، یک بار دیگر نام این طرح پرحاشیه را سر زبانها انداخته است.
طرحی که کلنگ آن بدون دریافت مجوز ارزیابی اثرات زیستمحیطی در ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ با حضور وزیر کشور وقت به زمین زده شده بود، پس از حدود ۲۰ ماه کش و قوس و مخالفتهای گسترده، در آبان ۱۴۰۲ با ابطال موافقتنامه احداث پتروشیمی در این عرصه از سوی وزارت نفت مواجه شد. پس از آن هم درخواستهای مردمی و دوستداران محیط زیست برای بازپسگیری عرصه ۹۰ هکتاری مورد مطرح شد.
اما با وجود ابطال موافتنامه وزارت نفت و صادر نشدن مجوز ارزیابی اثرات زیستمحیطی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست، اکنون دوباره ماشینآلات راهسازی وارد این عرصه شدهاند و زمزمههایی از احتمال از سرگیری فعالیت سرمایهگذار پتروشیمی در این مرتع نزدیک به تالاب میانکاله شنیده میشود.
توقف فعالیتها با دستور امور اراضی
پیگیریها برای رسیدن به پاسخی در این زمینه نشان میدهد که فعالیتهای ازسرگرفته شده در روز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ متوقف شده است. این موضوع را رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تایید کرد و به خبرنگار ایرنا گفت: دیروز -۱۹ فروردین- اقداماتی در این عرصه از سوی شرکت سرمایهگذار انجام شد که با ورود نیروهای گشت و بازرسی امور اراضی مازندران فعالیتها متوقف شد.
بابک مومنی درباره آخرین وضعیت مجوز بهرهبرداری از این زمین مرتعی و تصمیم امور اراضی مازندران در این زمینه اظهار کرد: با توجه به ابلاغیه اخیر رییس سازمان امور اراضی کشور و به استناد مصوبه اخیر شورای حفظ حقوق بیتالمال مازندران، قرار شد در خصوص تعیین تکلیف این پروژه، موضوع در کمیسیون ماده ۲۱ واگذاری اراضی مازندران که به ریاست استاندار یا معاون استاندار برگزار میشود مورد بررسی قرار گیرد.
ازسرگیری احتمالی فعالیتها در حالی مشاهده میشود که آخرین اظهارنظر رسمی درباره طرح پتروشیمی مازندران در مرتع حسینآباد، به طور صریح ابطال مجوز آن اعلام شد. ۲۱ آبان ۱۴۰۲ هوشنگ فلاحتیان، معاون وقت برنامهریزی وزارت نفت در نامهای خطاب به مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران (نام تغییریافته شرکت متقاضی احداث پتروشیمی میانکاله که ابتدا با نام صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران فعالیت میکرد) انقضای موافقت مقدماتی وزارت نفت با احداث پتروشیمی میانکاله را اعلام کرد.
در این نامه ناترازی گاز طبیعی در کشور دلیل ابطال موافقتنامه اعلام شده و نوشته شده است: «موافقت مقدماتی صادره مذکور برای شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران (صنایع پتروشیمی امیرآباد مازندران سابق) بهشماره ثبت ۵۶۳۱۳۴ و شناسه ملی ۱۴۰۰۹۳۵۸۵۳۱ از درجه اعتبار ساقط و ابطال میگردد.»
بر اساس این نامه رسمی، سرمایهگذار پتروشیمی مازندران نه تنها به دلیل نداشتن مجوز زیستمحیطی، بلکه با توجه به ابطال موافقتنامه وزارت نفت برای راهاندازی این واحد پرمصرف گاز، اجازه ازسرگیری فعالیت در عرصه مرتعی حسینآباد بهشهر را ندارد.
پس از اعلام ابطال موافقتنامه وزارت نفت، درخواستهای زیادی برای بازپسگیری مرتع ۹۰ هکتاری حسینآباد بهشهر مطرح شد. از نگاه مخالفان ساخت پتروشیمی، با توجه به تکراری بودن تلاش برای ایجاد یک واحد ناسازگار با محیط زیست در مراتع حسینآباد، هدف اصلی از این اقدامات در اختیار گرفتن زمینهای منطقه است و باید تکلیف عرصه مرتعی مد نظر برای همیشه روشن شود.
این عرصه در حالی همچنان در اختیار سرمایهگذار پتروشیمی مازندران است که بر اساس قانون سند آمایش سرزمین مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۸۱، احداث پتروشیمی در شهرهای شمالی کشور ممنوع اعلام شده و به همین دلیل شرکت صنایع پتروشیمی مازندران ملزم به تحویل اراضی مرتعی درجه یک در نزدیکی تالاب بینالمللی میانکاله است.
نکته دیگر اینکه طرح مورد نظر سرمایهگذار به طور تقریبی روزانه ۶ میلیون متر مکعب گاز نیاز دارد و تامین این میزان گاز در مازندران که برای تامین گاز واحدهای صنعتی با چالش مواجه است، ابهام پرونده پتروشیمی را بیشتر میکند. ابهامی که با تعیین تکلیف مرتع حسینآباد بهشهر میتواند پایان یابد.
نظر شما