کارت ریالی برای گردشگران خارجی صادر میشود
اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم بالاتر از ۱۸ سال تمام، میتوانند اقدام به دیافت کارت ریالی کنند. این کارت از امکاناتی مانند خرید، کارت به کارت، دریافت وجه نقد و پرداخت قبض برخوردار است و دارندگان این کارتها میتوانند باقیمانده ریالی خود را تبدیل به ارز کنند.
به گفته روابطعمومی بانک مرکزی بر اساس بند "پ" ماده (۲۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساختها مصوب سال ۱۴۰۲: «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است از طریق بانکها یا صرافیهای مجاز ترتیبی اتخاذ نماید تا گردشگران، سرمایهگذاران، بازرگانان و اشخاص خارجی که به کشور وارد میشوند، بتوانند متناسب با ارز تحویلی به شعب بانکی یا صرافیهای بانکی داخل و یا خارج از کشور، نرخ روز توافقی، کارتبانکی ریالی مدتدار و قابلتمدید دریافت نمایند و ارز مصرف نشده در پایان مدت کارت به آنها با نرخ روز توافقی مسترد گردد.»
بانک مرکزی نیز در راستای این حکم «دستورالعمل نحوه صدور کارت ریالی برای گردشگران و سایر اشخاص حقیقی خارجی غیرمقیم» را تدوین کرد و پس از طرح و تصویب در جلسه مورخ ۰۳/۰۹/۱۴۰۳ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری بانک مرکزی، به شبکه بانکی خود ابلاغ کرد.
بر اساس این دستورالعمل به هر شخص حقیقی خارجی غیرمقیم فقط یک کارت ریالی تعلق میگیرد و بانکهای حائز شرایط میتوانند بنا به درخواست شخص حقیقی خارجی غیرمقیم بالاتر از ۱۸ سال تمام، از طریق درگاههای حضوری و غیرحضوری متعلق به خود از جمله شعبه، باجه فرودگاهی و غیر آن، دستگاه خودپرداز/خوددریافت یا کیوسک، اقدام به صدور کارت کنند.
شارژ اولیه و مجدد کارت ریالی صرفاً از محل خرید اسکناس یا حواله وارده ارزی از شخص حقیقی خارجی غیرمقیم، مجاز است و این افراد میتوانند کارت خود را از طریق درگاههای حضوری یا غیرحضوری متعلق به بانک صادرکننده کارت ریالی یا صرافی بانکی وابسته به آن شارژ کند.
بر اساس این دستورالعمل محدودیتهای تراکنشی کارت ریالی، اعم از خرید، کارت به کارت، دریافت وجه نقد و پرداخت قبض نیز مشابه محدودیتهای اعمال شده برای اشخاص حقیقی ایرانی است.
امکان تسویه ریال باقی مانده در این کارتها نیز در نظر گرفته شده است و بانکها باید این مبلغ را از طریق فروش ارز از محل منابع ارزی بانک (به استثنای ارز حاصل از صادرات و منابع بانک مرکزی) تسویه کنند. نوع ارز و نحوه پرداخت آن (حواله یا اسکناس) هم باید براساس توافق بین بانک و شخص حقیقی خارجی غیرمقیم انجام شود.