به گزارش ایرنا، زورخانه پولاد شیراز که در اواخر دوره زندیه ابتدا به عنوان آبانبار احداث شد، از حدود ۱۳۰ سال پیش به کانون ورزش زورخانهای تبدیل گردید. این بنای تاریخی در مجاورت مسجد و بازار وکیل، با سقف منحصربهفرد شوشتری، نه تنها از نظر میراث معنوی، بلکه به لحاظ معماری نیز اثری کم نظیر محسوب میشود.
نامهایی چون پهلوان محمدعلی کلاهی، خلیل عقاب، ملاعلی سیف و مرشد محمود خداپرست در کارنامه درخشان این گود پهلوانی ثبت شده است.
اعتراض پهلوانی که خاموش شد
خلیل طریقتپیما (پهلوان عقاب)، چهره فقید ورزش باستانی ایران، در خرداد ۱۳۹۹ در گفتوگو با ایرنا نسبت به احتمال تخریب این زورخانه هشدار داده بود: «این مکان مقدس باید حفظ شود، نه تخریب. اگر قبولم دارید، جلو این کار را بگیرید.»
وی تاکید کرده بود: «سقف شوشتری این بنا از نظر معماری بینظیر است.»
قولهای مسئولان و بیمهای فروش
پیش از این در اردیبهشت ۱۳۹۹، حسین غرقی، رئیس وقت هیات ورزشهای زورخانهای فارس، به ایرنا اطمینان داد: «نه تنها تخریب نمیشود، بلکه مرمت و بازسازی خواهد شد.» اما دو هفته بعد، علیرضا هوشمند، رئیس هیات شهرستان شیراز، از فروش سه دانگ از این زورخانه و خطر تغییر کاربری خبر داد.
در مقابل، شهردار وقت منطقه هشت شیراز در همان سال هرگونه درخواست یا مجوز تغییر کاربری را تکذیب کرد.
موضع میراث فرهنگی: حفظ شان تاریخی
عبدالرضا نصیری، معاون وقت میراث فرهنگی فارس، نیز در خرداد ۱۳۹۹ تصریح کرد: «با تخریب زورخانه مخالفیم. هر تغییری باید با حفظ شان فرهنگی آن باشد.»
هشدار دوباره در سال ۱۴۰۴
حسن حسینی، رئیس کنونی هیات ورزش زورخانهای فارس، یکشنبه در گفتوگو با ایرنا از تهدید مجدد تخریب این بنای تاریخی خبر داد و گفت: «زورخانه پولاد قلب فرهنگ پهلوانی شیراز است و از دست دادن آن خسارتی جبرانناپذیر است.»
او از ادارهکل میراث فرهنگی فارس و شهرداری شیراز خواست تا برای جلوگیری از این «فاجعه فرهنگی» دخالت کنند.
شناسنامه فرهنگ پهلوانی در چشم جهانیان
این زورخانه در سال ۱۳۹۳ میزبان شین ایچی کیتا اوکا، مشاور نخست وزیر ژاپن، و کوجی هانه دا، سفیر این کشور بود که با آیینهای پهلوانی ایران آشنا شدند. این بازدید نشاندهنده اهمیت فراملی میراث زورخانههای ایرانی است.
ورزشی فراتر از جسم
ورزش زورخانهای، به عنوان میراث ناملموس یونسکو، تنها یک فعالیت بدنی نیست؛ آیینی است آمیخته با مرام، گذشت و مردانگی. روز ۲۷ فروردین نیز به نام «فرهنگ پهلوانی» در تقویم ملی ثبت شده است.
نظر شما