یورونیوز در «سرخط خبرها» مهمترین رویدادهای ایران و جهان را در دو نوبت مرور میکند. در این قسمت مهمترین عناوین خبری عصر یکشنبه ۱۳ آوریل ۲۰۲۵ میلادی برابر با ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ را مرور میکنیم.
سلام و علیک در عمان، چانه زنی در اروپا؛ چرا صحبت از تغییر محل مذاکره ایران و آمریکا میشود؟
مذاکرهکنندگان ایرانی و آمریکایی روز شنبه دوازهم آوریل (۲۳ فروردین ۱۴۰۴) نخستین دور از گفتوگوهای خود را در مسقط، با میانجیگری عمان به پایان رساندند.
در حالی که دو طرف همچنان درباره «مستقیم» یا «غیرمستقیم» بودن گفتوگوها اختلاف نظر داشتند، اما بهرحال نمایندگان ایران و آمریکا در سالنهایی جداگانه، اما در یک ساختمان حضور یافتند و وزیر امور خارجه عمان با رفتوآمد میان اتاقها، ایدههای مکتوب دو طرف را رد و بدل میکرد.
سیانان به نقل از منبع آگاه خود از این نشست نوشت که مذاکرات روز شنبه در منزل بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، که با نام «بیت الهائل» شناخته میشود، برگزار شد. این اقامتگاه که کمتر از ۱۰ دقیقه با فرودگاه مسقط فاصله دارد، بهعنوان مکانی مناسب برای دیدارهای سطح بالای مقامات دولتی غربی و خاورمیانهای شناخته میشود.
اما چرا صحبت از تغییر محل مذاکره ایران و آمریکا میشود؟
عربستان و آمریکا «در مسیر» توافق هستهای؛ ریاض شروط توافقنامه ۱۲۳ را امضا میکند؟
واشنگتن و ریاض به زودی یک توافق اولیه برای همکاری در زمینه توسعه صنعت هستهای غیرنظامی در پادشاهی عربستان امضا خواهند کرد. این خبر را کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا روز یکشنبه سیزدهم آوریل (۲۴ فروردین ۱۴۰۴) در گفتوگو با خبرنگاران در پایتخت عربستان اعلام کرد.
آقای رایت گفت: «برای هرگونه مشارکت و حضور ایالات متحده در برنامه هستهای عربستان، قطعا نیاز به امضای توافقنامه ۱۲۳ خواهد بود...»
توافقنامه ۱۲۳ چیست و آیا عربستان راضی به پذیرش شروط آن خواهد شد؟
ایران زیرذرهبین رسانهها؛ از پوشش مذاکرات ایران و آمریکا تا استخدام جاسوسان اسرائیلی توسط ایران
در میان خبرهای مرتبط با ایران که در ۲۴ ساعت گذشته در رسانههای خارجی بازتاب داشته، موضوعاتی همچون تحلیل واکنش به مذاکرات هستهای میان آمریکا و ایران، واکنش ایران به قتل ۸ کارگر پاکستانی در بهمن ماه گذشته در استان سیستان و بلوچستان و استخدام مزدوران اسرائیلی به منظور جسوسی برای ایران به چشم میخورد.
رویای برق هستهای ۲۰ گیگاواتی ایران؛ هدفی واقعبینانه یا شعاری سیاسی؟
تنوع بخشی به منابع انرژی اصل اساسی سیاست انرژی کشورهاست. بحران انرژی در دو سال گذشته اهمیت این اصل را بخوبی نشان داد.
ایران با دارا بودن پتانسیلهای عظیم در بخش منابع هیدروکربنی و انرژیهای تجدیدپذیر، برای تامین برق مورد نیاز خود به گاز طبیعی وابسته است و انرژی هستهای علیرغم سرمایه گذاری هنگفت نقش مهمی در امنیت انرژی ایران ایفا نمیکند.
ایران در چارچوب راهبرد بلندمدت خود تا سال ۲۰۴۱، برنامهریزی کرده است تا ظرفیت تولید برق هستهای خود را به ۲۰ گیگاوات برساند. این هدف در راستای افزایش تولید انرژی پاک و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی دنبال میشود.
در حال حاضر، نیروگاه بوشهر با ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات بهعنوان تنها نیروگاه عملیاتی کشور از سال ۲۰۱۳ فعال است و دو واحد دیگر نیز در همین منطقه در حال ساخت هستند که هر یک ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات دارند.