توصیههای طب ایرانی برای مقابله با خوابآلودگی بهاری/ خواب خوب چه ویژگیهایی دارد؟

زهره غلامی، متخصص طب ایرانی و مدیر گروه توسعه سلامت دفتر طب ایرانی مکمل وزارت بهداشت در گفتوگو با میزان درباره اهمیت خواب در سلامتی و میزان ساعت خواب ضروری برای هر فرد گفت: بر اساس دیدگاه طب سنتی، افراد دارای مزاجهای مختلفی هستند و تفاوتهای فردی وجود دارد. با توجه به شرایط فصول مختلف سال، ساعت خواب نیز متغیر بوده و مهمتر از همه، مزاج افراد و سن آنها در ساعت خواب مؤثر است. به طور کلی، مدت خواب بین ۶ تا ۱۰ ساعت محسوب میشود. البته کودکان و نوزادان به خواب بیشتر از ۱۰ ساعت نیاز دارند، و جوانان نیز به خواب بیشتری نسبت به سالمندان نیاز دارند.
وی ادامه داد: بدن دارای حرارت و رطوبت غریزی است. خواب عامل مهمی برای حفظ این رطوبت محسوب میشود. خواب با کیفیت، در زمان و مکان مناسب، بر متابولیسم بدن تأثیرگذار است و میتواند باعث سلامتی و پیشگیری از بیماری شود.
غلامی در پاسخ به این سوال که چه زمانی از شبانهروز برای خوابیدن مناسبتر است تاکید کرد: از نظر علمی، بهترین زمان خواب اوایل شب، حدود ساعت ۱۰ شب تا صبح زود و بین اذان صبح تا طلوع آفتاب است. تحقیقات نشان داده است که خواب در این زمان باعث ترشح هورمونهای ضروری برای متابولیسم صحیح بدن میشود و فرد نشاط و انرژی لازم را برای روز کسب میکند.
این متخصص طب سنتی درباره خواب بعد از وعده ناهار گفت: اگر فردی عادت به خواب بعد از ناهار دارد، باید به تدریج زمان آن را کوتاه کند و این عادت را ترک کند. البته، خواب کوتاه در تابستان میتواند کمککننده باشد که به آن خواب قیلوله میگویند و زمان مشخصی دارد (قبل از ناهار، نه بعد از آن). مطالعات اخیر، ارتباط خواب با بیماریهایی مثل چاقی، دیابت و کبد چرب را تأیید کرده است.
وی به فاصله خواب با غذا خوردن اشاره و اظهار کرد: بهتر است خواب زمانی اتفاق بیفتد که غذا از معده عبور کرده باشد. توصیه میشود حداقل ۱.۵ تا ۲ ساعت بعد از صرف غذا استراحت کنید و بخوابید. هر چه این فاصله بیشتر باشد، بهتر است. اگر فرد پرخوری کرده باشد و معدهاش پر باشد، خوابیدن باعث اختلال هضم، نفخ و بدخوابی میشود.
برای داشتن خواب خوب، چه کارهایی را باید قبل از خواب انجام داد؟
غلامی افزود: قبل از خواب، مثانه و رودهها باید از ادرار و مدفوع خالی باشند. برای آرامش مغز، از وسایل الکترونیکی مانند گوشی استفاده نکنید. همچنین محل خواب باید از سر و صدا دور، وسیع و خشک باشد. نه خیلی نرم و نه خیلی سفت باشد. فرد نباید در معرض بادهای گرم یا سرد قرار گیرد و از پوشش مناسب استفاده کند.
این متخصص درباره اختلالات خواب و آسیبها و مشکلات آن تصریح کرد: اختلالات خواب میتواند به صورت بیخوابی، خوابآلودگی روزانه و حتی سندرم پای بیقرار بروز کند. بیخوابی شایعترین اختلال خواب است که حدود ۳۵ درصد جامعه از آن شکایت دارند.
وی تاثیرات خواب بر سلامتی را مورد ارزیابی قرار و تاکید کرد: خواب خوب بر سیستم ایمنی بدن تأثیر مثبت دارد. طبق تحقیقات، خواب خوب میتواند زمینه بیماریهایی مثل چاقی، دیابت و کبد چرب را کاهش دهد.
مکانیسم خوابآلودگی بهاری از دیدگاه طب سنتی چیست؟
این متخصص طب سنتی، درباره خوابآلودگی بهاری نیز گفت: به دلیل تغییرات فصل و تجمع مواد در بدن نیاز است تا پاکسازی شکل بگیرد همچنین کاهش خونرسانی به اندامهای داخلی و افزایش خونرسانی به سطح بدن سبب میشود تا کاهش اکسیژنرسانی و احساس خوابآلودگی را افراد در بدن خود احساس کنند.
غلامی در تشریح راهکارهای غلبه برخوابآلودگی بهاره گفت: پرهیز از غذاهای پرچرب، استفاده از دوش آب نیمهگرم، انجام فعالیت بدنی و ورزش برای پاکسازی بدن و بهبود گردش خون به عنوان بهترین راهکار در فصل برای و دوری از خواب آلودگی توصیه میشود.
انتهای پیام/