بسیاری بر این باورند که سیاستمداران، شبکههای اجتماعی و رسانههای سنتی از عوامل اصلی دامنزدن به شکافهای اجتماعی هستند.
از عرصه سیاست رسمی گرفته تا گفتوگوهای روزمره، مسائلی چون مهاجرت، جنگ، برابری جنسیتی و اقتصاد بیش از گذشته زمینهساز بحث و اختلافنظر شدهاند.
نتایج یک پژوهش تازه نشان میدهد که در ایتالیا ۶۵ درصد، فرانسه۷۱ درصد و آلمان ۷۴ درصد جوانان ترجیح میدهند دیدگاههای سیاسیشان را با دوستانی در میان بگذارند که به آنها اعتماد دارند.
اما در دانمارک اوضاع متفاوت است و ۴۹ درصد از جوانان ترجیح میدهند درباره سیاست با والدین خود صحبت کنند.
این تحقیق از سوی «دبیتینگ یوروپ» و با مشارکت ۲ هزار نفر از جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله در پنج کشور دانمارک، فرانسه، آلمان، ایتالیا و لهستان بین نوامبر ۲۰۲۴ تا ژانویه ۲۰۲۵ انجام شده است.
پرسشها به زبان مادری شرکتکنندگان مطرح شده تا درک و مشارکت آنها آسانتر شود.
در آلمان، دانمارک و لهستان شمار اندکی از جوانان بهکلی از گفتوگوهای سیاسی دوری میکنند؛ ۷ درصد در آلمان و ۱۳ درصد در دانمارک و لهستان ترجیح میدهند وارد چنین بحثهایی نشوند. اکثریت قاطع شرکتکنندگان در این پنج کشور اتحادیه اروپا، سیاستمداران، رسانههای اجتماعی و رسانههای سنتی را از عوامل اصلی گسست اجتماعی میدانند.
آدام نایمن، مدیر موسسه «دبیتینگ یوروپ» میگوید: «تصمیمگیریهای سیاسی نباید بدون درک روشن از خواستهها و نیازهای واقعی شهروندان، بهویژه جوانانی که با پیامدهای آن دستوپنجه نرم میکنند، صورت بگیرد.»
آیا اختلافهای سیاسی بر روابط اجتماعی جوانان اثر گذاشته است؟
در بازهای بین ۴۳ درصد در دانمارک تا ۵۶ درصد در فرانسه، جوانان اروپایی اعلام کردهاند که دیدگاههای سیاسی مشابهی با شریک عاطفی خود دارند. با این حال، در فرانسه و ایتالیا، ۲۸ درصد از جوانان میگویند در مسائل سیاسی با والدین خود اختلافنظر دارند؛ موضوعی که از شکاف میان نسلها حکایت دارد.
در فرانسه، ایتالیا و لهستان، حدود ۶۸ درصد از جوانان گفتهاند بیشترین اشتراکنظر سیاسی را با دوستان خود دارند. این رقم در آلمان به ۷۵ درصد میرسد. در دانمارک اما وضعیت متفاوت است. تنها نیمی از جوانان دانمارکی احساس میکنند که در مسائل سیاسی با دوستانشان همعقیدهاند.
در محیط کار هم وضعیت مشابه است. نیمی از جوانان لهستانی گفتهاند که با همکارانشان دیدگاههای سیاسی مشترکی دارند، در حالیکه این رقم در دانمارک تنها ۳۰ درصد است.
در فضای مجازی، بیشتر گفتوگوها به اختلافنظر میانجامد؛ البته بهجز در دانمارک و لهستان. در میان تمام کشورهای بررسیشده، آموزش بهتر بهعنوان عامل اصلی انسجام اجتماعی مطرح شده است.
نابرابریهای اقتصادی نیز از نگاه بسیاری میتواند عامل مهمی در شکافهای اجتماعی باشد؛ نیمی از پاسخدهندگان در آلمان و ۴۸ درصد در ایتالیا بر کاهش این نابرابریها بهعنوان راهحلی برای افزایش انسجام اجتماعی تاکید کردهاند. در آلمان، ممنوعیت احزاب ضددموکراتیک با حمایت ۳۵ درصدی، سومین راهکار پرطرفدار به شمار میرود؛ در ایتالیا نیز این گزینه با ۲۳ درصد، در جایگاه چهارم قرار دارد.
آیا هوش مصنوعی بر عقاید سیاسی جوانان اتحادیه اروپا تاثیر می گذارد؟
حدود ۴۱ درصد از شرکتکنندگان دانمارکی گفتهاند که محتوای تولیدشده با هوش مصنوعی بر دیدگاههای سیاسی آنها تاثیر گذاشته است. در آلمان نیز ۲۶ درصد گفتهاند چنین تاثیری را تجربه کردهاند و ۲۶ درصد دیگر مطمئن نیستند که آیا تحت تاثیر قرار گرفتهاند یا نه.
یکی از شرکتکنندگان آلمانی گفته: « احساس میکنم ممکن است ناخودآگاه تحت تاثیر آن قرار گرفته باشم.»
در مقابل، سهچهارم جوانان ایتالیایی، فرانسوی و لهستانی گفتهاند که دیدگاههایشان از سوی محتوای هوش مصنوعی تغییر نکرده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
نگرانی درباره تاثیر هوش مصنوعی بر روندهای دموکراتیک بین ۳۱ درصد از جوانان ایتالیا تا ۳۸ درصد از جوانان فرانسه متغیر است. در عین حال، بسیاری از جوانان نگاه خنثی دارند و هوش مصنوعی را نه کاملا خطرناک و نه لزوما ابزاری برای تقویت مشارکت مدنی میدانند.