پنل پشتی آیفون ۱۶ ای اپل

بررسی آیفون 16e اپل؛ اقتصادی به‌سبک اپل!

جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۴
مطالعه 28 دقیقه
آیفون ۶۰۰ دلاری اپل از بسیاری جنبه‌ها محصول جذابی به‌حساب می‌آید؛ اما ارزش خرید آن در بازار ایران با اما و اگرهای زیادی روبه‌رو است.
تبلیغات

حدود یک دهه از زمان رونمایی نخستین نسل از آیفون‌های اقتصادی اپل می‌گذرد؛ از سال ۲۰۱۶، کوپرتینونشین‌ها سه نسخه از آیفون‌های SE را روانه‌ی بازار کرده‌اند. در آن دوران آیفون SE بیش‌از آنکه محصولی اقتصادی باشد، نسخه‌ی ویژه‌ای برای طرفداران طراحی کلاسیک آیفون به‌حساب می‌آمد؛ دستگاهی که با دکمه‌ی Home و حاشیه‌های عریضش، به خط‌‌مشی استیو جابز فقید در طراحی ادای احترام می‌کرد.

حال پس‌از گذشت سه سال از رونمایی نسل سوم آیفون SE، محصول دیگری با پسوندی متفاوت پا جای پای خانواده‌ی SE گذاشته؛ دیگر نه از طراحی کلاسیک و دکمه‌ی Home خبری است، نه از برچسب قیمتی اقتصادی! آیفون 16e ارزان‌ترین گوشی هوشمند حال حاضر اپل و ضعیف‌ترین عضو خانواده‌ی آیفون‌های ۱۶ به‌حساب می‌آید.

گوشی آیفون 16e را فروشگاه نیک‌دیجی برای بررسی در اختیار زومیت قرار داده است.

برخلاف آیفون SE 2022 که با برچسب قیمتی ۴۰۰ دلار عرضه شد، قیمت آیفون 16e از ۵۹۹ دلار شروع می‌شود؛ به‌نظر می‌رسد که پسوند e در نام این مدل از واژه‌ی Economy وام گرفته شده؛ اما آیفون 16e نه‌تنها در رده‌ی گوشی‌های اقتصادی جای نمی‌گیرد؛ شاید حتی نتوان آن را میان‌رده نامید؛ بدین‌ترتیب سؤال پیش می‌آید که آیا خرید iPhone 16e عقلانی است؟ با بررسی آیفون 16e برای یافتن پاسخ پرسش، همراه زومیت باشید.

کپی لینک

ویدیوی بررسی آیفون 16e

پخش از رسانه

کپی لینک

طراحی؛ ساده، آشنا و بی‌رنگ و رو

«هیچ تفاوتی با نسل قبل ندارد»؛ جمله‌ای که برای توصیف طراحی قدیمی و حوصله‌سربر آیفون SE در بررسی آیفون SE 2022 استفاده کردیم؛ اما اکنون به‌لطف استفاده‌ی اپل از شاسی آیفون ۱۴ [موضوعی که اپل نه تأیید و نه رد می‌کند]، طراحی آیفون 16e تفاوت چشمگیری با برادرانش دارد. دیگر از حاشیه‌های زمخت بالا و پایین نمایشگر خبری نیست و قطر صفحه‌نمایش نیز از ۴٫۷ به ۶٫۱ اینچ افزایش یافته است.

پنل پشتی آیفون ۱۶ ای اپل
پنل جلویی و نمایشگر آیفون ۱۶ ای

فریم تخت آلومینیومی، دکمه‌ی Action Button و درگاه USB-C بارزترین شباهت‌های ظاهری آیفون 16e با آیفون ۱۶ به‌شمار می‌آیند؛ اما فقدان داینامیک آیلند و دکمه‌ی Camera Control به‌چشم می‌آید. بلندگوی مکالمه و دوربین سلفی در دل بریدگی نمایشگر جای گرفته‌اند؛ گویی از نظر اپل، بریدگی نمایشگر و کلید نرم‌افزاری شاتر در اپلیکیشن دوربین برای کاربری که بودجه‌ی ۶۰۰ دلاری برای خرید آیفون کنار می‌گذارد، کفایت می‌کند.

برخلاف آیفون ۱۴، هم فریم فلزی، هم پنل پشتی آیفون 16e مات هستند تا بدین‌ترتیب هم دستگاه از جذب لکه و اثر انگشت مصون بماند، هم ظاهر مینیمال‌تر و چشم‌نوازتری به خود بگیرد؛ پنل پشتی گوشی صرفا از لوگوی اپل و تنها یک دوربین، بدون برآمدگی و هرگونه نوشته، میزبانی می‌کند و همین موضوع بر سادگی طراحی محصول می‌افزاید. آیفون اقتصادی اپل به‌لطف ابعاد ۶٫۱ اینچی، حاشیه‌های نسبتا باریک نمایشگر و وزن ۱۶۰ گرمی‌اش به‌خوبی در دست جای می‌گیرد و با بدنه‌ی ماتش، حس‌وحال بسیار خوشایندی را نیز انتقال می‌دهد.

نبود داینامیک آیلند و کلید Camera Control از ویژگی‌های بارز آن بزرگوار است

هرچند که حذف‌شدن سوئیچ اعلانات آشنا و خاطره‌انگیز از آیفون‌ها خوشایند نیست؛ اما اکنون کاربران آیفون 16e نیز می‌توانند Action Button را برای فراخوانی قابلیت‌ها و اپ‌های مختلف گوشی شخصی‌سازی کنند؛ البته گوشی ارزان‌قیمت اپل دکمه‌ی Camera Control را که امضای آیفون ۱۶ محسوب می‌شود، به ارث نبرده است؛ هرچند که از نظر من، فقدان «کمرا کنترل» آن‌طور که به‌نظر می‌رسد غم‌انگیز نیست. خوشبختانه برای شارژ کردن 16e به کابل لایتنینگ نیاز ندارید و می‌توانید مثل هر کاربر دیگری در سایر اکوسیستم‌ها، از درگاه USB 2.0 Type-C برای شارژ آیفون‌تان استفاده کنید.

باید اعتراف کنم که جذاب‌ترین رنگ‌هایی که تاکنون در آیفون‌های اپل دیده‌ام، به آیفون ۱۶ تعلق دارد؛ اما متأسفانه آیفون 16e از این ویژگی مثبت بی‌بهره است و تنها و تنها با رنگ‌های سفید مات و مشکی مات عرضه می‌شود؛ حتی از نسخه‌ی قرمزی که پیش‌تر در آیفون‌های SE با عنوان RED Product که با هدف کمک به تحقیقات در زمینه‌ی درمان بیماری HIV استفاده می‌شد، در فهرست رنگ‌های آیفون 16e خبری نیست.

به‌طور کلی، آیفون 16e به‌عنوان ارزان‌ترین آیفون اپل، طراحی آشنا، ساده و رضایت‌بخشی دارد و به‌نظر می‌رسد که اپل برای کاهش قیمت این مدل، ویژگی‌های چندان مهمی را کنار نگذاشته است؛ اما خوشایندتر بود اگر مثل آیفون ۱۶، رنگ‌های متنوع و جذابی برای انتخاب داشتیم.

کپی لینک

نمایشگر؛ رضایت‌بخش و طبیعتا ۶۰ هرتز!

آیفون 16e درست‌مثل آیفون ۱۴ برای نمایش محتوا از پنل ۶٫۱ اینچی OLED موسوم‌به Super Retina XDR استفاده می‌کند که رزولوشن ۱۱۷۰×۲۵۳۲ پیکسل دارد و تراکم پیکسلی آن به ۴۵۷ پیکسل‌براینچ می‌رسد. به‌لطف معرفی 16e با نمایشگر OLED، حالا می‌توان گفت اپل دیگر هیچ گوشی هوشمندی را با نمایشگر IPS تولید نمی‌کند و این موضوع به‌خودی خود، خوشایند است؛ امیدوارم که در آینده، آیپدها هم سرنوشت مشابهی داشته باشند.

عملکرد نمایشگر آیفون 16e در برابر رقبا

محصول/آزمایش

حداقل روشنایی

حداکثر روشنایی

نسبت کنتراست

sRGB

DCI P3

دستی

خودکار

موضعی

پوشش

میانگین خطا

پوشش

میانگین خطا

آیفون 16e

-

۱۰۰۵

۱۲۰۵

(HDR)

۹۹٫۴

۱٫۱

--

--

آیفون SE 2022

۲٫۲

۵۸۲

۵۲۳٫۵

۳۲۳٫۳

--

۲

--

--

آیفون ۱۶

۱٫۳۱

۱۲۴۵٫۵

۱۹۰۸ (HDR)

۹۹٫۸

۱٫۰۵

--

--

آیفون ۱۶ پرو

۱٫۳۵

۱۰۴۴

۱۹۵۰ (HDR)

۹۹٫۷

۰٫۹۸

--

--

آیفون ۱۳

۲/۰۵

۹۹۹

۱۳۷۹ (HDR)

--

۱/۵

--

--

پیکسل ۹

۱

۱۳۵۰

۲۷۷۰

(HDR)

۹۸٫۳

(Natural)

۱٫۷

۸۱٫۷

(Adaptive)

۳٫۴

گلکسی S25

۰٫۹۴

۹۹۳

۳۰۵۵

(HDR)

۱۰۰

(Natural)

۲٫۴

۹۸٫۲

(Vivid)

۳٫۳

تمام نتایج درج‌شده در جدول از سوی زومیت اندازه‌گیری شده‌‌اند.

در شرایطی که اپل آیفون ۸۰۰ دلاری‌اش را با نمایشگر ۶۰ هرتز عرضه می‌کند، نمی‌توان انتظار داشت که آیفون 16e نمایشگر ۱۲۰ هرتزی داشته باشد؛ اما با این تفاسیر کماکان نمی‌توان از چنین کمبود بزرگ چشم‌پوشی کرد؛ چراکه تمام رقبای هم‌قیمت 16e و حتی گوشی‌های اقتصادی ۲۰۰-۳۰۰ دلاری هم این روزها نمایشگر سریع ۱۲۰ هرتزی دارند و کاربران آیفون اگر نخواهند ۱۰۰۰ دلار برای خرید گوشی هوشمند هزینه کنند، چاره‌ای جز کنار آمدن با نمایشگر ۶۰ هرتزی ندارند.

همان‌طور که از نمایشگر آیفون‌ها انتظار داریم، میان‌رده‌ی جدید اپل هم دقت خوبی در نمایش رنگ‌ها دارد؛ آیفون 16e در آزمایش‌های زومیت، پوشش ۹۹٫۴ درصدی و میانگین خطای بسیار خوبِ ۱٫۱ در فضای رنگی sRGB را به ثبت رساند. اپل ادعا می‌کند که 16e فضای رنگی DCI P3 را نیز پوشش می‌دهد؛ اما برخلاف گوشی‌های اندرویدی، امکان تغییر پروفایل و فضای رنگی وجود ندارد و ابزارهای ما نمی‌توانند وضعیت نمایشگر در فضای DCI P3 را اندازه‌گیری کنند.

از حیث روشنایی، آیفون 16e عملکرد رضایت‌بخشی دارد؛ اما نه آن‌قدرها درخشان که شگفت‌زده شوید؛ در فرایند بررسی نمایشگر، در تنظیمات دستی، حداکثر روشنایی ۱۰۰۳ نیت و در حالت خودکار حداکثر روشنایی ۱۰۰۵ نیت را ثبت کردیم که با پخش محتوای HDR این عدد به ۱۲۰۵ نیت هم می‌رسد.

آیفون 16e درمقایسه‌با آیفون ۱۶، به‌طور محسوسی به روشنایی کمتری دست می‌یابد؛ روشنایی نمایشگر آیفون اقتصادی اپل حتی در مقابل آیفون ۱۳ با اختلاف حدود ۲۰۰ نیت ضعیف‌تر ظاهر می‌شود. در مجموع نباید از 16e عملکرد شگفت‌انگیزی زیر نور آفتاب انتظار داشته باشید؛ اما بعید است که با چالشی جدی هم مواجه شوید.

شاید یکی از برتری‌های آیفون 16e به رقبای هم‌قیمت، اسپیکرهای پرقدرت استریوی آن باشد. شاید شدت صدای آیفون میان‌رده‌ی اپل در سطح گوشی‌هایی همچون پیکسل ۹ یا گلکسی S25 باشد؛ اما کوبندگی بیس‌ها و شفافیت فرکانس‌های میانی، همان‌جایی که اغلب آلات موسیقی و صدای هنرمندان جای می‌گیرد، در آیفون 16e فراتر از رقبا است.

کپی لینک

نرم‌افزار؛ ارزان‌ترین آیفون مجهز به هوش مصنوعی

اپل آیفون 16e را با iOS 18 عرضه می‌کند. اگر به‌خاطر داشته باشید، کلیدی‌ترین ویژگی iOS 18 که اپل نیز تمرکز بسیاری بر آن دارد، هوش مصنوعی موسوم‌به Apple Intelligence است؛ خبر خوب اینکه آیفون 16e از هوش مصنوعی اپل پشتیبانی می‌کند و نیازی نیست برای تجربه‌ی استفاده از این ویژگی‌ها به‌سراغ آیفون‌های گران‌قیمت‌تر بروید.

تجهیز ارزان‌قیمت‌ترین آیفون به هوش مصنوعی، هرچند خوشایند به‌نظر می‌رسد؛ اما نباید فراموش کرد که اپل حداقل در حال حاضر، آن‌طور که باید و شاید درباب Apple Intelligence موفق عمل نکرده است!

در زمان نگارش بررسی آیفون 16e، با وجود در دسترس‌بودن هوش مصنوعی اپل در این گوشی، بسیاری از ویژگی‌ها مانند Writing Tools به‌درستی کار نمی‌کنند، آن نسخه‌ای از Siri که وعده داده شده بود، هنوز منتشر نشده است و در مجموع اگر با هدف استفاده از Apple Intelligence به خرید آیفون 16e فکر می‌کنید، برپایه‌ی وعده‌ی عملی‌نشده‌ای تصمیم به خرید می‌گیرید!

فارغ‌از نقدی که به وضعیت هوش مصنوعی اپل داریم، آیفون 16e همان تجربه‌ی روان و دل‌نشین مورد انتظارمان را از iOS ارائه می‌کند. به‌لطف تراشه‌ی قدرتمند A18 که قلب تپنده‌ی گوشی اپل است، از کُندی یا لگ در اجرای انیمیشن‌ها خبری نیست و همه‌چیز بدون نقص کار می‌کند؛ درباره‌ی عملکرد آیفون 16e در ادامه بیشتر صحبت می‌کنیم.

معمولا خریداران آیفون‌های SE تا مدت‌ها آن را کنار نگذاشتند و گمان می‌شود که کاربران آیفون 16e هم به‌سختی به ارتقای گوشی هوشمندشان ترغیب شوند؛ اگر شما هم در این دسته قرار می‌گیرید، درنظر داشته باشید که آیفون SE نسل دوم که در سال ۲۰۲۰ روانه‌ی بازار شد، کماکان به به‌روزرسانی iOS 18 دسترسی دارد و با تعمیم‌دادن موضوع، می‌توانیم بگوییم که آیفون 16e هم دست‌کم تا پنج سال آینده به‌روزرسانی نرم‌افزاری دریافت خواهد کرد.

کپی لینک

عملکرد و باتری؛ همان آیفون ۱۶ با یک هسته گرافیکی کمتر

آیفون 16e برای پردازش بار سخت‌افزاری از تراشه‌ی قدرتمند A18 اپل قوت می‌گیرد؛ همان تراشه‌ای که در آیفون ۱۶ به‌کاررفته است؛ با این تفاوت که پردازنده‌ی گرافیکی به‌جای پنج هسته، چهار هسته در دل دارد. اختلاف در تعداد هسته‌های گرافیکی A18 در بنچمارک‌های زومیت نیز به‌چشم می‌خورد؛ اما در دنیای واقعی و کاربری‌های روزمره، تشخیص اختلاف عملکرد دو گوشی بسیار دشوار خواهد بود.

مشخصات فنی تراشه‌ی A18 در برابر مدل پرو

مشخصات/تراشه

A18

A18 (iPhone 16e)

پردازنده‌ی مرکزی

۲ هسته‌ی پرقدرت ۴٫۰۴ گیگاهرتزی با ۸ مگابایت کش

۴ هسته‌ی کم‌مصرف ۲٫۰ گیگاهرتزی با ۴ مگابایت کش

۱۲ مگابایت کش سیستمی

۲ هسته‌ی پرقدرت ۴٫۰۴ گیگاهرتزی با ۸ مگابایت کش

۴ هسته‌ی کم‌مصرف ۲٫۰ گیگاهرتزی با ۴ مگابایت کش

۱۲ مگابایت کش سیستمی

مجموعه‌ی دستورالعمل‌ها

ARMv9.2-A

ARMv9.2-A

گرافیک

۵ هسته‌ای

۱۳۹۸ مگاهرتز

۶۴۰ واحد سایه‌زنی

رهگیری پرتو

۴ هسته‌ای

۱۳۹۸ مگاهرتز

۶۴۰ واحد سایه‌زنی

رهگیری پرتو

کنترلر حافظه

۴ کانال ۱۶بیتی

رم ۳۷۵۰ مگاهرتزی LPDDR5X

پهنای باند ۵۸٫۶گیگابایت‌برثانیه

۴ کانال ۱۶بیتی

رم ۳۷۵۰ مگاهرتزی LPDDR5X

پهنای باند ۵۸٫۶گیگابایت‌برثانیه

ضبط و پخش ویدیو

8K24 / 4K120 10-bit H.265

8K24 / 4K120 10-bit H.265

اتصال بی‌سیم

بلوتوث ۵٫۳ و وای‌فای ۷

بلوتوث ۵٫۳ و وای‌فای ۶

مودم

مودم X75

دانلود ۱۰٬۰۰۰ مگابیت‌برثانیه

آپلود ۳۵۰۰ مگابیت‌برثانیه

مودم C1

فرآیند ساخت

۳نانومتری TSMC

(بهبودیافته: N3E)

۳نانومتری TSMC

(بهبودیافته: N3E)

آیفون 16e به‌لطف سخت‌افزار قدرتمندش عملکرد پایداری ارائه می‌کند؛ در تست‌های استرس زومیت افت عملکرد شدید یا داغ‌شدن غیرقابل قبولی را در گوشی تجربه نکردیم.

در اجرای بازی Genshin Impact با بالاترین تنظیمات هم آیفون 16e سربلند بود؛ گیم‌پلی باکیفیت، روان و بدون افت فریمی را تجربه کردیم و دمای گوشی هم نزدیک به ۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد شد که آن‌قدرها بد نیست.

سخت‌افزار قدرتمند آیفون 16e و توان پردازشی آن که به‌ندرت می‌توان از گوشی‌های هوشمند ۶۰۰ دلاری انتظار داشت، گرفتار صفحه‌نمایش ۶۰ هرتزی‌اش می‌شود؛ بدین مفهوم که برخلاف توانایی سخت‌افزاری گوشی در اجرای بازی‌های شوتر و رقابتی نظیر COD Mobile با نرخ فریم بالا، کاربر همواره به نرخ ۶۰ فریم‌برثانیه‌ محدود می‌شود.

عملکرد آیفون 16e در برابر رقبا

محصول/بنچمارک

تراشه

Speedometer 2.1

GeekBench 6

GFXBench

تجربه‌ی وب‌گردی

توان محاسباتی GPU

توان محاسباتی CPU

شبیه‌ساز بازی

Vulkan/Metal

Single/Multi

Aztec Ruins

Onscreen/1440p

Vulkan/Metal

آیفون 16e

A18

۵۵۲

۲۴۱۲۶

۳۲۸۷

۸۰۰۸

۵۸

۳۵

آیفون ۱۶

A18

۵۵۴

۲۸۰۲۵

۳۴۴۰

۸۴۰۶

۵۹

۶۱

آیفون ۱۶ پرو

A18 Pro

۵۷۲

۳۳۱۰۵

۳۵۴۲

۸۸۰۱

۵۹

۷۰

آیفون ۱۳

A15

۴۲۷

۱۰۷۸۵

۱۷۳۹

۴۶۰۶

۵۱٫۸

۴۱٫۲

پیکسل ۹

Tensor G4

--

۶۹۷۹

۱۷۱۰

۳۷۹۹

۶۵

۴۴

گلکسی S25

Snapdragon 8 Elite for Galaxy

۴۷۶

۲۳۱۵۵

۳۱۳۸

۹۹۴۴

۱۱۸

۹۸

تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

آیفون 16e در تمام بخش‌ها به‌جز عملکرد گرافیکی (در پردازش‌های محاسباتی گرافیک‌محور و شبیه‌ساز بازی‌ها) در حدواندازه‌های آیفون ‍۱۶ ظاهر می‌شود؛ نکته‌ای که بر ارزش گوشی اقتصادی اپل می‌افزاید. درمقایسه‌با پرچمدارهای اندرویدی همچون گلکسی S25 که به قدرتمندترین تراشه‌ی کوالکام مجهز است، اختلاف عملکرد در بخش شبیه‌سازی بازی کاملا مشهود می‌شود و S25 می‌تواند در تست آف‌اسکرین، حدود ۱۸۰ درصد بهتر ظاهر می‌شود.

در بخش پردازش‌های عصبی نیز آیفون 16e در حد پرچمدارهای هم‌برند ظاهر می‌شود و در امتیاز دقت تک‌حسابی رقبای اندرویدی را به‌طور معناداری کنار می‌زند.

عملکرد واحد پردازش عصبی آیفون ۱۶ در برابر رقبا

گوشی/پارامترها

فریم‌ورک

واسطه

امتیاز دقت تک‌حسابی (FP32)

آیفون 16e

Core ML

Neural Engine

۴۲۷۲

آیفون ۱۶

Core ML

Neural Engine

۴۲۵۲

آیفون ۱۶ پرو

Core ML

Neural Engine

۴۶۴۷

پیکسل ۹

TensorFlow Lite

NNAPI

۳۲۹

گلکسی S25

TensorFlow Lite

NNAPI

۵۳۳

تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

اپل درست مثل آیفون ۱۶، آیفون 16e را نیز در نسخه‌های ۱۲۸ و ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت با فضای ذخیره‌سازی NVMe به‌فروش می‌رساند؛ درحالی‌که سرعت فضای ذخیره‌سازی آیفون 16e تفاوتی با آیفون ۱۶ ندارد، حدود ۴۶ درصد در نرخ خواندن ترتیبی از آیفون ۱۳ سریع‌تر است.

سرعت فضای ذخیره‌سازی آیفون ۱۶ درمقایسه با رقبا

مدل گوشی

نرخ خواندن ترتیبی

نرخ نوشتن ترتیبی

آیفون 16e

۱۵۶۵ مگابایت‌برثانیه

۹۲۵ مگابایت‌برثانیه

آیفون ۱۶

۱۵۵۶ مگابایت‌برثانیه

۹۲۶ مگابایت‌برثانیه

آیفون ۱۳

۱۰۷۱ مگابایت‌برثانیه

۸۵۶ مگابایت‌برثانیه

پیکسل ۹

۱۳۴۰ مگابایت‌برثانیه

۳۳۹ مگابایت‌برثانیه

گلکسی S25

۱۵۹۵ مگابایت‌برثانیه

۷۶۵ مگابایت‌برثانیه

تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

آیفون‌های SE به‌دلیل استفاده از باتری کوچک و پنل IPS شارژدهی مأیوس‌کننده‌ای داشتند و کاربران همواره از شارژدهی نسل‌های گذشته‌ی آیفون‌های میان‌رده‌ی اپل ناراضی بودند؛ اما امسال کوپرتینونشین‌ها برای باتری آیفون 16e سنگ تمام گذاشتند و ظرفیت آن را به ۴ هزار میلی‌آمپر ساعت رسانده‌اند که روی کاغذ از آیفون ۱۶ و ۱۶ پرو هم بیشتر است.

عمر باتری آیفون 16e در برابر رقبا

محصول/بنچمارک

نمایشگر

باتری

پخش ویدیو

کاربری روزمره

ابعاد، وضوح و نرخ نوسازی

میلی‌آمپرساعت

دقیقه:ساعت

دقیقه:ساعت

آیفون 16e

۶٫۱ اینچ، ۶۰ هرتز

۲۵۵۶×۱۱۷۹ پیکسل

۴۰۰۵

۲۲:۲۶

-

آیفون ۱۶

۶٫۱ اینچ، ۶۰ هرتز

۲۵۵۶×۱۱۷۹ پیکسل

۳۵۶۱

۲۳:۳۳

--

آیفون ۱۶ پرو

۶٫۳ اینچ، ۱۲۰ هرتز

۲۶۲۲ × ۱۲۰۶ پیکسل

۳۵۸۲

۲۶:۰۵

--

آیفون ۱۳

۶٫۱ اینچ، ۶۰ هرتز

۲۵۳۲×۱۱۷۰ پیکسل

۳۲۴۰

۱۹:۳۶

--

پیکسل ۹

۶٫۳ اینچ، ۱۲۰ هرتز

۲۴۲۴×۱۰۸۰ پیکسل

۴۷۰۰

۱۸:۰۲

۱۴:۳۱

گلکسی S24

۶٫۲ اینچ، ۱۲۰ هرتز

۲۳۴۰×۱۰۸۰ پیکسل

۴۰۰۰

۲۷:۵۵

۱۲:۵۱

تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

متأسفانه امکان اجرای بنچمارک PCMark برای ارزیابی شارژدهی روزمره در سیستم‌عامل iOS وجود ندارد؛ اما در آزمایش پخش ویدئوی زومیت، آیفون 16e توانست ویدئوی معیار زومیت را به‌مدت ۲۲ ساعت و ۲۶ دقیقه پخش کند. نتیجه‌ی این آزمایش حدود یک ساعت از آیفون ۱۶ کمتر است؛ درحالی‌که درمقایسه‌با آیفون ۱۳، برتری ۹ ساعته دارد!

شاید آزاردهنده‌ترین کاستی آیفون 16e را بتوانیم نبود مگ‌سیف بدانیم؛ اپل در اقدامی عجیب، مگ‌سیف را از آیفون 16e حذف کرده و کاربر نه تنها امکان استفاده از لوازم جانبی مگ‌سیف را ندارد؛ بلکه برای شارژ بی‌سیم هم به استاندارد Qi با توان شارژ ۷٫۵ واتی محدود است. سرعت شارژ باسیم هم نهایتا به ۲۰ وات می‌رسد.

اپل تا به امروز، از مودم‌های کوالکام برای شبکه وای‌فای و اتصالات آیفون‌ها استفاده می‌کرد؛ اما ۶ سال پس‌از خرید بخش مودم اینتل با قراردادی یک میلیارد دلاری، کوپرتینونشین‌ها برای نخستین‌بار در آیفون‌ها، از مودم اختصاصی استفاده کرده‌اند؛ آیفون 16e برای برقراری اتصال بی‌سیم به نخستین مودم اپل موسوم به C1 اتکا دارد.

جایگزینی مودم‌های کوالکام با مودم C1، هرچند در نگاه نخست جسورانه به‌نظر می‌رسد؛ اما با محدودیت‌هایی نیز همراه است؛ مودم C1 از شبکه‌ی پرسرعت mmWave (نسخه‌ی ویژه‌ای از 5G با پهنای باند بالا)، استانداردهای پیشرفته‌ی Wi-Fi 6E و Wi-Fi 7 و شبکه‌ی UWB برای ردگیری دقیق‌تر دستگاه‌ها در شبکه‌ی Find My پشتیبانی نمی‌کند؛ اما، باید در نظر داشت که اغلب این فناوری‌ها در شرایط فعلی شبکه‌های مخابراتی ایران کاربردی ندارند.

مودم‌های موبایل به‌واسطه‌ی تغییر مداوم بین دکل‌های BTS و جابه‌جایی پیوسته بین شبکه‌های 5G و 4G یکی از پرمصرف‌ترین اجزای گوشی هستند؛ در همین راستا، اپل ادعا می‌کند که تمرکز ویژه‌ای روی بهینه‌سازی مصرف انرژی مودم C1 داشته است و یکی از دلایل بهبود شارژدهی آیفون‌اش را هم همین استفاده از این مودم می‌داند.

متأسفانه به‌دلیل محدودیت‌های مربوط به رجیستری، امکان بررسی عملکرد مودم C1 با سیم‌کارت برای ما فراهم نبود؛ با این‌حال، در اتصال به شبکه‌های Wi-Fi و بلوتوث، تجربه‌ای کاملاً پایدار، سریع و بدون مشکل داشتیم.

کپی لینک

دوربین؛ مطلوب، اما ناکافی!

یکی دیگر از تفاوت‌های کلیدی آیفون 16e، دوربین است؛ مدل‌های استاندارد آیفون ۱۶ با دوربین دوگانه‌ی اولتراواید و واید و مدل‌های پرو با ترکیب سه دوربین اولتراواید، واید و تله‌فوتو عرضه می‌شوند؛ درحالی‌‌که میان‌رده‌ی جدید اپل تنها یک دوربین دارد.

عکاسی با فلاش با آیفون ۱۶ ای اپل
تجربه عکاسی با آیفون ۱۶ ای اپل

فقدان دوربین اولتراواید و به‌همین ترتیب نبود امکان عکاسی ماکرو و فیلم‌برداری سه‌بعدی، مهم‌ترین کاستی‌های دوربین آیفون 16e درمقایسه‌با آیفون ۱۶ هستند؛ اما دوربین اصلی هم که همان وضوح ۴۸ مگاپیکسلی آیفون ۱۶ را ارائه می‌کند، ۵۰ درصد حسگر کوچک‌تری درمقایسه‌با آیفون ۱۶ دارد و ۳۰ درصد هم کوچک‌تر از آیفون ۱۳ است.

مقایسه مشخصات دوربین آیفون ۱۶ و آیفون 16e

دوربین‌ها

حسگر

لنز

قابلیت‌ها

آیفون 16e

آیفون ۱۶

آیفون 16e

آیفون ۱۶

آیفون 16e

آیفون ۱۶

دوربین واید (اصلی)

۴۸ مگاپیکسل ابعاد 1/2.55 اینچ پیکسل‌های 0.7 میکرومتر فوکوس خودکار با تشخیص فاز

۴۸ مگاپیکسل

ابعاد 1/1.56 اینچ

پیکسل‌های 1.0 میکرومتر

فوکوس خودکار تشخیص فاز Dual Pixel

۲۶ میلی‌متر

دیافراگم f/1.6

لرزش‌گیر اپتیکال

۲۶ میلی‌متر

دیافراگم f/1.6

لرزش‌گیر اپتیکال سنسور-شیفت

عکاسی ۱۲ و ۲۴ مگاپیکسل

فیلم‌برداری 4K60

دالبی‌ویژن،

عکاسی پرتره

عکاسی ۱۲، ۲۴ و ۴۸ مگاپیکسل

فیلم‌برداری 4K60

دالبی‌ویژن،

عکاسی پرتره

دوربین سلفی

۱۲ مگاپیکسل

ابعاد 1/3.6 اینچ

۱۲ مگاپیکسل

ابعاد 1/3.6 اینچ

فوکوس خودکار تشخیص فاز Dual Pixel

۲۳ میلی‌متر

دیافراگم f/2.2

فاقد لرزش‌گیر اپتیکال

۲۳ میلی‌متر

دیافراگم f/1.9

فاقد لرزش‌گیر اپتیکال

عکاسی ۱۲ مگاپیکسل

فیلم‌برداری 4K60

عکاسی ۱۲ مگاپیکسل

فیلم‌برداری 4K60

دالبی‌ویژن

تصاویر دوربین اصلی در شرایط نوری مناسب، به‌طور کلی چشم‌نواز هستند؛ جزئیات به‌خوبی ثبت می‌شوند و گستره‌ی دینامیکی مناسبی را شاهد هستیم. جنس رنگ‌ها درست همانی است که از آیفون انتظار داریم و اگر به‌دقت بررسی نکنید، تشخیص عکس‌هایی که آیفون 16e در شرایط نوری مناسب ثبت می‌کند با آیفون ۱۶ دشوار خواهد بود.

شاخه‌های سرسبز درختان در فصل بهار
پل عابر پیاده در بزرگراه مدرس
بزرگراه مدرس
شاخ و برگ سرسبز یک درخت
محمدحسین معیدفر، نویسنده زومیت
گل سرخ

ابعاد کوچک‌تر حسگر، به کاهش جذب نور در محیط‌های کم‌نور می‌انجامد؛ بنابراین گوشی برای جبران کمبود نور، در محیط تاریک سرعت شاتر را کاهش می‌دهد؛ اما از آنجا که آیفون 16e، از لرزش‌گیر حسگر (Sensor Shift) استفاده نمی‌کند، لرزش دست بر عکس‌های ثبت‌شده در تاریکی تأثیر بیشتری می‌گذارد و موجب Blurry شدن عکس‌ها و ویدیوها می‌شود.

آیفون 16e در ثبت عکس از محیط‌های کم‌نور ناامیدتان هم نمی‌کند؛ اما باید اندکی بیشتر از حالت عادی به لرزش دست‌ها هنگام عکاسی توجه کنید. جزئیات قابل قبول هستند؛ هرچند که مشکل Lens Flair یا بازتاب مجدد نور منابع نوری کماکان به‌چشم می‌آید.

تابلو نورانی یک فروشگاه
موتورسیکلت زرد
بزرگراه امام علی در تاریکی شب
تندیس ابن‌سینا
چراغ تزئینی کنار خیابان
شیر آتش‌نشانی

آیفون ۱۶، از کل پیکسل‌ها برای سیستم فوکوس با تشخیص فاز استفاده می‌کند؛ اما آیفون 16e صرفا از بخشی از پیکسل‌ها برای تشخیص فاز بهره می‌برد و همین موضوع موجب ضعف عملکرد فوکوس خودکار درمقایسه‌با آیفون ۱۶ نیز می‌شود؛ همچنین ابعاد کوچک‌تر سنسور باعث می‌شود که عمق میدان بیشتر از آیفون ۱۶ باشد؛ بدین‌مفهوم که گوشی در عکس‌های کلوزآپ، افکت بوکه‌ی طبیعی به‌وجود نمی‌آورد.

در سمت مقابل، دوربین سلفی iPhone 16e مشابه iPhone 16 از همان حسگر 1/3.6 اینچی و ۱۲ مگاپیکسلی استفاده می‌کند و کیفیت عکس‌برداری بسیار خوبی ارائه می‌دهد؛ درست مثل آیفون ۱۶، با آیفون 16e هم می‌توانید با دوربین سلفی ویدئوهای 4K با نرخ ۶۰ فریم‌برثانیه و 1080p با نرخ ۱۲۰ فریم‌برثانیه ضبط کنید. عملکرد دوربین سلفی آیفون 16e با جزئیات خوب و گستره‌ی دینامیکی وسیع، دست‌کمی از پرچم‌دارها ندارد.

تصویری پرتره از هادی غنی زادگان
نمونه تصویر پرتره
عکس پرتره از مهرداد عیسی‌لو در دفتر زومیت
نمونه تصویر پرتره
عکس سلفی از هادی غنی‌زادگان
نمونه تصویر دوربین سلفی

اگر اهل عکاسی پرتره باشید هم باید توجه کنید که تمام فرایند ایجاد افکت بوکه در آیفون 16e بر دوش ISP تراشه است و از حسگر مجزا برای تشخیص عمق خبری نیست؛ با این حال، سوژه با دقت مناسبی از پس‌زمینه تفکیک می‌شود و در شرایط نوری مناسب، عکس‌های پرتره‌ی خیلی خوبی با ارزان‌ترین عضو خانواده‌ی آیفون‌های ۱۶ می‌توانید ثبت کنید.

از منظر نرم‌افزار نیز، اپل برخی از امکانات پیشرفته را از آیفون 16e حذف کرده است؛ برای مثال، نسخه‌ی پیشرفته‌ی «Photographic Styles» که امکان تغییر تُن رنگ و سبک پردازش را فراهم می‌کرد، در این مدل وجود ندارد. همچنین قابلیت فیلم‌برداری سینماتیک که در نسل‌های اخیر آیفون محبوب شده بود، در آیفون 16e دیده نمی‌شود.

گلدان مستطیلی با گیاهان سبز ۲
آیفون 16e
گلدان مستطیلی با گیاهان سبز
آیفون ۱۳
گلدان شیشه‌ای با گل‌های قرمز در آشپزخانه
آیفون 16e
گلدان شیشه‌ای با گل‌های قرمز در آشپزخانه
آیفون ۱۳
درخت بلندقامت در تاریکی ۲
آیفون 16e
درخت بلندقامت در تاریکی
آیفون ۱۳
سرسره در زمین بازی کودک ۲
آیفون 16e
سرسره در زمین بازی کودک
آیفون ۱۳

در ارزیابی‌های عملی، برای درک بهتر تفاوت‌ها، دوربین iPhone 16e را در کنار iPhone 13 و iPhone 16 قرار دادیم. در شرایط نوری مطلوب، تصاویر ثبت‌شده با وضوح پیش‌فرض ۲۴ مگاپیکسل کیفیت خوبی داشتند و جزئیات مناسبی را به‌نمایش می‌گذاشتند؛ اما با کاهش نور محیط، ضعف در جذب نور و لرزش‌گیر خود را نشان می‌دهد و تصاویر درمقایسه‌با آیفون ۱۳ و آیفون ۱۶ نرم‌تر و کم‌جزئیات‌تر هستند.

مصلی تهران ۳
آیفون 16e
مصلی تهران - ۲
آیفون ۱۶
مصلی تهران
آیفون ۱۳
کوثر نیکومنش، نویسنده زومیت ۳
آیفون 16e
کوثر نیکومنش، نویسنده زومیت
آیفون ۱۶
کوثر نیکومنش، نویسنده زومیت
آیفون ۱۳
گلدان‌های دفتر زومیت ۳
آیفون 16e
گلدان‌های دفتر زومیت - ۲
آیفون ۱۶
گلدان‌های دفتر زومیت
آیفون ۱۳

در مجموع می‌توان گفت iPhone 16e دوربینی مناسب برای استفاده‌های روزمره دارد و تصاویر دلپذیری ثبت می‌کند و همان جنس تصویری را که از یک آیفون انتظار داریم، در اختیارمان می‌گذارد؛ اما نباید از آن انتظار عملکردی در سطح پرچم‌داران داشت.

فقدان دوربین‌های فوق‌عریض یا تله‌فوتو دستِ کاربر را می‌بندد و انعطاف موردانتظار از گوشی هوشمند در تنوع لنزها را برآورده نمی‌کند؛ با این‌حال، عملکرد خیلی خوب دوربین سلفی و وجود قابلیت فیلم‌برداری Dolby Vision با وضوح 4K و نرخ ۶۰ فریم‌بر‌ثانیه، یکی از ویژگی‌هایی است که آن را از بسیاری از رقبا در رده‌ی قیمتی مشابه متمایز می‌کند.

کپی لینک

جمع‌بندی

تا اینجای بررسی، بر عملکرد سخت‌افزاری و تجربه‌ی کاربری آیفون 16e درمقایسه‌با سایر مدل‌های آیفون تمرکز داشتیم؛ اما اکنون می‌خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که آیا آیفون 16e در بازار ایران، با توجه به قیمت، ارزش خرید دارد؟ پاسخ، بیش از هر چیز، به قیمت نهایی دستگاه در بازار رسمی ایران بستگی دارد.

در حال حاضر، واردات رسمی آیفون 16e آغاز نشده و مدل‌های موجود در بازار، معدود نسخه‌های مسافری هستند که با قیمت‌های بسیار بالا عرضه می‌شوند و طبیعتاً در ارزیابی اقتصادی نباید مدنظر قرار گیرند.

برای برآورد قیمت منطقی، چند فاکتور را باید در نظر گرفت؛ اگر ارزش مدل پایه‌ی iPhone 16e در اظهار گمرکی زیر ۶۰۰ دلار ثبت شود، حقوق گمرکی آن ۵ درصد خواهد بود (در غیر این صورت ۱۵ درصد). علاوه‌براین، باید سود بازرگانی، ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده، عوارض هلال احمر، سود واردکننده و سود خرده‌فروش را نیز به این مبلغ افزود.

با فرض دلار گمرکی ۶۸ هزار و ۷۰۰ تومان و دلار بازار وارداتی ۸۰ هزار تومان (به‌صورت قطعی مشخص نیست)، ممکن است قیمت نهایی آیفون 16e در زمان عرضه‌ی رسمی، از حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان آغاز شود.

اگر کاربری به سیستم‌عامل iOS وابسته نباشد، با بودجه‌ی حدود ۷۵ میلیون تومان می‌تواند سراغ گوشی‌های اندرویدی مانند گلکسی S25 سامسونگ برود که از جهات بسیاری نظیر نمایشگر ۱۲۰هرتزی پرنورتر، دوربین تله‌فوتو، دوربین اولتراواید بر آیفون 16e برتری دارد و در برخی سناریوها پردازنده‌ی آن عملکردی بهتری از تراشه A18 هم ارائه می‌دهد. در همین بازه‌ی قیمتی می‌توان به پرچم‌دار تمام‌عیاری همچون وان‌پلاس ۱۳ نیز اشاره کرد.

برای کاربران وفادار به iOS که امکان مهاجرت به اندروید را ندارند، شرایط متفاوت است. قیمت آیفون ۱۶ در بازار ایران از حدود ۸۵ میلیون تومان آغاز می‌شود؛ بنابراین، iPhone 16e با اختلاف قیمتی ۱۵ میلیون تومانی، جایگزین اقتصادی‌تری به شمار می‌رود.

کاربر باید سبک‌سنگین کند که آیا ویژگی‌هایی مانند دوربین اولتراواید، حسگر بهتر با لرزش‌گیر Sensor-Shift، پشتیبانی از MagSafe و طراحی مدرن‌تر، ارزش پرداخت اختلاف قیمتی ۱۵ میلیون تومانی را دارد یا خیر. از دیدگاه من، ویژگی‌های ذکرشده ارزش اختلاف ۱۵ میلیون تومانی مابین آیفون ۱۶ و آیفون 16e را دارند و اگر امکانش برای کاربر فراهم باشد، خرید آیفون ۱۶، انتخاب منطقی‌تری است.

اپل در معرفی رسمی، آیفون 16e را با مدل‌هایی مانند آیفون ۱۱، آیفون ۱۲ و آیفون ۱۳ مقایسه می‌کند؛ اما در بازار ایران، به‌دلیل وقفه‌ی چندساله در رجیستری، بسیاری از کاربران بالقوه‌ی این مدل، در حال حاضر از آیفون ۱۳ استفاده می‌کنند. درمقایسه‌با آیفون ۱۳، مدل 16e حدود ۹۰ درصد عملکرد سریع‌تری دارد، ۴ گیگ رم بیشتری ارائه می‌دهد، عمر باتری بهتری دارد و در شرایط نوری ایده‌آل، عکس‌های بهتری می‌گیرد؛ اما فاقد دوربین اولتراواید است و در نور کم، عملکرد ضعیف‌تری نشان می‌دهد.

در مجموع، برای آن دسته از کاربران آیفون ۱۳ که نمی‌خواهند هزینه‌ی اضافه‌ی ۴۵ تا ۵۰ میلیون تومانی برای مهاجرت به آیفون ۱۶ پرداخت کنند، آیفون 16e می‌تواند گزینه‌ای منطقی و متعادل باشد؛ البته به شرطی که انتظارات خود را از دوربین و برخی امکانات جانبی مدیریت کنند.

شما چه دیدگاهی درباره‌ی آیفون 16e دارید؟ آیا این گوشی را ارزشمند می‌دانید؟ آیفون 16e را چه می‌توان نامید؟ میان‌رده؟ پرچم‌دار اقتصادی؟

آیفون 16e اپل
پنل جلو و پشت گوشی موبایل آیفون 16e اپل مشکی / Apple iPhone 16e
عکس گوشی آیفون ۱۶ ای در دست
جعبه گشایی آیفون ۱۶ ای اپل
پنل پشت و فریم گوشی موبایل آیفون 16e اپل مشکی / Apple iPhone 16e
دوربین اصلی گوشی موبایل آیفون 16e اپل مشکی / Apple iPhone 16e
6.1 اینچ
1170x2532 پیکسل
48 مگاپیکسل
سلفی 12 مگاپیکسل
8 گیگابایت رم
Apple A18
4005 میلی‌آمپر ساعت
لیتیوم یونی
نکات مثبت
  • طراحی خوش‌ساخت، سبک و ارگونومیک
  • تراشه‌ی قدرتمند با عملکرد بسیار پایدار
  • عملکرد عکاسی بسیار خوب دوربین
  • فیلم‌برداری 4K60 دالبی‌ویژن
  • اسپیکرهای قدرتمند
نکات منفی
  • وجود رقبایی با نمایشگر ۱۲۰هرتزی و پرنورتر
  • وجود رقبایی با دوربین اولتراواید و تله‌فوتو
  • وجود رقبایی با شارژ سیمی سریع‌تر
  • فقدان پشتیبانی از مگ‌سیف
  • ۶۰۰ دلار، اقتصادی نیست!
قیمت و فروشندگان
این محصول هم‌اکنون در بازار موجود نیست
مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات

0 دیدگاه ثبت شده، نظر تو چیه؟

برای درج نظر وارد شو یا ثبت‌نام کن

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات