| کد مطلب: ۳۶۳۷۰

سرنوشت نامعلوم آتش‌بس روسیه و اوکراین

مقامات ارشد آمریکایی و فرانسوی این هفته در پاریس جمع شدند تا درباره آتش‌بس در اوکراین گفت‌وگو کنند اما شانس اینکه این توافق به واقعیت بپیوندد بسیار کم است.

سرنوشت نامعلوم آتش‌بس روسیه و اوکراین

مقامات ارشد آمریکایی و فرانسوی این هفته در پاریس جمع شدند تا درباره آتش‌بس در اوکراین گفت‌وگو کنند اما شانس اینکه این توافق به واقعیت بپیوندد بسیار کم است. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه روز چهارشنبه وارد پاریس شدند تا درباره تلاش‌های دونالد ترامپ در راستای مذاکره آتش‌بس در اوکراین در میان موضوع‌های دیگر با رهبران فرانسوی صحبت کنند. 

این سفر را می‌توان به‌عنوان کالیبراسیون مجدد خوش‌آمدگویی دولت ترامپ تفسیر کرد با این تصور که مقامات این کشور پیشتر اعتنای بسیار کمی به دیدگاه‌های اروپایی‌ها داشته‌اند و اینکه رئیس‌جمهور آمریکا متحدان خود را برای اینکه توجه کافی به مسائل دفاعی خود ندارند و تجارت‌شان با آمریکا منصفانه نیست، تحقیر کرده است. حالا دولت ترامپ شانس رسیدن به آتش‌بس در اوکراین را در حال از دست رفتن می‌بیند و نمایندگان او ظاهراً امیدوارند که فرانسوی‌ها می‌توانند امیدهای ترامپ مبنی بر پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین را بازیابی کنند. 

امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه رهبری تلاش‌های کشورهای اروپایی برای تامین ضمانت‌های امنیتی کی‌یف را در صورت دستیابی به توافق برعهده گرفته است. 

فارغ از آنچه اروپایی‌ها انجام می‌دهند، شانس رسیدن به یک آتش‌بس موفقیت‌آمیز ظاهراً بعید است چون ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه علاقه کمی به پایان دادن به جنگ در اوکراین نشان داده است. دیدار ویتکاف با مکرون پس از سفر به مسکو در هفته گذشته بود که گفت مذاکرات قانع‌کننده‌ای با پوتین درباره درگیری در اوکراین داشته با اینکه به‌نظر می‌رسد این مذاکرات خیلی هم پوتین را قانع نکرده‌ است.

سوال اینجاست که در هر صورت دولت ترامپ چه اقدامی در برابر ناسازگاری روسیه انجام خواهد داد. تا حالا، رئیس‌جمهور و فرستاده او فقط بر فشار بر اوکراین متمرکز شده‌اند. پس از دیدار پرتنش با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در 28 فوریه در کاخ سفید، ترامپ تمام کمک‌ها و اشتراک اطلاعات با اوکراین را متوقف کرده است. 

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین تلاش کرده تا زلنسکی را تحت‌فشار قرار دهد تا توافقی گزاف را امضا کند تا نیمی از درآمد حاصل از منابع طبیعی، بنادر، خطوط لوله و دیگر زیرساخت‌های خود را به صندوق سرمایه‌گذاری آمریکا واگذار کند تا زمانی که برآورد هزینه کمک‌های آمریکا را بازپرداخت کند. 

یولیا سویردنکو، معاون اول نخست‌وزیر اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد که دو طرف «پیشرفت‌های قابل توجهی» درباره توافق داشته‌اند و به‌زودی توافقی را امضا خواهند کرد. 

با این حال این زلنسکی بود که به‌سرعت درخواست‌های آمریکا برای آتش‌بس 30 روزه را پذیرفت. در این میان، پوتین به‌جای پاسخ «بله» یا «نه»، مجموعه‌ای از شروط خود را مطرح کرد. او در میان بسیاری از مسائل تقاضا کرد که اوکراین «از آن 30 روز برای ادامه بسیج اجباری، دریافت تجهیزات تسلیحاتی و آماده کردن یگان‌های بسیج‌شده خود استفاده نکند» که می‌دانست آتش‌بس را غیرممکن می‌کند.

پوتین و زلنسکی به‌طور آزمایشی با محدودیت‌های حملات خود به زیرساخت‌های انرژی موافقت کردند، اگرچه هر دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کرده‌اند. پوتین با آتش‌بس دریای سیاه بدون اینکه غرب تحریم‌های خود را بر بانک‌های اصلی روسی بردارد، موافقت نمی‌کند. همانطور که پوتین باید می‌دانست این اتفاق هم نخواهد افتاد. 

به‌نظر می‌رسد که پاسخ واقعی روسیه روی میز مذاکره نیامده ولی در میدان جنگ اعمال شده. در 13 آوریل، موشک‌های بالستیک روسیه به شهر سومی در اوکراین اصابت کردند که در پی آن 34 نفر کشته شدند و 117 نفر زخمی. بسیاری از آنها در حال حرکت به سمت جشن‌های یکشنبه نخل بودند. این حمله تکان‌دهنده به غیرنظامیان تلاش‌های دولت ترامپ برای میانجی‌گری برای آتش‌بس را به‌سخره گرفت و نشان داد تنها صلحی که پوتین به آن علاقه دارد، الحاق تکه بزرگی از اوکراین است. 

ترامپ در ابتدا این حمله را «وحشتناک» خواند اما بعد ظاهراً از وحشی‌گری کرملین عذرخواهی کرد چون «آنها اشتباه کردند.» در عین حال، ترامپ دوباره زلنسکی را سرزنش کرد که چگونه باعث حملات روسیه می‌شود و گفت «شما با کسی که 20 بار بزرگتر از سایز توست جنگ را شروع نمی‌کنید و بعد امیدوار باشید که مردم به شما موشک بدهند.» 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

دیدگاه

ویژه بین‌الملل
آخرین اخبار