یک سوم از افراد بالای ۶۰ سال مبتلا به کمشنوایی هستند/ افزایش هفت درصدی ناشنوایی در کشور

همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبت از گوش و شنوایی صبح امروز دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ به مناسبت هفته سلامت برگزار شد.
سعید محمودیان، رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این همایش گفت: کمشنوایی و ناشنوایی میتواند هزینه سنگین برای نظام سلامت ایجاد کند و عوارض فراوانی به همراه داشته باشد و بهرهوری مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
وی با بیان اینکه رشد کم شنوایی هر سال افزایش پیدا کرده و تا سال ۲۰۲۰ افزایش چشمگیری داشته است، ادامه داد: حدود ۷۴۰ میلیون نفر دچار کم شنوایی هستند.
محمودیان تاکید کرد: برنامه سلامت گوش باید در مقاطع مختلف زندگی انجام شود چرا که اجرای برنامه سلامت گوش در مقاطع مختلف زندگی از بار بیماری جلوگیری میکند.
رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سرخک، عوامل ژنتیکی، صدمات فیزیکی، آلودگی، خونریزی، مواجهه با صدا، آسیبهای سر، تومورها و آسیبهای سر و صورت، سالمندی و مصرف بیرویه داروها بهویژه آنتیبیوتیکها را لز جمله علل عمده کم شنوایی عنوان کرد و افزود: نیمی از کمشنواییها قابل پیشگیری است و زمان طلایی تشخیص اهمیت ویژهای در این رابطه دارد.
محمودیان با اشاره به اینکه از هر ۳ بزرگسال بالای شصت سال یک نفر به کم شنوایی مبتلا است و سالانه ۳ تا ۵ هزار نوزاد کم شنوا به دنیا میآیند، بیان کرد: ۲۶ درصد از جمعیت کشور با صوت سر و کار دارند که ۱۴ درصدشان نشانههایی از کمشنوایی دارند و اگر پیشگیری نکنند ممکن است دچار معلولیت شوند.
وی ضمن بیان اینکه شناسایی زود هنگام، غربالگری و درمان و کاشت حلزون از اقدامها مهم در پیشگیری از بروز این عارضه است، توضیح داد: با کمک وزارت بهداشت میتوانیم از بروز کم شنوایی جلوگیری و زندگی این افراد را در جامعه راحتتر کنیم.
افزایش ۲ درصدی کمشنوایی در سال
همچنین جعفر جندقی، مدیر کل دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت نیز در این همایش ضمن اشاره به اینکه حدود ۹۷ درصد برنامه غربالگری به نتیجه رسیده است، گفت: بیش از یک و نیم میلیارد کم شنوا در جهان وجود دارد که تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۲ و نیم میلیارد نفر میرسد.
وی با بیان اینکه در کشور ما جمعیت هدف نوزادانی هستند که دچار ناشنواییاند، ادامه داد: در نوزادان ۳ تا ۵ نفر از هزار نفر، در کودکان۴۰ نفر، در پیش دبستانی ۲۵ نفر و در نوجوانانی ۱۲ و نیم نفر از هر هزار نفر دچار این عارضه میشوند که هر روز به این تعداد اضافه میشود.
مدیر کل دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه عارضه ناشنوایی در کشور ما بیش از ۷ درصد افزایش داشته است، افزود: کمشنوایی جدیتر است و سالانه حدود ۲ درصد رو به افزایش است.
جندقی ضمن بیان اینکه درصد پوشش غربالگری نوزادان در سال ۱۳۹۹ بیش از ۷۱ درصد، در سال ۱۴۰۰، ۸۱ درصد و در سال ۱۴۰۲ به بیش از ۹۷ درصد رسیده و امید داریم به ۱۰۰ درصد برسد، توضیح داد: تا به امروز بیش از ۷۶ هزار نفر تحت غربالگری قرار گرفتند که این عدد باید بالاتر رود. همچنین در مراحل بعدی نیز باید حدود یکمیلیون نوزاد متولد شده، ۵ میلیون کودک، ۷ میلیون سالمند و ۵ میلیون جمعیت کارگر شاغل در صنعت نیز در برنامه طرح غربالگری گنجانده شود.
نقش واکسیناسیون در کاهش ناشنوایی از طریق عفونتها
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در این همایش ضمن اشاره به اینکه موفقیتی که در زمینه کم شنوایی و ناشنوایی حاصل شده نتیجه برنامهریزی هوشمند است، گفت: پیشگیری در تمام حوزههای مدیریتی از جمله بهداشت کاربرد دارد و میتوانیم بسیاری از کارها را در قالب پیشگیری به عنوان برنامه در سطح کشور انجام بدیم ولی همیشه باید یادمان باشد که هم منابع و هم زمان محدود است به این دلیل لازم است اهدافی را انتخاب کنیم که بیشترین اثربخشی و کارایی را داشته باشند و یکی از کارهای بسیار خوب در نظام سلامت غربالگری نوزادان است که در سراسر کشور با هزینه کم در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۶۳۰ میلیون نفر در دنیا از معلولیت خاموش یا اختلال در شنوایی رنج میبرند، توضیح داد: از عوامل ژنتیکی تا عفونتها و تروماها باعث ایجاد این اختلال میشود.
رئیسی ضمن بیان اینکه در بحث بیماریهای عفونی میتوانیم با واکسیناسیون تا حد زیادی آمار ناشنوایی از طریق عفونتها را کاهش دهیم، افزود: اگر به افراد ناشنوا کم اهمیت داده شود، دچار افسردگی میشوند و دانشآموزان کم شنوا در مدارس دچار اختلال در یادگیری میشوند.
وی ضمن اشاره به اینکه اختلالات کم شنوایی در سراسر دنیا رتبه سوم را دارد، بیان کرد: این عارضه در دنیا در هر ۲ جنس در اروپا و آمریکا بسیار شایع است و متأسفانه این روند در دنیا رو به افزایش است.
ارائه خدمات سطح عالی کاشت حلزون در ۱۲ استان
محمدمهدی ناصحی، مدیر عامل سازمان بیمه سلامت نیز در این همایش ضمن اشاره به اینکه تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا میزان ناشنوایان کاهش یابد، گفت: هنگامی که صندوق حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج ایجاد شد، افراد مبتلا به اختلالات کمشنوایی در کانون توجه قرار گرفتند و خرید راهبردی پروتزها برای کاشت حلزون را در دستور کار قرار دادیم و مشکلات افراد بسیاری با کاشت حلزون شنوایی حل شد.
وی با بیان اینکه ۱۳۰ بیماری در صندوق حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج در نظر گرفته شده است، ادامه داد: ۳ خدمت کاشت حلزون، پروتز شنوایی کاشت استخوانی و سمعک کودکان را ارائه میدهیم، بسیاری از خدمات به صورت ۱۰۰ درصدی ارائه میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با اشاره به اینکه بر اساس دستورالعمل معاون درمان وزارت بهداشت، کاشت حلزون در مراکز معرفی شده از سال ۱۴۰۲ در مراکز دولتی و برخی مراکز خصوصی به صورت رایگان ارائه میشود، افزود: میزان تعهدات را از یک سال به ۳ سال و تعداد خدمات توانبخشی را افزایش دادهایم.
ناصحی با اشاره به اینکه تعداد ۱۶ مرکز در ۱۲ استان به ارائه خدمات سطح عالی کاشت حلزون میپردازند، بیان کرد: هنگامی که بیماران نشاندار میشوند خدمات مختلف در بستههای مختلف ارائه میشود.
وی عنوان کرد: به منظور دسترسی به خدمات بیمه سلامت سامانه «اشارک» راهاندازی کردهایم، این سامانه برای معرفی خدمات به افراد ناشنوا است.
تاثیر تشخیص و توانبخشی قبل از شش ماهگی در رفع کمشنوایی کودکان
سید جواد حسینی، رئیس بهزیستی کشور نیز در ادامه این همایش گفت: آمارها نشان میدهد شیوع اختلال شنوایی در بدو تولد، بیش از ۲ برابر نرخ شیوع این اختلال در سایر گروههاست. غربالگری جهانی نوزادان موثرترین راهکار برای پیشگیری از کاهش شنوایی دائمی در کودکان به شمار میرود.
وی ادامه داد: گزارش WHO حاکی از آن است که ۵.۳ درصد جمعیت جهان – معادل حدود ۴۰۰ میلیون نفر از اختلالات شنوایی ناتوانکننده رنج میبرند که از این تعداد، ۱۰ درصد را کودکان ناشنوا تشکیل میدهند. این آمار گویای بار بالای ناشی از ناتوانی در نتیجه اختلال شنوایی در سطح جهانی است.
حسینی افزود: مطالعات علمی نشان دادهاند در صورتی که کودک دارای افت شنوایی تا سهماهگی تشخیص داده شود و تا پیش از ششماهگی از وسایل تقویتکننده صوتی یا برنامههای توانبخشی مناسب بهرهمند شود، میتواند به مهارتهای گفتاری و زبانی قابل مقایسه با کودکان طبیعی دست یابد. این یافتهها بر اهمیت مداخلات طلایی و بهموقع تأکید دارند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در حال حاضر این سازمان ۶۰۰ هزار نفر از افراد دارای معلولیت را تحت پوشش خود دارد که از این تعداد، ۲۲۷ هزار و ۹۳۴ نفر (نزدیک به ۱۵ درصد) افراد دارای معلولیت شنوایی هستند، توضیح داد: در این میان ۹۵ هزار نفر دچار اختلال شنوایی شدید و خیلی شدید هستند و بهزیستی برای این گروه، مجموعهای از خدمات تخصصی ارائه میدهد.
وی با بیان اینکه بیش از ۴۸ هزار مورد شامل سمعک، باتری و سایر وسایل توزیع شدهاند از فعالیت ۲۶ واحد علمی و ۷۰۰ واحد شنواییشناسی در سطح کشور برای غربالگری نوزادان، تشخیص و توانبخشی خبر داد و گفت: کاشت حلزون شنوایی برای بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ مورد در سال گذشته انجام شده است.
حسینی گفت: یکی از برجستهترین برنامههای سازمان بهزیستی، طرح جامع غربال، تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی نوزادان و شیرخواران است. این برنامه از سال ۱۳۷۶ آغاز و در سال ۱۳۷۸ بهصورت پایلوت در شهرستان ورامین اجرا شد. از سال ۱۳۸۴ نیز بهصورت فراگیر در سراسر کشور در حال اجراست.
وی با اشاره به شناسایی بیش از ۵۰ هزار نوزاد دارای اختلال شنوایی اظهار کرد: سازمان بهزیستی امیدوار است با تداوم این برنامهها و توسعه مداخلات طلایی، شاهد کاهش چشمگیر بار ناشی از اختلالات شنوایی در کشور باشد.
وی گفت: طی سالهای اخیر هزاران کودک ۳ تا ۵ ساله بهصورت رایگان تحت غربالگری قرار گرفتهاند. همچنین، بنا بر آمارهای موجود، سالانه بین ۲ تا ۳ هزار کودک زیر یک سال که دچار افت شنوایی بیش از حد نرمال هستند، از طریق این برنامه شناسایی و وارد مسیر درمان و توانبخشی میشوند. اگر مداخلات درمانی در سنین پایین و پیش از تکامل کامل سیستم شنوایی آغاز شود، عملکرد شنوایی این کودکان میتواند تا سطح عملکرد طبیعی بهبود یابد.
وی افزود: برای ارتقای توانمندی نیروهای تخصصی، تاکنون ۵۳ کارگاه آموزشی برای کارشناسان مجرب و آموزشدیده برگزار شده است. همچنین، ارائه خدمات غربالگری شنوایی از طریق بیش از ۷۰۰ واحد غربالگری نوزادان (ثابت و سیار) و ۳۰۰ مرکز غربالگری برای گروه سنی ۳ تا ۵ سال انجام شده است. این پوشش گسترده، امکان دسترسی عادلانه به خدمات را در سراسر کشور فراهم کرده است.
انتهای پیام/