به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، حسین محجوب روز چهارشنبه در نشست خبری در آستانه آغاز هفته کار و کارگر اظهار داشت: هفته کارگر امسال از روز جمعه پنجم اردیبهشت آغاز میشود و تا پنجشنبه هفته آینده ادامه دارد.
به گفته وی اصلیترین برنامههای این هفته شامل برگزاری مراسم گرامیداشت کارگران، نشستهای تخصصی، پیادهروی و مسابقات ورزشی در شهرهای مختلف و تکریم بازنشستگان است.
محجوب در بیان اهمیت روز جهانی کارگر، به خاستگاه این روز در قیام کارگران شیکاگو در سال ۱۸۸۶ میلادی اشاره کرد و گفت: خواسته اصلی کارگران در این رویداد یعنی «هشت ساعت کار در روز» اکنون به استانداردی جهانی تبدیل شده که در قوانین بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد تاکید قرار میگیرد.
او اضافه کرد که جنبش کارگری و شکلگیری مفاهیمی همچون قانون کار، سالها پیش از این اتفاق در فرانسه آغاز شده بود اما جنبش آمریکا الهامبخش بسیاری از تحولات بعدی شد.
محورهای هفته کارگر ۱۴۰۳
محجوب با توضیح برنامههای پیشبینیشده برای بزرگداشت مقام کارگر اظهار داشت: در طول هفته، موضوعاتی همچون تامین اجتماعی، حمایت از بازنشستگان، توجه ویژه به ایمنی کار به ویژه در بخش ساختمانی و حمل و نقل، و بزرگداشت زنان کارگر مورد توجه ویژه قرار دارد.
وی به خطر بالای حوادث در معادن و کارگاههای ساختمانی اشاره و تاکید کرد که ایمنی و سلامت محیط کار باید به دغدغهای ملی تبدیل شود و هوش مصنوعی میتواند نقش مهمی در افزایش ایمنی داشته باشد.
رئیس خانه کارگر اضافه کرد: ما همه تشکلها، انجمنها و فعالان کارگری را برای آیین های هفته کارگر دعوت زیرا هر فرد یا گروهی که برای برجستهکردن نام و حقوق کارگران تلاش کند، مورد احترام است. امسال نیز مدارس، مدیران و مسئولان دولتی و غیردولتی در مراسمها حضور خواهند داشت و آیینهای نمادین همچون توزیع گل در محیطهای کاری تکرار میشود.
گسترش توجه به زنان و خانوادهها
به گفته محجوب، پنجمین روز هفته کارگر به زنان کارگر اختصاص یافته است و اختتامیه جشنواره قرآنی جامعه کارگری و آیین معرفی زنان نمونه کارگر نیز در برنامهها گنجانده شده است. این برنامهها، نقش خانواده و زنان را در عرصه کارگری برجستهتر میکند.
وی همچنین درباره نیاز به ارتقاء استانداردهای ایمنی به ویژه در بخش معادن و ساختمانی اشاره کرد و به یادآوری یکی از حوادث اخیر معادن زغالسنگ پرداخت و خواستار اقدام جدیتر شرکتهای معدنی و بخش دولتی برای استفاده از تجهیزات و حسگرهای نوین شد.
محجوب مهمترین مطالبه کارگران را امنیت و تثبیت وضعیت شغلی آنها دانست و ابراز امیدواری کرد که امسال تجمعات و مراسم کارگری در تهران و شهرهای مختلف باشکوه برگزار شود.
وی همچنین به برگزاری جشنوارهها، نشستها و گردهماییهای مختلف همزمان با هفته کارگر در سراسر کشور اشاره و از همه نهادها و مردم خواست تا بیش از همیشه به جامعه کارگری احترام بگذارند و در مراسمهای مختلف مشارکت فعال داشته باشند.
لزوم حل مشکل مسکن کارگری
دبیرکل خانه کارگر بر حل مشکل مسکن کارگری تاکید کرد و افزود: طبق ماده ۱۴۹ قانون کار با حمایت کارفرمایان، شهرداریها و وزارت کار و وزارت راه و شهرسازی باید زمین به کارگران اختصاص داده شود و به فرآیند ساخت و ساز کمک شود.
محجوب با بیان اینکه تصمیم وزرای کار و راه و شهرسازی نیز حل مشکل مسکن کارگری است، افزود: تشکلهای کارگری و تعاونی مسکن کارگری اسکان هم در ساخت و در توزیع مسکن باید نظارت کنند تا این فرآیند موفقیتآمیز انجام شود.
وی با بیان اینکه هنوز تا رسیدن به مزد عادلانه فاصله داریم و شکاف بین مزد و معیشت بسیار است، از افزایش سن بازنشستگی در قانون برنامه هفتم انتقاد کرد و افزود: بدون تغییر قوانین دائم، نمیتوان به درستی قانون افزایش سن و سابقه را اجرا کرد و بعد از پنج سال دوباره به قانون دائمی برمیگردند.
محجوب شرایط پیش آمده درباره سن بازنشستگی را ناشی از روند پیری در کشور و کمبود نیروی کار دانست که سبب فشار بر صندوق های بازنشستگی شده است و در این باره توضیح داد: در این سالها و سالهای آینده نرخ رشد موالید بازهم کمتر شده و این بحرانی مهم در آینده ایران ایجاد خواهد کرد.
هوش مصنوعی تهدید اشتغال نیست
دبیرکل خانه کارگر در پاسخ به سوالی استفاده از هوش مصنوعی را تهدیدی برای اشتغال ندانست و بر استفاده از آن در حوزه ایمنی کار تاکید کرد و خواستار مهارت آموزی نسل آینده کارگری در این حوزه شد.
محجوب به حوادث کار نیز اشاره کرد و با بیان اینکه حتی برخی کارفرمایان و مدیران در زمینه پرداخت دیه مقاومت میکنند، افزود: مشکل اصلی ما در این زمینه، برخورد هیجانی مسئولان اجرایی، قضایی و قانونگذار با موضوع است. ما در حادثه معدن طبس شاهد بودیم که خانوادههای آسیبدیده آرزو داشتند فرزندانشان شغلی پیدا کنند که مشابه برادرانشان در آن معدن نباشد و این بسیار غمانگیز است. قبل از ورود به مراحل حقوقی، برخی از خانوادهها اقداماتی انجام دادند که منجر به رضایت شخصی شد. برای پیگیری این مسائل، ما کمیتهای دائم ایجاد کردیم که بهطور مداوم گزارشهایی ارائه میدهد.
وی بیان کرد: ما با گروههایی که در حوزه ایمنی معدن و کاربرد هوش مصنوعی فعالیت میکنند، همکاری کردهایم و مشخص شده که با هزینهای اندک میتوانیم مانیتورینگ معادن را تقویت کنیم.
محجوب بر رصد ایمنی کارگاهها بخصوص معادن تاکید کرد و اظهار داشت: پس از حوادث معدنی، ما بهطور مداوم پایش انجام میدهیم و به جای دستگاههای مسئول که وظیفه دارند، خود پیگیر بهبود مانیتورینگ معادن هستیم.
وی درباره راهپیمایی در روز کارگر نیز گفت: بر اساس قانون اساسی تجمعات مسالمتآمیز بدون سلاح و غیر مخل به مبانی اسلام نیاز به اجازه ندارد و تنها اطلاعرسانی کافی است؛ انتظار می رود مجلس تصویب موازین مربوط به تجمعات را به پایان برساند تا تکلیف تشکل ها در این زمینه مشخص شود.
نظر شما