کد خبر: 719246
|
۱۴۰۴/۰۳/۲۶ ۲۱:۱۳:۳۴
| |

ابعاد مختلف حمله تجاوزکارانه رژیم اسرائیل به ایران

یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: بنیان دکترین نظامی اسرائیل را بنیان‌گذار این رژیم، داوید بن گوریون، طراحی کرده بود؛ دکتری که می‌گفت باید در جنگ‌ها از غافلگیری بهره برد، پیش‌دستانه حمله کرد و جنگ را فرسایشی نکرد، و نباید جنگ را در داخل سرزمین‌های اشغالی ادامه داد بلکه باید در خارج از مرزها جنگید. اما همه این قواعد با وقایع ۷ اکتبر بر هم خورد.

ابعاد مختلف حمله تجاوزکارانه رژیم اسرائیل به ایران
کد خبر: 719246
|
۱۴۰۴/۰۳/۲۶ ۲۱:۱۳:۳۴

لیلا پایدار- محمد شاهدی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با خبرنگار اعتماد آنلاین درباره تنش‌های میان ایران و رژیم صهیونیستی گفت: ابتدا باید شرایطی را که رژیم صهیونیستی وارد این معرکه شده است، در نظر بگیریم. اسرائیل بیش از بیست ماه است که درگیر جنگی در غزه است؛ این بحران از ۷ اکتبر آغاز شد، زمانی که اسرائیل درگیر یک شکست بزرگ امنیتی، اطلاعاتی و نظامی شد. این غافلگیری، هیمنه شکست‌ناپذیر اسرائیل را در هم شکست. تا آن زمان، اسرائیل خود را ارتش چهارم جهان می‌دانست، با سازمان‌هایی چون موساد، شاباک و شین‌بت، و در سطح سازمان‌هایی همچون سیا و MI6 انگلستان قرار داشت. اما آنچه رخ داد، برخلاف این تصویر بود.

شاهدی در ادامه افزود: اسرائیل که پیش‌تر خود را بالاترین قدرت نظامی منطقه می‌دانست، ناگهان فرو ریخت. آنها با جمع و جور کردن خود، جنگی تمام‌عیار را با گروه‌های مقاومت از جمله حماس و جهاد اسلامی آغاز کردند که بیش از بیست ماه طول کشید. این طولانی‌ترین، پرهزینه‌ترین و شاید بزرگ‌ترین جنگی است که رژیم صهیونیستی در طول ۷۷ سال تاریخ خود تجربه کرده است.

به گفته این کارشناس مسائل بین الملل، بنیان دکترین نظامی اسرائیل را بنیان‌گذار این رژیم، داوید بن گوریون، طراحی کرده بود؛ دکتری که می‌گفت باید در جنگ‌ها از غافلگیری بهره برد، پیش‌دستانه حمله کرد و جنگ را فرسایشی نکرد، و نباید جنگ را در داخل سرزمین‌های اشغالی ادامه داد بلکه باید در خارج از مرزها جنگید. اما همه این قواعد با وقایع ۷ اکتبر بر هم خورد.

شاهدی همچنین اضافه  کرد: در این شرایط، کابینه افراطی نتانیاهو با وزرایی چون بن گبیر و اسموتریچ فشار زیادی برای ادامه جنگ وارد کردند و هدف‌شان نابودی کامل مقاومت بود؛ اما چنین نشد. نتانیاهو جنگ را شخصی کرد و بقای رژیم را به ادامه آن گره زد. او این جنگ را جنگ رستاخیز و قیامت خواند، جنگی که وجود و حیات‌شان به آن وابسته است.

به گفته این کارشناس، پس از غزه، نوبت به کرانه باختری، لبنان و سوریه رسید و اسرائیل تلاش کرد با پیشروی، جنگ را ادامه دهد. هم‌زمان در ایران، در هفته‌های اخیر که کابینه اسرائیل در تلاش بود مجلس را منحل کند تا انتخابات زودهنگام برگزار شود، شرایط سیاسی نتانیاهو بسیار پیچیده و حساس بود. او با احزاب مختلف به گفتگو پرداخت و قول داد از فرزندان این احزاب برای جنگ استفاده نکند و لایحه‌های مرتبط با آن تصویب نشود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در این میان، فشارهای داخلی برای پایان جنگ زیاد بود؛ خانواده اسرای اسرائیلی خواستار توقف جنگ بودند و جامعه اسرائیل از تبعات اقتصادی و سیاسی آن خسته شده بود. اما نتانیاهو ریسک بالاتری کرد و درحالی که اسرائیلی‌ها پس از ۲۰ ماه جنگ به این نتیجه رسیده بودند که مقاومت را در غزه، کرانه باختری، لبنان و سوریه تضعیف کرده‌اند و ایران نیز با امریکا مذاکره میکند برنامه حمله مستقیم به ایران را طراحی کرد.

به گفته شاهدی، البته چنین عملیاتی هرگز توسط اسرائیل به تنهایی انجام نمی‌شود؛ این عملیات با کمک آمریکا و غربی‌ها طراحی و اجرا شد. اسرائیل عضو سنتکام است و با کشورهای ناتو همکاری دارد. لایه‌های حفاظتی هوایی سرزمین‌های اشغالی در اختیار ناتو و سنتکام است. آنها این عملیات را با رمز «شیران به پا می‌خیزند» نامگذاری کردند، عملیاتی که از تجربه «چنگال‌های شمال» در لبنان الهام گرفته شده بود.

شاهدی ادامه داد: بر اساس این عملیات، ابتدا فرماندهان نظامی حزب‌الله هدف قرار گرفتند و سیستم‌های ارتباطی آن‌ها از بین رفت، و اکنون این تجربه در ایران به اجرا درآمد که شکست خورد. بامداد جمعه، عملیاتی ترور و خرابکاری طراحی شد که با حضور نیروهای داخلی و مزدوران همراه بود. نتانیاهو در آغاز عملیات اعلام کرد که ۶ ماه برای آن برنامه‌ریزی شده و پهپادها و نیروهای کماندویی برای آن آماده بودند.

این کارشناس مسائل بین الملل گفت: آنها می‌خواستند از نارضایتی‌های داخلی ایران و گسل‌های قومی مانند ترک‌ها، کردها و بلوچ‌ها برای ایجاد هرج و مرج بهره ببرند، اما محاسبه دشمن اشتباه بود. ایران کشوری با تاریخچه‌ای طولانی، نظامی منسجم و ساختاری مستقل است؛ ارتشی کلاسیک و سیستماتیک دارد و تنها یک گروه مقاومت نیست.

به گفته شاهدی، پس از ترور فرماندهان، رهبر معظم انقلاب فرمانده کل قوا سریع فرماندهان جدید را منصوب کرد و نشان داد که ساختار نظامی کشور قائم به فرد نیست و با جایگزینی سریع فرماندهان، سیستم به هم نریخت. اگرچه سامانه‌های پدافندی ایران درگیر جنگ الکترونیک و هک شده بودند، اما این تصور که ایران از هم فرو می‌پاشد، بی‌اساس بود.

دشمن می‌خواست با این حملات مردم را از دولت جدا کند و به جنگ داخلی دامن زند، اما این اتفاق نیفتاد. ایران در کمتر از ۲۴ ساعت پاسخ قاطع خود را با عملیات «وعده صادق ۳» داد؛ عملیاتی که اهداف استراتژیک اقتصادی و نظامی اسرائیل را هدف قرار داد و ضربات سنگینی وارد کرد.

رسانه‌های اسرائیلی اعتراف کردند که حملات ایران بی‌سابقه بود و کارشناسان امنیتی آن‌ها معتقدند که ادامه این جنگ برای اسرائیل طاقت‌فرساست و باید هرچه زودتر آتش‌بس اعلام کنند.

اکنون به وضوح می‌بینیم که دشمن اسرائیلی دچار خطای استراتژیک شده و جمهوری اسلامی ایران توانسته با تکیه بر قدرت نظامی و امنیتی خود، استقلال و امنیت خود را حفظ کند و آماده است تا هرگونه تهدید را پاسخ دهد و درس عبرتی به دشمنانش بدهد که جرات نکنند چنین اقدامی تکرار شود.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها