یورونیوز در «سرخط خبرها» مهمترین رویدادهای ایران و جهان را در دو نوبت صبح و عصر مرور میکند. در این قسمت مهمترین عناوین خبری عصر پنجشنبه سوم آوریل ۲۰۲۵ میلادی برابر با ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ را مرور میکنیم.
در این بخش از سرخط خبرها به «سامانه مجوز الکترونیکی سفر به بریتانیا»، «خروج فنلاند از پیمان بینالمللی منع مینهای ضد نفر»، «طرح سلب تابعیت برای دوملیتیهای افراطی در آلمان» و درنهایت «سختتر شدن شرایط دریافت شهروندی در ایتالیا» میپردازیم.
آغاز به کار سامانه «مجوز الکترونیکی سفر به بریتانیا» برای اتباع اروپا و سردرگمی دوملیتیها
سامانه ویژه «مجوز الکترونیکی برای سفر به بریتانیا» یا ایتیای (ETA) برای مسافران اروپایی از ۲ آوریل (۱۳ فروردین) رسماً آغاز به کار کرد.
به این ترتیب، تمامی شهروندان اتحادیه اروپا بهجز اتباع ایرلند، منطقه اقتصادی اروپا (EEA) و سوئیس باید برای ورود به بریتانیا این مجوز را داشته باشند.
این مجوز در بریتانیا از ۸ ژانویه ۲۰۲۵ برای ورود مسافران آمریکایی، کانادایی و استرالیایی اجباری شد و پس از اجرای اولیه در نوامبر گذشته برای اتباع بحرین، اردن، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، به کشورهای دیگر گسترش یافت.
برای دریافت این معافیت ویزایی که از امروز ۱۰ پوند (۱۲ یورو) و از نهم آوریل ۱۶ پوند (۱۹ یورو) هزینه دارد، مسافران باید یک پروسه آنلاین را تکمیل کنند.
فنلاند از پیمان بینالمللی منع مینهای ضد نفر خارج میشود
نخستوزیر فنلاند روز سهشنبه اعلام کرد که این کشور قصد دارد از پیمان بینالمللی منع مینهای ضدنفر موسوم به «پیمان اتاوا» خارج شود.
این تصمیم در واکنش به تغییرات اساسی در محیط امنیتی اروپا و افزایش تهدیدات از سوی روسیه اتخاذ شده و فنلاند که یکی از جدیدترین امضا کنندگان پیمان یاد شده به حساب میآمد، بنا به کنارهگیری از آن دارد.
به گفته پتری اورپو، نخستوزیر فنلاند تغییرات اساسی در محیط امنیتی اروپا باعث شده است که کشورش (به عنوان عضو ناتو و هممرز با روسیه) تصمیم به خروج از پیمان ۱۹۹۷ اتاوا بگیرد.
اورپو در یک کنفرانس خبری اظهار داشت: «فنلاند و اروپا باید تمام اقدامات لازم را برای تقویت تواناییهای بازدارندگی و دفاعی خود، چه به صورت فردی و چه در چارچوب ناتو، مورد ارزیابی قرار دهند. ما پیشنهاد کردیم که فنلاند روند آمادهسازی برای خروج از توافق اتاوا را آغاز کند.»
این اقدام فنلاند در حالی صورت میگیرد که کشورهای دیگری مانند لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی که همگی عضو ناتو هستند نیز قصد خروج از این پیمان را دارند. این کشورها افزایش تهدیدات امنیتی از سوی روسیه را دلیل اصلی تصمیم خود عنوان کردهاند.
دولت احتمالی آینده آلمان در حال بررسی طرح «سلب تابعیت آلمان برای دوملیتیهای افراطی» است
کشور آلمان ممکن است تابعیت شهروندانی را که دارای ملیت دوگانه هستند و به «حمایت از تروریسم، یهودستیزی و افراطگرایی» متهم شدهاند، لغو کند. اسناد مرتبط با برنامهریزیهای دولت نشان میدهد که برلین در حال بررسی این امکان است.
سندی که بهعنوان «مبنای توافق ائتلافی دولت جدید آلمان» تهیه شده، چنین پیشنهادی را مطرح کرده است. این سند که با عنوان «قانون تابعیت» منتشر شده، نشان میدهد که مقامات آلمانی متعهد به اصلاح قوانین کنونی تابعیت هستند.
در این سند آمده است: «ما از منظر قانون اساسی بررسی خواهیم کرد که آیا میتوان تابعیت آلمانیِ حامیان تروریسم، یهودستیزان و افراطگرایانی را که خواهان از بین بردن نظم آزاد و دموکراتیک کشور هستند، در صورتی که تابعیت دیگری نیز داشته باشند، لغو کرد.»
ایتالیا شرایط دریافت شهروندی را سختتر کرد؛ «رأی ندهید و مالیات نپردازید، تابعیت از دست میرود»
طبق شاخص گذرنامه هِنلی، گذرنامه ایتالیا در رتبه سوم قدرتمندترین پاسپورتهای جهان برای سفر «بدون ویزا» یا «با ویزای بدو ورود» قرار دارد، که آن را به یکی از مطلوبترین و تا پیش از این، آسانترین گذرنامهها برای بهدست آوردن تبدیل کرده بود.
دولت ایتالیا در ۲۸ مارس (هشتم فروردین)، قوانین دریافت تابعیت از طریق «حق خون» را سختتر کرد. این قانون به زودی برای تصویب به پارلمان فرستاده خواهد شد و هرچند که ممکن است تغییراتی در آن اعمال شود، اما در حال حاضر درخواستهای جدید تابعیت باید مطابق با شرایط جدید ارائه شوند.
این تغییرات ناگهانی، بر سرنوشت هزاران نفر در سراسر جهان که بهدنبال دریافت گذرنامه ایتالیا بودند یا خود را برای این اقدام آماده میکردند، تأثیر گذاشته است.