
میدل ایست نیوز: مشاور استاندار کرمانشاه در حوزه عراق از پیگیری مشترک مقامات دیالی و کرمانشاه برای اتصال ریلی تهران – بغداد از طریق خسروی – منذریه خبر داد.
یونس امیری در گفتوگو با کردپرس با اعلام این موضوع، عنوان کرد: همجواری با دو بخش عربی و کردی کشور عراق، مزیتهای مهمی را در حوزههای اقتصادی، گردشگری و تجارت خارجی برای کرمانشاه ایجاد کرده است و در همین راستا استاندار کرمانشاه بسیار پرتلاش ظاهر شده و تاکید ویژهای بر گسترش مناسبات چند جانبه با استانهای مرزی همجوار در هر دو حوزه دارند.
وی افزود: دو مرز بسیار مهم خسروی و سومار در مجاورت با بخش عربی عراق و استان دیالی قرار گرفتهاند که هر ساله نزدیک به نیمی از صادرات کرمانشاه به عراق از طریق این دو مرز انجام میشود و همچنین در اربعین سال گذشته حدود یک میلیون زائر حسینی از مرز خسروی تردد کردند. به تعبیری دیالی یک دروازه بسیار مهم اقتصادی، تجارتی، زیارتی و گردشگری برای کشور است.
دستیار و مشاور استاندار کرمانشاه در حوزه عراق ادامه داد: استان دیالی حدود دو میلیون نفر جمعیت دارد و از شرایطی مشابه کرمانشاه برخوردار است و به لحاظ فرهنگی، مذهبی و تاریخی، نزدیکیهای بسیاری میان دو استان وجود دارد.
مشاور و دستیار استاندار کرمانشاه در امور عراق، فراهم کردن بسترهای تردد آسانتر زوار حسینی و گردشگران و همچنین روان شدن ترازیت کالا را یکی از اهداف بسیار مهم این سفر برشمرد و گفت: یکی از اولویتها، پیگیری اتصال ریلی ایران و عراق از طریق خسروی بود که در صورت انجام، کمک بسیاری به افزایش حجم ترانزیت کالا و روان شدن تردد مسافری به ویژه در ایام اربعین میان دو کشور، می کند.
وی ادامه داد: خط ریلی عراق در گذشته از مسیر بغداد تا نزدیکی شهرهای مندلی و خانقین امتداد داشته است ولی به دلیل دشمنیهای رژیم بعثی و صدام حسین با ایران و همچنین حضور چندین ساله گروهک داعش، تعمیر و نگهداری این خط ریلی از اولویت خارج و به تدریج متروک شد و بخشهایی از آن هم آسیبهای جدی دیده است. ولی در شرایط فعلی با توجه به حجم بسیار گسترده مناسبات تجاری و گردشگری زیارتی، ترمیم این مسیر و اتصال ریلی دو کشور از طریق خسروی کاملا توجیه اقتصادی دارد.
امیری ادامه داد: در نشستهای مشترک استاندار کرمانشاه با استاندار دیالی و نمایندگان استان در مجلس عراق، این موضوع مطرح شد که با استقبال روبرو شد و هر دو طرف موافقت خود را برای پیگیری جدی این موضوع اعلام کردند.
وی در بخش دیگری از سخنانش توسعه زیرساختهای جادهای و بزرگراهی در مسیر منذریه به بغداد و کربلا را یکی دیگر اولویتهای کرمانشاه برشمرد و گفت: فاصله منذریه تا بغداد حدود ۲۰۰ کیلومتر است که قسمت انتهایی این مسیر از زیرساختهای خوبی برخوردار هستند ولی مسیر ۷۰ کیلومتر اولیه نیازمند تعریض و بهسازی است و در ایام اربعین با یک گره ترافیکی در این محدوده مواجه هستیم.
وی برقراری تردد خودرویی از مرز خسروی را یکی دیگر از توافقات صورت گرفته با مقامات عراقی برشمرد و گفت: خسروی از گذشتههای دور مرز رسمی کشور برای تردد مسافری به بغداد و کربلا بوده است و در واقع برقراری تردد خودرویی از خسروی یک مطالبه ملی است و خوشبختانه این درخواست با استقبال مقامات استان دیالی روبرو و مقرر شد دو طرف برای دریافت موافقتهای لازم از دولت مرکزی پیگیری های لازم را انجام دهند و احتمالا در نیمه اول سال امکان تردد خودرویی برای گردشگران از این مرز محقق شود.
این کارشناس اقتصادی جابجایی درب تجاری مرز خسروی را یکی دیگر از خواسته های دو طرف دانست و گفت: معمولا در ایام اربعین، در سمت عراق یک گره ترافیکی در مسیر تردد مسافری ایجاد میشود و کامیونهای ترازیت کالا خطراتی را ممکن است برای مسافران ایجاد کنند و در راستای حل این مشکل، توافق شد درب تجاری خسروی جابجا شود که این کار در حال انجام است.
وی توسعه، تسهیل و تقویت روند تجاری و مسافری سومار را یکی دیگر از اولویتهای استان برشمرد و گفت: در سال گذشته حجم بالایی از صادرات به کشور عراق از طریق مرز سومار انجام شده و توسعه زیرساختهای این مرز مطالبه مشترک هر دو طرف است که این پروسه طبق توافق در دست اقدام است.
امیری ادامه داد: همچنین موضوع تردد مسافری از سومار هم در این سفر مطرح شد که جزو مطالبه مقامات دیالی هم بود و در این زمینه توافق شد بسترهای قانونی برای تردد مسافری فراهم شود. در کنار اینها برقراری تردد مسافری از سومار به رونق بیشتر اربعین و کاهش ازدحام جمعیت در مرزهای مهران و خسروی کمک میکند.