جنگ تجاری ترامپ؛ اشتباه راهبردی یا تلاش برای سود بیشتر؟

دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، طرح تعرفهای «متقابل» مورد انتظار خود را رونمایی کرد؛ اقدامی که بازارهای مالی را در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ تجاری جهانی به لرزه انداخت.
روز چهارشنبه گذشته، ترامپ حداقل تعرفه پایه ۱۰ درصدی را برای تقریبا همه کالاهای وارداتی به آمریکا اعلام کرد و وظایف بالاتر بر کشورهای هدف بهزودی پس از آن اعمال خواهد شد.
وی ادعا کرد که تعرفههای جدید برای کاهش کسری تجاری و بازگرداندن تولیدهای خارجی به آمریکا طراحی شدهاند؛ ترامپ همچنین گفت که آنها راه را برای کاهش مالیات در آینده هموار خواهند کرد.
به گزارش «americanprogress»، تصمیم دونالد ترامپ برای راهاندازی یکجانبه جنگ تجاری جهانی میتواند یکی از بدترین اشتباههای اقتصادی در تاریخ آمریکا باشد.
دولت آمریکا تعرفهها را بهحدی اعمال کرده است که مدت کوتاهی پیش غیرقابل تصور بود؛ کشورهای جهان در حال حاضر مشمول تعرفههایی از ۱۰ تا ۵۰ درصد هستند که در بسیاری از موارد علاوه بر تعرفههای موجود از قبل وجود دارد.
همه اینها با ارجحیت کمی برای کشورهای متحد یا صادرات آنها برای حمایت از اقتصاد آمریکا انجام شد.
جنگ تجاری ترامپ با افزایش قیمتهای مصرفکننده برای خانوادههای آمریکایی گران تمام خواهد شد؛ در حال حاضر پس انداز آنها را در بورس کاهش داده است و قطعاً در یک کاری که ترامپ وعده انجام آن را داده بود شکست خواهد خورد؛ بازگرداندن مشاغل.
جنگهای تجاری ترامپ به آمریکاییها آسیب میرساند
تعرفههای جدید ترامپ بزرگترین افزایش مالیات در نزدیک به ۶۰ سال گذشته و در عین حال بسیار قهقرایی است.
موسسه بودجه در دانشگاه ییل پیشبینی میکند که تعرفههای ترامپ تا به امروز، قیمتهای آمریکا را در کوتاهمدت افزایش میدهد که معادل ضرر متوسط مصرفکننده برای هر خانوار است.
خانوارهایی که در پایینترین سطح توزیع درآمد قرار دارند، شاهد کاهش درآمد قابلتصرفی خواهند بود که ۲.۵ برابر بیشتر از آن چیزی است که در دهکهای بالا تجربه کردهاند.
سایر تحلیلگران اقتصادی پیشبینیهای خود را برای پیشبینی تورم بالاتر، رشد اقتصادی کمتر و احتمال بیشتر رکود در سال جاری بهروز کردهاند.
این افزایش قیمتها علاوه بر افزایشهای مربوط به اعلام تعرفههای قبلی برای کالاهای خاص خواهد بود؛ بهعنوان مثال، بانک آمریکا برآورد میکند که خودروهای مونتاژ شده در این کشور به دلیل تعرفههای ترامپ بر وسایل نقلیه و قطعات خودرو افزایش مییابد و انتظار میرود فروش امسال ۲.۵ میلیون کاهش یابد.
تصمیم دولت ترامپ برای افزایش میانگین نرخ تعرفه به ۲۲ درصد بهسادگی خیرهکننده است؛ این سطحی است که از سال ۱۹۰۹، زمانی که تعرفهها منبع اصلی درآمد دولت فدرال بود، دیده نشده است، اگرچه ۴ سال بعد با تصویب قانون مالیات بر درآمد، این وضعیت تغییر کرد.
ترامپ، در سخنرانی با اعلام تعرفههای جدید دولت خود، بر اهمیت کاهش مالیات تاکید کرد؛ در همان زمان که جنگهای تجاری او قیمتها را برای خانوادههای طبقه متوسط افزایش میدهد، او کنگره را تحت فشار قرار میدهد تا بسته مالیاتی حداقل ۵.۳ تریلیون دلاری را تصویب کند که بهنفع ثروتمندان است.
تلافی اقتصادی کشورها علیه آمریکا
اقدامهای ترامپ در حال حاضر باعث ایجاد تلافی اقتصادی علیه آمریکا شده است؛ فروشگاههای کانادایی از ماه گذشته شروع به حذف محصولات آمریکایی از قفسههای خود کردند، سفر به آمریکا در ماه فوریه کاهش یافته است و بسیاری از کشورها در حال بررسی اقدامهای تلافیجویانه علیه آمریکا هستند، اما این اقدامها محدود به تعرفه بر صادرات آمریکا نیست.
- بیشتر بخوانید:
- جنگ تجاری ترامپ؛ کشورها بهدنبال اقدام متقابل
- تاثیر منفی تعرفههای متقابل ترامپ برای بازار داخلی آمریکا
اتحادیه اروپا تعرفههای تلافیجویانه قابلتوجهی را آماده کرده است و گفته میشود اقدامهای دیگری از جمله محدود کردن دسترسی بانکهای آمریکایی به برخی بازارهای اتحادیه اروپا و اقدامهایی که صنعت فناوری آمریکا را هدف قرار میدهد، در نظر گرفته است.
چین همچنین با اعمال تعرفه ۳۴ درصدی بر تمام کالاهای صادراتی آمریکا پاسخ داده است، اقدامی که احتمالا تأثیر قابلتوجهی بر کشاورزان آمریکایی، بهویژه صادرکنندگان ذرت و سویا که پیش از این در چین از طرف رقبای آمریکای جنوبی تحت فشار بودند، خواهد داشت.
دولت ترامپ ممکن است امیدوار باشد که تعرفههای شدید، سران خارجی را ترغیب کند که با استفاده از آنها امتیاز بگیرند، اما انگیزه سران جهان برای تسلیم علنی به زورگوییهای دولت ترامپ کم است.
عدم مقبولیت شدید ترامپ در خارج از این کشور به سران جهان از نظر سیاسی سودمند است؛ مارک کارنی، نخستوزیر کانادا، با ایستادگی در برابر ترامپ، شاهد تغییر اقبال انتخاباتی خود بوده است.
این درسی است که سایر کشورها بهدقت آن را تماشا میکنند؛ در اروپا، کایر استارمر، نخستوزیر انگلیس و امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه با استفاده از این موضوع مقبولیت خود را افزایش دادهاند، کلودیا شینبام در مکزیک نیز از تمایل خود برای مقابله با تهدیدهای قهری ترامپ سود برده است.
در نتیجه، نرخهای تعرفه بهطور بالقوه میتواند برای مدتی بالا باقی بماند، زیرا سران جهان تصمیم میگیرند به جای مذاکره با دولت ترامپ برای نرخهای پایینتر، بهعنوان یک نمایش قدرت، تلافی کنند که میتواند بهوسیله حوزههای داخلی آنها بهعنوان ضعف تفسیر شود.
انتهای پیام/