تامین پایدار تجهیزات پزشکی با بهره‌گیری از فناوری نوین/ایران رتبه نخست خاورمیانه

تهران- ایرنا- ایران در زمینه تولید تجهیزات پزشکی در خاورمیانه رتبه نخست را داراست و تأمین پایدار و با کیفیت این تجهیزات در سطح ملی با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و حمایت هدفمند از تولیدکنندگان داخلی در سال جاری در دستورکار قرار دارد.

گروه جامعه ایرنا- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده است، ۵۰ درصد محصولات تجهیزات پزشکی مصرفی در کشور تولید داخل است و توسط تولیدکننده‌های داخلی عرضه می‌شود. ایران در خاورمیانه از قوی‌ترین کشورها در تولید تجهیزات پزشکی از لحاظ میزان تولید و تنوع است و جایگاه اول را دارد.

اکنون حجم بازار جهانی تجهیزات پزشکی، بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار تخمین زده شده و سهم ایران حدود پنج میلیارد دلار از این صنعت است و دانش انباشته در شبکه بهداشت و درمان کشور به‌ویژه در بخش وسایل و لوازم پزشکی باعث شده ظرفیت‌های عظیمی در کشور برای افزایش سهم از این صنعت وجود داشته باشد.

در حال حاضر تعداد شرکت‌های تولیدی با ۲ هزار شرکت در پنج سال اخیر پنج برابر شده و محصولات تولیدی چهار برابر افزایش یافته است؛ به‌طوری‌که تجهیزاتی مانند ایمپلنت‌ها و دستگاه‌های پیشرفته و مجهز در کشور تولید می‌شود.

تامین پایدار تجهیزات پزشکی با بهره‌گیری از فناوری نوین/ایران رتبه نخست خاورمیانه

محمد کاظم زاده مدیر تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو در این زمینه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: راه‌اندازی سامانه‌های گزارش‌دهی مشکلات تجهیزات پزشکی و ثبت الکترونیکی بازرسی‌ها، مسیر نظارت را در کشور متحول و امکان ردیابی، مستندسازی و پیگیری سریع مشکلات را فراهم کرده است.

وی با اشاره به نقش دانشگاه‌های علوم پزشکی در ارتقای نظارت بر تامین تجهیزات پزشکی مراکز درمانی، اظهار کرد: ثبت موارد خرابی تجهیزات نیز در سامانه‌ای توسط مسئولان فنی، نمونه‌برداری و انجام آزمایش‌های کیفی و پایش عملکرد تجهیزات در دوره پس از عرضه از جمله اقداماتی است که در حال حاضر به‌ صورت منظم انجام می‌شود.

کاظم زاده ادامه داد: نظارت بر سفارش در انبارها، نگهداری حداکثر سه‌ماهه موجودی و اجرای خریدهای تجمیعی همراه با نظارت بر توزیع، از راهکارهای اصلی برای جلوگیری از کمبود تجهیزات پزشکی است.

نظارت بر سفارش در انبارها از راهکارهای اصلی برای جلوگیری از کمبود تجهیزات پزشکی در مراکز درمانی است.

مدیر تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو افزایش نرخ ارز و عدم تناسب قیمت تجهیزات با تعهدات بیمه‌ای را یکی از موانع جدی در مسیر تامین پایدار دانست و گفت: اصلاح قیمت‌ها و هماهنگی با سازمان‌های بیمه‌گر از طریق جلسات تخصصی، از اقدامات رفع موانع جدی در مسیر تامین پایدار است.

کاظم‌زاده درباره وضعیت واردات برخی اقلام مانند لنزهای چشمی افزود: تاخیر در ترخیص کالاها از گمرک و ناپایداری در تامین، نیازمند ورود جدی دستگاه‌های مرتبط از جمله گمرک و بانک مرکزی است.

مدیر تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو از ایجاد سامانه تبادل اقلام مازاد تجهیزات پزشکی میان مراکز درمانی به‌عنوان یک راهکار عملی برای افزایش هماهنگی یاد کرد.

تامین پایدار تجهیزات پزشکی با بهره‌گیری از فناوری نوین/ایران رتبه نخست خاورمیانه

مدیر تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو کمبود نیروی انسانی را یکی از موانع اجرایی در این حوزه دانست و افزود: آموزش بدو خدمت برای نیروهای جدید و برگزاری کمیته‌های آموزشی برای مسئولین فنی، با هدف ارتقای دانش تخصصی در دستورکار قرار دارد.

به گفته کاظم زاده، الکترونیکی‌شدن فرایندها، حذف کاغذبازی و صدور مجوزها از طریق سامانه‌های یکپارچه، روند کار را تسهیل کرده است.

پیشتر رئیس سازمان غذا و دارو نیز با اشاره به حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی از سال‌جاری، گفت: برهمین اساس، نرخ ارز تخصیصی برای دارو و تجهیزات پزشکی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است.

مهدی پیرصالحی افزود: تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای دارو و تجهیزات پزشکی هنوز از سوی دولت ابلاغ نشده و منتظر ابلاغ دولت هستیم. براساس مصوبات ابلاغ شده، ۳.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی(۲۸۵۰۰ تومان) و نزدیک به یک میلیارد و پانصد میلیون دلار ارز توافقی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی از سوی بانک مرکزی تخصیص خواهد یافت.

نزدیک به یک میلیارد و پانصد میلیون دلار ارز توافقی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی از سوی بانک مرکزی تخصیص می یابدوی از تشکیل کمیته‌های کارشناسی برای اجرای مصوبه مجلس مبنی بر ذخیره ۶ ماهه دارو خبر داد و افزود: کمیته‌های مربوط به بررسی و تعیین ذخایر دارویی فعال شده‌اند و هم‌اکنون فرآیندهای مربوط به خرید راهبردی دارو در حال پیگیری است.

پیرصالحی تاکید کرد: از ماه آینده، عملیات خرید و ذخیره‌سازی برای این داروها و تجهیزات خاص آغاز خواهد شد.

میزان ارز تخصیصی دارو و تجهیزات پزشکی در سال گذشته بیش از سه میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده است.

معاون تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو نیز در این زمینه گفت: بخش قابل توجهی از سیاست‌ها و اقدامات اجرایی ما بر تقویت توان تولیدکنندگان داخلی و رفع موانع پیش‌روی آن‌ها متمرکز شده است.

سعیدرضا شاهمرادی با اشاره به برخی اظهارات غیرمستند درباره نبود حمایت از تولیدکنندگان داخلی، اظهار داشت: جایگاه تولید داخلی در نظام تأمین تجهیزات پزشکی کشور روشن است.

وی افزود: در دو سال گذشته، با وجود محدودیت‌های ارزی و شرایط خاص اقتصادی، تلاش کردیم مسیر تولید را هموار کنیم. تسهیل فرآیند ثبت و صدور مجوز، به‌روزرسانی دستورالعمل‌های فنی، شفاف‌سازی زنجیره تأمین و ایجاد بستر مناسب برای رقابت سالم از جمله اقداماتی است که در همین راستا انجام شده است.

شاهمرادی با اشاره به افزایش سهم تولید داخل در تجهیزات و ملزومات پزشکی تصریح کرد: سهم قابل توجهی از نیاز مراکز درمانی کشور از طریق تولیدات داخلی تامین می‌شود و این روند رو به رشد است.

وی تأکید کرد: حمایت از تولید داخل نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، ثبات سیاستی و تعامل مستمر با صنعت است.

شاهمرادی تصریح کرد: انتظار می‌رود فعالان این حوزه برای ارتقای تولید ملی، به جای دامن زدن به فضاسازی‌های بی‌پشتوانه، با رویکردی مبتنی بر همکاری و هم‌افزایی به مسیر توسعه کمک کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha