بررسی موانع توسعه در گردهمایی فعالان اقتصادی کرمان با بهارستان‌نشینان

کرمان - ایرنا - راهبرد توسعه متوازن و پایدار کرمان در گعده فعالان اقتصادی استان با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی امروز (پنجشنبه) با پرداختن به رفع موانع تولید و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی به بحث و تبادل نظر دولتی‌ها، مجلسی‌ها و بخش خصوصی انجامید.

به گزارش ایرنا، نشست فعالان اقتصادی استان کرمان با اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، عصر پنجشنبه ٢٨ فروردین ماه در اتاق بازرگانی کرمان در حالی برگزار شد که استاندار، رییس اتاق اصناف ایران، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و جمعی از نمایندگان و مسئولان استانی از جمله سخنرانان این نشست بودند.

حضور افرادی از ۱۵ استان کشور، ۱۷ نفر از نمایندگان عضو کمیسیون صنعت، معدن و تجارت، هشت نفر از نمایندگان استان کرمان و ۱۰ نفر از معاونان وزرا و بدنه کارشناسی دولت از جمله نقاط قوت این نشست بود.

زنجیره تولید معدنی در کرمان ناقص است

استاندار کرمان در این نشست با اشاره به جایگاه این استان در بخش معدن گفت: کرمان از استان‌های پیشرو در تنوع و حجم تولید مواد معدنی است اما با وجود این ظرفیت‌ها، مشکلات و نقاط ضعف جدی در این حوزه وجود دارد که به رغم منابع غنی، زنجیره تولید در حوزه‌هایی چون آهن و مس ناقص است و صنایع پایین‌ دستی تشکیل نشده اند.

محمدعلی طالبی به برنامه جامع استان موسوم به سند تحرک‌ بخشی توسعه با عنوان «کرمان برفراز» اشاره و تصریح کرد: چهار راهبرد اصلی در این سند برای توسعه صنعت و معدن در نظر گرفته شده است.

وی ادامه داد: نخستین راهبرد این سند تکمیل زنجیره تولید در معادن استان است.

استاندار کرمان ضمن گلایه از واگذاری بسیاری از معادن در جنوب استان به واسطه‌ها اظهار داشت: تلاش ما بر این است معادن بخش‌هایی از استان را که از محرومیت‌ جدی رنج می‌برند و از ظرفیت‌های معدنی بی بهره هستند، فعال کنیم.

صنایع کوچک و متوسط استان تقویت می‌شوند

وی تقویت بنگاه‌های کوچک و متوسط استان را مورد تاکید قرار داد و گفت: صنایع کوچک و متوسط استان کرمان در مقایسه با بنگاه‌های بزرگ اقتصادی بسیار ضعیف هستند که با همراهی و مشارکت بخش خصوصی در راستای احیای این صنایع هستیم.

استاندار کرمان به راهبرد دیگر استان اشاره کرد و گفت: تمرکز بر مزیت‌های مغفول مانده در صنایع تبدیلی، کشاورزی، پتروشیمی و صنایع پایین‌ دستی راهبرد دیگر این استان است.

وی گفت: امیدواریم کرمان با توجه به نزدیکی به خطوط انتقال گاز بتواند در این حوزه نیز نقش‌آفرینی کند.

بررسی موانع توسعه در گعده فعالان اقتصادی کرمان با بهارستان نشینان
محمدعلی طالبی استاندار کرمان

کرمان پیش‌رو در سرمایه‌گذاری برای تولید

طالبی افزود: اقدامات انجام شده در حوزه سرمایه‌ گذاری در کرمان قابل توجه است به طوری که این استان از پنج ماه گذشته و قبل از نامگذاری سال جاری به نام "سرمایه‌گذاری برای تولید" توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی، مقدمات این تحول را آغاز کرده است.

وی گفت: تشکیل اتاق مشترک سرمایه‌ گذاری در تهران، راه‌ اندازی ستاد شتابدهی به توسعه استان، تاسیس مراکز خدمات سرمایه‌گذاری و برگزاری نشست‌های گفت‌ و گو میان دولت و بخش خصوصی از جمله این اقدامات است.

استاندار کرمان همچنین از وضعیت زیرساخت‌های جاده‌ ای و بهداشتی استان انتقاد کرد و افزود: جاده های استان کرمان با وجود نعمت معادن بزرگ در وضعیت اسفناکی قرار دارند.

بی عدالتی در توزیع درآمدها

وی گفت: به عنوان مثال تکمیل بیمارستان در حال ساخت یکی از مناطق استان که این منطقه حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کرده، هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و اینکه استان در تحقق درآمدهای دولت پیشتاز باشد اما در تامین نیازهای اولیه خود درمانده، بی عدالتی است.

طالبی خطاب به مسئولان وزارت صمت و سازمان ایمیدرو تصریح کرد: انتظار می‌رود در تامین زیرساخت‌ها و رفع مشکلات، حمایت ویژه‌ای از استان کرمان صورت گیرد.

وی به اصلاح قوانین به عنوان یکی از موارد مهم و ضروریات توسعه در استان کرمان اشاره کرد و افزود: تسهیل فضای سرمایه‌ گذاری موجب رونق تولید و اشتغال و افزایش ارزش افزوده و تحقق درآمدهای ملی شود.

استاندار کرمان با اشاره به اینکه با رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت و گوها و صحبت‌هایی انجام شده است تصریح کرد: امیدواریم این سفر و ادامه اینگونه جلسات به گام‌های موثری در مسیر تسهیل سرمایه‌ گذاری و تولید در استان کرمان منجر شود.

شرکت‌های خصولتی اجازه تنفس به بخش خصوصی نمی‌دهند

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه سرمایه‌گذاری نیازمند امنیت و فضای رقابتی سالم است گفت: یکی از مهم‌ترین مشکلات کشور این است که شرکت‌های خصولتی میدان اقتصادی را به دست گرفته‌ و اجازه تنفس به بخش خصوصی را نمی‌دهند.

رضا علیزاده افزود: تا زمانی که شرکت‌های خصولتی میدان را در اختیار گرفته‌اند نمی‌توان انتظار داشت بخش خصوصی واقعی در استان‌هایی مثل کرمان رشد کند.

وی گفت: آیا شرکت‌های کوچک و متوسط می‌توانند با شرکت‌هایی نظیر گل‌ گهر و شرکت ملی صنایع مس ایران رقابت کنند؟ در شرایط موجود فرصت فعالیت برای بخش خصوصی وجود ندارد و این ناعادلانه است.

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید این شرکت‌ها در زنجیره تامین خود، شرکت‌های خصوصی کوچک و متوسط را هم وارد کنند گفت: درصددیم این مدل مشارکت نیز الزامی و نهادینه شود.

وی توسعه زنجیره‌های پایین‌ دستی در بخش صنعت و معدن را یکی از راهکارها برای توسعه استان دانست و افزود: در صورتی که زنجیره پایین‌ دستی تشکیل شود حتی در صورت اتمام ذخایر معدنی می‌توان با واردات ماده اولیه از دیگر مناطق دیگر چرخ تولید را به حرکت درآورد در حالی که این اتفاق در استان کرمان آن‌طور که باید رخ نداده است.

بررسی موانع توسعه در گعده فعالان اقتصادی کرمان با بهارستان نشینان
شهباز حسن پور نماینده کرمان و راور

ترک فعل‌ها در حوزه معادن باید پاسخ داده شود

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی هم در این نشست با انتقاد از آنچه وضعیت نابسامان معادن زغال‌ سنگ در استان کرمان به خصوص شهرستان‌های راور و زرند دانست، گفت: وضعیت این معادن در استان اسفناک است.

شهباز حسن پور تصریح کرد: اگر امکان تجهیز و نوسازی معادن در استان وجود ندارد بهتر است تعطیل شوند.

وی با بیان اینکه ترک فعل‌ها در حوزه معادن باید پاسخ داده شوند اظهار داشت: ما در مجلس، بودجه قابل توجهی به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای نوسازی ناوگان معدنی اختصاص دادیم، آمبولانس و تجهیزات آتش‌نشانی خریداری شده اما متاسفانه هنوز به زرند و راور واگذار نشده است.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برخی واحدهای صنعتی بزرگ استان با مشکلات ابتدایی مانند تامین آب و برق مواجه‌ هستند.

وی با گلایه از اینکه چرا کارخانه‌ ای که ۳۰ سال فعالیت دارد هنوز با مشکل تامین زیرساخت‌ها از جمله آب و برق مواجه‌ است گفت: این چه نوع حکمرانی است؟

حسن پور با گلایه از عدم خرید استان اصفهان از کرمان گفت: با وجود ظرفیت‌های بالا در تولید اما سنگ‌ آهن کرمان به اصفهان ارسال می‌شود.

وی به شرایط دشوار دریافت مجوز در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره کرد و افزود: برای اتخاذ مجوز یک پروژه خورشیدی باید ۶ ماه در راهروهای ادارات دوید که این روند و شیوه به هیچ‌ وجه قابل قبول نیست.

این نماینده مجلس از اعضای شرکت کننده در نشست خواست مشکلات بخش صنعت و معدن استان را با نگاه واقع‌ بینانه و اقدامات عملی برطرف کنند و اجازه ندهند ظرفیت‌های کرمان بیش از این مغفول بماند.

قاسم نوده فراهانی رییس اتاق اصناف ایران

مشکلات بر سر راه سرمایه‌ گذاران رفع شود

رییس اتاق اصناف ایران نیز گفت: مشکلات زیرساختی مانند آب و برق و موانع اداری بر سر راه سرمایه‌ گذاران و تولیدکنندگان باید با تدبیر مجلس و همراهی مدیران اجرایی استان‌ها برطرف شود.

قاسم نوده فراهانی با بیان اینکه بیکاری در مملکتی که در تولید موفق باشد جایی ندارد گفت: تولید موفق اشتغال ایجاد می‌کند و در صادرات سهم بسزا و قابل توجهی دارد.

وی کرمان را با با توجه به ظرفیت‌های موجود استانی سرشار از مواهب خدادادی دانست و اظهار داشت: اگر ظرفیت‌های موجود در کرمان به‌ طور صحیح مدیریت شود می‌توانند نقش بزرگی در توسعه اقتصادی کشور داشته باشد.

رییس اتاق اصناف گفت: مجلس شورای اسلامی در برنامه‌ ریزی کلان کشور نقش بسیار مهم و کلیدی دارد.

وی با تاکید بر واگذاری اختیارات بیشتر به استانداران گفت: مواهب خدادادی زیادی در این کشور وجود دارد اما باید از این منابع به طور صحیح بهره ببریم و اجازه ندهیم که بروکراسی اداری مانعی بر سر راه تولید باشد.

فراهانی با بیان اینکه صنعتگران در هشت سال جنگ تحمیلی بدون توقع کشور را سرپا نگه داشتند تصریح کرد: اکنون نیز این افراد همچنان متعهدانه مشغول کار و فعالیت هستند، صنعتگران می‌خواهند امور را به خودشان واگذار کنند و دخالت‌های بی‌ مورد کمتر شود اما نظارت لازم است.

وی ادامه داد: باید اجازه دهیم صنعتگران با فراغ بال و خیال آسوده کار کنند تا بهره‌وری افزایش پیدا کند.

بی‌توجهی به بخش خصوصی در حکمرانی اقتصادی کشور

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان نیز گفت: بخش خصوصی مورد بی‌ توجهی است و تا زمانی که حکمرانی اقتصادی تغییر نکند و دولت این مهم را باور نداشته باشد که باید میدان را به بخش خصوصی بسپارد در اقتصاد کشور تجول و تغییر ایجاد نمی‌شود.

مهدی طبیب‌زاده با اشاره به تصویب قوانین متعدد حمایتی در حوزه تولید، دانش‌ بنیان‌ها و سرمایه‌ گذاری گفت: رشد اقتصادی کشور با وجود این قوانین نزدیک به صفر است و باید توجه داشت تصویب قانون به‌ تنهایی راهگشای توسعه اقتصادی نیست.

وی با تاکید بر اینکه مشکل اصلی در فرآیند اجرای قوانین است گفت: قانونی در مجلس تصویب می‌شود اما در مسیر اجرا آنطور تغییر می‌کند که از اهداف اولیه خود فاصله می‌گیرد.

رییس اتاق بازرگانی کرمان اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها در فرمایشاتشان به حمایت از بخش خصوصی تاکید کرده اند در حالی که این باور در بدنه دولت و سایر نهادها شکل نگرفته است.

وی از انحصار موجود به‌ ویژه در صنعت برق انتقاد کرد و افزود: رقابت‌های ناسالم بین دولت و بخش خصوصی، نشان‌دهنده ناکارآمدی اقتصاد دولتی است لذا نماینده‌های مجلس باید با جسارت و قاطعیت درصدد ایجاد تحول در این ساختار باشند.

طبیب زاده همچنین به سفر اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس به کرمان اشاره‌ کرد و خواستار بررسی برخی موارد شد.

وی ادامه داد: اعضای کمیسیون صنایع و معادن بررسی کنند درآمد معادن و صنایع معدنی متعلق به شرکت‌های دولتی است اما این شرکت‌ها برنامه‌ای برای دوران پس از اتمام فعالیت‌های معدنی ندارند و درآمدهای کلان حاصل از این صنایع نباید صرف هزینه‌های جاری شود؛ بلکه باید در راستای توسعه و سرمایه‌گذاری مجدد در استان مصرف شود.

رییس اتاق بازرگانی کرمان اظهار داشت: شرکت‌های بزرگ دولتی و شبه‌ دولتی باید ملزم شوند سهم مشخصی از بازار خرید مواد، خدمات و تجهیزات خود را از داخل استان تهیه کنند و برنامه روشنی برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه دهند.

وی گفت: یکی از مهم‌ ترین دستاوردهای سفر اعضای کمیسیون صنایع و معادن به کرمان توسعه بازار برای بخش خصوصی متوسط همچنین تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان باشد و انتظار می‌رود این موارد به‌عنوان پیوست سفر در دستور کار قرار گیرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha