به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، در حالی که قرار است دور دوم مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در سفارت عمان در رم برگزار شود، در روزهای اخیر سفرهای دیپلماتیک بسیار مهمی در منطقه با محوریت ایران انجام شد که مهمترین آنها سفر خالد بن سلمان -وزیر دفاع عربستان سعودی- به ایران و انتقال پیام پادشاه این کشور به رهبر انقلاب، سفر عباس عراقچی -وزیر امور خارجه ایران- به روسیه و تحویل پیام رهبری به پوتین و همچنین سفر رافائل گروسی -مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی- به ایران بود.
بیشتر بخوانید:
دیپلماسی پنهان دولت ایتالیا همزمان با مذاکرات هستهای/ چرا رم انتخاب شد؟
به نظر میرسد هر سه رویداد ارتباط مستقیمی با مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا و مسائل مربوط به ایران در منطقه داشته باشند. فرستاده عربستانی از این جهت اهمیت مضاعف پیدا کرد که وزیر دفاع این کشور بود؛ شاید اگر وزیر امور خارجه این کشور به ایران میآمد، انقدر مورد توجه رسانهها قرار نمیگرفت. برخی کارشناسان بر این باور هستند که این سفر با تحولات مربوط به یمن نیز ارتباط دارد. علاوه بر این، گفته میشود با توجه به اینکه قرار است ترامپ به این کشور سفر کند، سعودیها به دنبال آرام کردن فضای خاورمیانه و فراهم کردن بستر حضور ترامپ در منطقه هستند.
سفر گروسی به تهران همزمان با مذاکرات هستهای به عنوان مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی کاملا قابل درک است. وی در این سفر علاوه بر دیدار با مقامات سیاسی ایران، با رئیس و کارشناسان سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و در خصوص ادامه نظارتها، وضعیت دوربینها، و مسائل پادمانی بحث و تبادل نظر کرد که موضوعی کاملا قابل درک همزمان با گفتگوهای سیاسی بر سر مسئله هستهای ایران است. مقامات ایرانی در دیدارهای خود با گروسی از وی خواستند تا رویکرد سیاسی در قبال پرونده هستهای ایران را کنار گذاشته و نقش سازندهتری ایفا کند.
در همین راستا، رئیس سازمان انرژی اتمی در دیدار با مدیرکل آزانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه انتظار همیشگی ایران از آژانس رعایت بیطرفی و رفتار حرفهای است، گفت: معاونان آژانس بینالمللی و سازمان انرژی اتمی روزهای آینده درباره جزییات همکاریها و حل و فصل موضوعات گفتوگو خواهند کرد.
اما رویداد سوم، سفر عراقچی به روسیه بود که با توجه به روابط نزدیک دو کشور و همچنین قرارداد جامع همکاریهای راهبردی بین آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است. مهمتر اینکه وزیر خارجه ایران حامل نامهای از رهبر انقلاب برای رئیس جمهور روسیه بود. همکاریهای تهران-مسکو در سالهای اخیر نقش مهمی در خنثی سازی تحریمها و شکست اجماع بین المللی علیه دو کشور داشته است. به گزارش رسانهها، در دیدار وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با مقامات کشور روسیه، مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص موضوعات دستور کار روابط دوجانبه، همچنین تحولات منطقهای و بینالمللی مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
ولادمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز ضمن ابلاغ سلام و آرزوی سلامتی برای رهبر انقلاب، بر اهمیت شراکت راهبردی ایران و روسیه تاکید و تصریح کرد تقویت پیوندهای دو کشور در کنار همکاری و هماهنگی در رابطه با مباحث منطقهای و بینالمللی، تامینکننده منافع دو ملت و در راستای حفظ و تقویت صلح و ثبات است.
سرویس بین الملل خبرگزاری ایسکانیوز به منظور بررسی ابعاد و اهمیت این سفرهای دیپلماتیک، گفتگویی با «دکتر آندره کورتونوف» -دیپلمات روس و مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه- انجام داد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد ارتباط این سفرها با مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا گفت: بدون تردید همزمانی این رویدادها اتفاقی نیست و تهران در تلاش است تا سرمایهگذاریهای سیاست خارجی خود را تا حد ممکن متنوع کند تا مواضع مذاکرهای قویتر در گفتگو با ایالات متحده به دست آورد. از نظر این دیپلمات روس، جمهوری اسلامی ایران قصد دارد نشان دهد که در منطقه و در کل جهان منزوی نیست.
مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه در خصوص ارتباطی بین گفتگوهای صلح روسیه و اوکراین با گفتگوهای هسته ای ایران و آمریکا نیز اظهار کرد: شاید هیچ ارتباط مستقیمی وجود نداشته باشد، اما هر دو مجموعه مذاکرات منعکس کننده رویکردهای ترامپ در سیاست خارجی است. وی افزود: او به دنبال «معاملات» سریع با دشمنان ژئوپلیتیک آمریکایی مانند روسیه و ایران است، اما باید تاکید کرد که ترامپ «معاملات» تحت شرایط خودش را میخواهد.
کورتونوف در پاسخ به این سوال که آمریکا قصد دارد ایران و روسیه را از چین دور کند، تصریح کرد: ممکن است ترامپ چنین ایدهای داشته باشد اما اینکه چقدر چنین چیزی قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد اصلا مشخص نیست. وی با بیان اینکه روابط روسیه و ایران با چین منطق و پویایی خاص خود را دارد و آمریکا نقشی در آن نداشته، خاطر نشان کرد: این سه کشور منافع مشترک یا همپوشانی زیادی دارند که صرف نظر از اینکه ترامپ چه کار کند یا چه نکند، از بین نخواهد رفت.
دیپلمات روس در خصوص میزان موفقیت مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکا گفت: همه چیز بستگی به میزان انعطافی دارد که احتمالا طرفین در مذاکرات از خود نشان خواهد داد. وی افزود: آنچه واضح است این که ترامپ قصد دارد از موضع قدرت با ایران مذاکره کند و سعی خواهد کرد محدودیتهایی را بر «رفتار منطقهای» ایران اعمال و نفوذ تهران را در منطقه محدود کند.
کورتونوف در مورد امتیازات متقابل آمریکا به ایران اظهار کرد: هنوز مشخص نیست که آمریکا چه نوع امتیازاتی میتواند در زمینه لغو تحریمها به ایران بدهد و مذاکرات دشوار است و اسرائیل احتمالا عامل پیچیده دیگری در ارتباط با این مذاکرات خواهد بود. مدیرکل شورای امور بین المللی روسیه من فکر نمیکنم که ایران باید به ترامپ اعتماد کند و حتما باید از طرف آمریکایی تعهدات شفاف و الزام آور قانونی بخواهد.
انتهای پیام/
نظر شما