یورونیوز در «سرخط خبرها» مهمترین رویدادهای ایران و جهان را در دو نوبت مرور میکند. در این قسمت مهمترین عناوین خبری صبح دوشنبه بیست و یکم آوریل ۲۰۲۵ میلادی برابر با اول اردیبهشت ۱۴۰۴ را مرور میکنیم.
درگذشت رهبر کاتولیکهای جهان؛ پاپ فرانسیس که بود و چرا لیبرالترین پاپ تاریخ لقب گرفت؟
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، در سن ۸۸ سالگی در واتیکان درگذشت. او که نام اصلیاش «خورخه ماریو برگولیو» بود، در ۱۷ دسامبر ۱۹۳۶ در بوئنوس آیرس، پایتخت آرژانتین، به دنیا آمد. خانوادهاش از مهاجران ایتالیایی بودند که به آرژانتین نقل مکان کرده بودند.
پاپ که برخی او را «هیپیترین رهبر مذهبی جهان» و «لیبرالترین پاپ تاریخ» میخواندند در آمریکای لاتین بزرگ شد و اولین «پاپ غیراروپایی» واتیکان محسوب میشد. به چند زبان زنده دنیا یا صحبت می کرد یا با آنها آشنا بود. تحصیلکرده رشته شیمی و سپس الهیات بود.
پاپ فرانسیس در سال ۱۹۵۸ به جامعه «یسوعی» که خود را سربازان سپاه دیانت میخواندند پیوست و در سال ۱۹۶۹ به مقام کشیشی رسید. او در سال ۱۹۹۸ بهعنوان سراسقف بوئنوس آیرس منصوب شد و در سال ۲۰۰۱ توسط پاپ ژان پل دوم به مقام کاردینالی نائل آمد. در ۱۳ مارس ۲۰۱۳، پس از کنارهگیری پاپ بندیکت شانزدهم، بهعنوان پاپ انتخاب شد و نام فرانسیس را برای خود برگزید.
کاهش غنیسازی و سرمایهگذاری مشترک؛ گزارش نیویورکتایمز از پیشنهادهای ایران به آمریکا در مذاکرات رم
به گزارش نیویورکتایمز، هیات مذاکرهکننده ایرانی روز شنبه ۱۹ آوریل در گفتگوهای پیش از مذاکرات با مقامات آمریکایی در رم، به آنها گفتهاند که تهران آماده است سطح غنیسازی اورانیوم را به میزان توافق شده در برجام یعنی ۳.۶۷ درصد بازگرداند.
این درحالی است که بنابر گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر غنیسازی اورانیوم خود را به ۶۰ درصد رسانده است و «فاصله زیادی با تولید سلاح هستهای ندارد.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که سرپرستی هیات مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده دارد پس از دور دوم مذاکرات که روز شنبه در سفارت عمان در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شد و چهار ساعت به طول انجامید، گفت: «قرار شد مذاکرات ادامه پیدا کند و وارد مرحله بعدی در سطح کارشناسان شود.»
مذاکرات کارشناسی قرار است از روز چهارشنبه، ۲۳ آوریل در مسقط پایتخت عمان آغاز شود.
مخالف برجام و حامی توافق ترامپ؛ چرا عربستان سعودی از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت میکند؟
عربستان سعودی ۱۰ سال پیش دربرابر برجام موضعی محتاطانه اتخاذ کرد و در سال ۲۰۱۸ حامی ترامپ در خروج از این توافق بود، اما اکنون که به گفته کارشناسان رئیسجمهوری آمریکا به حصول توافقی شبیه برجام با ایران نزدیک است، از آن حمایت میکند. چه عاملی موجب این چرخش عمده در سیاست ریاض شده است؟
وزارت خارجه عربستان سعودی روز ۱۲ آوریل و پس از پایان دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا در عمان با صدور بیانیهای ضمن استقبال و حمایت از این مذاکرات ابراز امیدواری کرد که این اقدام به «همکاری مشترک برای ارتقای امنیت، ثبات و صلح در منطقه و جهان» منجر شود.
سپس، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی روز پنجشنبه و دو روز مانده به دور دوم مذاکرات خالد بن سلمان، برادر خود را با پیامی مستقیم به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی راهی ایران کرد. این نخستین سفر یک عضو ارشد خانواده سلطنتی سعودی از سال ۱۹۹۷ به ایران بود.
نقش کلیدی مسکو در توافق ایران و آمریکا؛ گزارش گاردین از گزینههای واشنگتن برای ارائه تضمین به تهران
به گزارش گاردین، روسیه در مذاکرات تهران و واشنگتن نه تنها به عنوان مقصد احتمالی برای ذخایر اورانیوم غنیشده جمهوری اسلامی ایران، بلکه به عنوان داور احتمالی در صورت نقض توافق نیز مطرح شده است.
بنابر این گزارش، بحثهای کارشناسی این مذاکرات در هفته جاری در ژنو ادامه مییابد و جلسه سطح بالایی نیز قرار است روز شنبه در عمان برگزار شود. به گفته مقامات آمریکایی، در مذاکرات روز شنبه در رم پیشرفت بسیار زیادی حاصل شده است.
به گزارش این روزنامه بریتانیایی، دو موضوع اساسی مورد بحث در مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا، ذخیرهسازی یا نابودی اورانیوم غنیشده ایران و تضمینهای درخواستی تهران است. جمهوری اسلامی ایران خواهان تضمینهایی است که در صورت خروج واشنگتن و یا نقض توافق از سوی آمریکا، ایالات متحده را با عواقب مشخصی روبرو کند.
ادامه کارزار مرگبار آمریکا علیه حوثیها؛ حملات هوایی شبانه دستکم ۴۲ کشته و زخمی برجای گذاشت
بنابر اعلام حوثیها، حملات هوایی شامگاه یکشنبه و بامداد دوشنبه ۲۱ آوریل ایالات متحده به مواضع این گروه در یمن دستکم ۱۲ کشته و ۳۰ زخمی برجای گذاشت.
به گفته حوثیها نیروهای آمریکایی در این حملات شبانه بازار محله «فروه» در صنعا را هدف قرار دادند. این منطقه پیشتر نیز چندینبار هدف حملات نیروهای ایالات متحده قرار گرفته بود. با این حال به گفته حوثیها حملات بامداد دوشنبه آمریکا تنها به صنعا محدود نبود و مناطقی در مارب و جزیره کمران در دریای سرخ نیز هدف قرار گرفت.
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده اعلام کرد که همچنان به حملات خود علیه مواضع حوثیها در یمن ادامه میدهد.
حملات روز جمعه ایالات متحده آمریکا به بندر «راس عیسی» در یمن دستکم ۷۴ کشته و ۱۷۱ زخمی برجای گذاشت. این حمله مرگبارترین اقدام نظامی آمریکا علیه حوثیها از آغاز دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ بود.