وزارت خارجه هلند اعلام کرده که روز پنجشنبه، سفیر جمهوری اسلامی ایران در این کشور را احضار کرده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که سازمان اطلاعات هلند (AIVD) در گزارشی اعلام کرد به احتمال زیاد ایران پشت دو تلاش برای ترور در اروپا بوده است.
سرویس اطلاعاتی هلند در گزارش سالانه خود که روز سهشنبه ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) منتشر شد، ایران را به صدور دستور برای سوءقصد به جان یک فعال ایرانی در تابستان گذشته در شهر هارلم این کشور متهم کرد.
این ادعا که از آن با عنوان «احتمال قوی، بر اساس دادههای اطلاعاتی» یاد شده، در گزارش رسمی سرویس اطلاعاتی هلند آمده است.
این نخستین بار در سالهای اخیر است که مقامهای هلندی به صورت عمومی کشوری خارجی را به طراحی حمله هدفمند در خاک این کشور متهم میکنند.
آخرین مورد مشابه از چنین اتهاماتی به سال ۲۰۱۹ بازمیگردد، زمانی که هلند به دلیل قتل دو تن از اعضای اپوزسیون جمهوری اسلامی دو دیپلمات ایرانی را اخراج کرد.
ماجرای شهر هارلم مربوط به کنشگر ایرانی به نام «سیامک طهماسبی» است که تابستان گذشته متوجه شد دو مرد در نیمهشب در حال بالا رفتن از بالکن منزل او هستند.
این دو نفر از طریق تلفن همراه با فرد سومی در تماس بودند که به نظر میرسد عملیات را از راه دور هدایت میکرده است.
دو نفر از مظنونان پیشتر در شبکههای جنایی شناخته شده بودند و در پروندهای دیگر مربوط به سوءقصد نافرجام به جان آلخو ویدال-کوادراس، سیاستمدار سابق اسپانیایی و منتقد سرسخت جمهوری اسلامی ایران در مادرید در سال ۲۰۲۳ نیز تحت تعقیب هستند.
فعالان ایرانی ساکن هلند بارها خواستار تأمین امنیت بیشتر برای جامعه دیاسپورای ایرانی در این کشور شدهاند.
احمد مولانیسی، فعال سیاسی هلندی-ایرانی، در سال ۲۰۱۷ در شهر لاهه به قتل رسید؛ در حالی که پیشتر بارها تهدیدهای دریافتی را به پلیس گزارش کرده بود.
در پی قتل او هیچ فردی بازداشت نشد و خانوادهاش دولت هلند را مسئول مرگ وی دانستند.
از سال ۲۰۲۲، پارلمان هلند بر راهاندازی یک مرکز گزارشدهی کشوری برای پناهندگان و مهاجران ایرانی که با تهدید یا ارعاب روبرو هستند تأکید کرده است.
اگرچه این مرکز هنوز راهاندازی نشده، اما کابینه فعلی قصد دارد تا پایان سال جاری یک برنامه آزمایشی در این زمینه آغاز کند.
هشدار درباره تهدیدهای جهانی
در بخش دیگری از گزارش منتشره، سرویس اطلاعاتی هلند هشدار داده است که تغییر توازن قدرت جهانی میتواند برای هلند مخاطرهآمیز باشد، چرا که امنیت و رفاه این کشور تا حد زیادی به تجارت بینالمللی و یک نظام جهانی مبتنی بر قوانین وابسته است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اریک آکربوم، رئیس این سازمان، گفت: «ما اکنون در حال گذار از شرایطی هستیم که امنیت برایمان بدیهی بود، به سوی شرایطی که امنیت به نگرانی اصلی بسیاری از کشورهای غربی تبدیل شده است.»
وی افزود: «این سازمان تمام تلاش خود را میکند تا با چالشهای امروز مقابله کند و برای طیفی از تحولات ژئوپلیتیکی احتمالی آماده باشد.»