مقامات اداره مهاجرت کانادا اعلام کردند که تاکنون ۲۰ نفر را که گفته میشود از «مقامهای ارشد رژیم ایران» هستند، در خاک کانادا شناسایی کردهاند. به گزارش گلوبال نیوز، نحوه مواجهه با جمهوری اسلامی ایران یکی از موضوعاتی است که احزاب کانادا در آستانه برگزاری انتخابات درباره آن موضعگیری کردهاند.
به گزارش گلوبال نیوز، آخرین موردی که به عنوان «مقام ارشد جمهوری اسلامی ایران» در کانادا شناسایی شده، قرار است در ماه ژوئن در برابر هیات رسیدگی به امور مهاجرت و پناهندگی کانادا حاضر شود. مقامات آژانس خدمات مرزی کانادا (CBSA) او را متهم کردهاند که در گذشته به عنوان مقام ارشد جمهوری اسلامی ایران در تهران فعالیت میکرده است.
به گزارش این رسانه کانادایی، نام این فرد که در نزدیکی ونکوور زندگی میکند درابتدا منتشر شد، اما چون جلسات رسیدگی به پرونده او به صورت غیرعلنی برگزار میشوند، از انتشار نام او بعدا جلوگیری شد. رسانههای ایران او را مقام سابق وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران معرفی کردهاند.
دولت کانادا از سال ۲۰۲۲ کارزاری را برای برخورد با مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران آغاز کرده است تا بتواند آنها را از کشور اخراج کند. این فرد آخرین کسی است که طی این کارزار شناسایی شده است.
علی احساسی، وزیر ایرانیتبار تحول دولت، خدمات عمومی و تدارکات کانادا که سالها رئیس کمیته روابط خارجی و توسعه بینالملل پارلمان این کشور بود، در گفتگو با یورونیوز گفت: «بنابر این قوانین کانادا کسانی که از سال ۲۰۰۳ تاکنون به عنوان مقام جمهوری اسلامی فعالیت کردند، به خاک کانادا ممنوعالورود هستند.»
به گزارش گلوبال نیوز، افراد شناسایی شده از سوی مراجع مهاجرتی به هیات پناهندگی معرفی شدهاند و این هیات قرار است طی جلساتی اخراج آنها از خاک کشور را بررسی کند. با این حال، بنابر این گزارش روند بررسی این پروندهها عموما به صورت محرمانه انجام شده و به کندی پیش میرود.
بنابر این گزارش، تاکنون تنها یک مورد از این پروندهها به اخراج منجر شده و برخی دیگر نیز داوطلبانه خاک کانادا را ترک کردهاند.
کاوه شهروز، وکیل مقیم تورنتو و فعال حقوق بشر گفت: «اینکه افرادی وابسته به سطوح بالای رژیم ایران در خیابانهای ما آزادانه قدم میزنند، قطعا تهدیدی برای این کشور محسوب میشود. این موضوع همچنین برای جامعه ایرانیان مهاجر خطرناک است. بسیاری از مهاجران برای یافتن امنیت از ایران فرار کردهاند. دیدن چهرههای وابسته به همان رژیمی که از آن گریختهاند، احساس ترس و تهدید را در آنها تقویت میکند.»
به گزارش گلوبال نیوز، عوامل جمهوری اسلامی ایران در داخل کانادا در زمینه پولشویی و دور زدن تحریمها فعال بودهاند و در جریان تحقیقات مربوط به دخالتهای خارجی نیز مشخص شده که رژیم ایران تلاش کرده است صدای مخالفان را در میان جامعه ایرانی کانادا خاموش کند.
در گزارش سالانه سازمان اطلاعات و امنیت کانادا که سال گذشته منتشر شد، آمده است: «جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای اطلاعاتی آن علاقمند به نفوذ و جمعآوری مخفیانه اطلاعات جوامع ایرانی از جمله مخالفان رژیم، فعالان سیاسی، فعالان حقوق زنان، حقوق بشر و اقلیتهای قومی و افراد تحت تعقیب حکومت هستند. رژیم ایران [برای عملی کردن اقداماتش] از ماموران، نیروهای نیابتی و افراد همسویی که ممکن است خواسته و یا ناخواسته شریک جرم شوند، استفاده میکند و در بسیاری موارد هدفش خاموش کردن صدای منتقدان است.»
پلیس سوارهنظام سلطنتی کانادا در اکتبر سال گذشته به اروین کاتلر، نماینده پیشین پارلمان از حزب لیبرال و وزیر دادگستری کانادا هشدار داد که هدف یک نقشه ترور مرتبط با جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.
اکنون نیز در آستانه انتخابات کانادا، مساله جمهوری اسلامی ایران در مناظرات رهبران سیاسی این کشور مطرح شده است. حزب محافظهکار مسئولیت جمهوری اسلامی ایران در حملات هفتم اکتبر به اسرائيل را برجسته کرده و حزب لیبرال هم رژیم ایران را «تهدیدی بنیادین» میداند.
دولت کانادا سال گذشته سپاه پاسداران به عنوان سازمان تروریستی شناسایی کرد. علی احساسی درباره اقدامات احتمالی دولت آینده کانادا در این خصوص به یورونیوز گفت: «تا آنجایی که من از احزاب مختلف شنیدم، هیچ حزبی را نمیشناسم که بخواهد مساله تروریستی شناختن سپاه را دوباره باز کرده و تغییری در آن ایجاد کند. فکر میکنم همه متفقالقول هستند که با در نظر گرفتن رفتار جمهوری اسلامی ایران در محافل بینالمللی، در مسائل ژئواستراتژیک و از همه مهمتر، نقض حقوق بشر در ایران، همگی احزاب در این مورد بخصوص همنظر باشند و تجدید نظری نشود.»