به گزارش صدای بورس، فدراسیون بورسهای جهان (WFE) در تازهترین گزارش خود، آمار مربوط به ارزش بازار، تعداد شرکتهای پذیرفتهشده و حجم معاملات ۷۹ بورس در سه منطقه جهانی را منتشر کرده است. بر پایه گزارش فدراسیون، ارزش بازار این بورسها در پایان سه ماه نخست ۲۰۲۵ (مارس) به بیش از ۱۱۹ هزار و ۴۰۰ میلیارد دلار رسید. در این گزارش، تازهترین آمارهای فدراسیون بورسهای جهان را مشاهده میکنید.
بورس تهران
برای نخستین بار ارزش بازار اعلامشده بورس تهران از دلار جهانگیری و فرزینی فاصله گرفته و واقعیتر شده است. پیش از این، ارزش بازار بورس تهران بر پایه دلار ۴۲۰۰ تومانی بیش از ۱۶۰۰ میلیارد دلار اعلام میشد که بسیار عجیب بود.
بر پایه گزارش فدراسیون، ارزش بازار بورس تهران در پایان ژانویه ۲۰۲۵ معادل ۱۴۷.۳ میلیارد دلار بوده است. این رقم در پایان فوریه به ۱۴۸.۸ میلیارد دلار و در پایان مارس به ۱۵۰.۳ میلیارد دلار رسید که نشاندهنده روندی صعودی است. البته در مقایسه با مارس ۲۰۲۴ ارزش بازار دلاری بورس تهران افت ۹۱.۵ درصدی و ارزش بازار ریالی آن رشد ۱۴.۵ درصدی را ثبت کرده است. فرابورس ایران در فصل نخست امسال مسیر متفاوتی را پیمود. ارزش بازار فرابورس در پایان ژانویه بیش از ۲۶.۴ میلیارد دلار بود که در پایان فوریه به ۲۵.۹ میلیارد دلار و در پایان مارس به ۲۵ میلیارد دلار کاهش یافت. ارزش بازار فرابورس ایران در مقایسه با مارس سال گذشته از نظر دلاری ۹۲.۸ درصد و از نظر ریالی ۲.۷ درصد کاهش داشته است.
با توجه به تحولات سیاسی اخیر و آغاز مذاکرات بین ایران و آمریکا، بازار سهام کشور شاهد ورود نقدینگی جدید است. در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات و ادامه روند کنونی، پیشبینی میشود که در فصل دوم ۲۰۲۵ شاهد افزایش چشمگیر ارزش بازار بورس تهران و فرابورس ایران باشیم.
Americas
منطقه آمریکای شمالی، جنوبی، مرکزی با ۱۴ بورس مورد بررسی شاهد رشد ۷.۹ درصدی ارزش بازار در پایان مارس ۲۰۲۵ نسبت به یک سال قبل بود. ارزش بازار بورسهای این منطقه در پایان فصل نخست به بیش از ۶۳ هزار و ۷۳۲ میلیارد دلار رسید. گرچه بورسهای بزرگ این منطقه نسبت به سال گذشته شاهد رشد ارزش بازار بودند اما در فصل نخست امسال روندی نزولی داشتند. بورس نیویورک (بزرگترین بورس منطقه و جهان) با رشد ۱۱.۲ درصدی ارزش بازار نسبت به مارس ۲۰۲۴ روبهرو شد اما از ابتدای ۲۰۲۵ تا پایان مارس شاهد کاهش ۱۶۵ میلیارد دلاری ارزش بازار خود بود. البته این آمار بدون در نظر گرفتن فاجعه آوریل است که بورسهای آمریکا هزاران میلیارد دلار از ارزش خود را از دست دادند. نزدک شرایط بدتری داشت. ارزش بازار این بورس طی سه ماه با بیش از ۳ هزار و ۶۷۰ میلیارد دلار کاهش روبهرو شد. در همین حال، بورس اوراق بهادار کانادا با ۳۴ درصد، بیشترین افت ارزش بازار نسبت به مارس گذشته را ثبت کرد.
APAC
منطقه آسیا-اقیانوسیه با ۲۲ بورس مورد بررسی شاهد رشد بیش از ۴۵۰ میلیارد دلاری ارزش بازار در سه ماه نخست امسال بوده است. ارزش بازار بورسهای این منطقه نسبت به مارس سال گذشته نیز رشدی ۶.۲ درصدی داشته است. در پایان مارس امسال ارزش بازار بورسهای این منطقه به بیش از ۳۶ هزار و ۵۳ میلیارد دلار رسید.
بورس شانگهای (بزرگترین بورس منطقه) در سه ماه نخست امسال شاهد افزایش ۱۸۷ میلیارد دلاری ارزش بازار خود بود. ارزش بازار این بورس نسبت به مارس گذشته نیز بیش از ۱۰ درصد رشد داشته و به بیش از ۷ هزار و ۲۲۱ میلیارد دلار رسیده است. دومین بورس بزرگ منطقه روندی مخالف را طی کرد. در سه ماه نخست امسال ارزش بازار بورس ژاپن ۹۰ میلیارد دلار کاهش یافت. این بورس نسبت به مارس سال گذشته نیز شاهد افت ۵.۱ درصدی ارزش بازار خود بوده و در پایان مارس امسال رقم ۶ هزار و ۳۱۷ میلیارد دلار را ثبت کرده است. ارزش بازار بورس ملی هند نیز افتی ۵۶ میلیارد دلاری داشت، هرچند نسبت به سال قبل ۴.۳ درصد رشد نشان میدهد. در پایان مارس امسال ارزش بازار بورس هند اندکی بیش از ۴ هزار و ۸۰۷ میلیارد دلار بود. در سه ماه نخست امسال بورسهای هنگکنگ و شنژن نیز به ترتیب با افزایش ۵۹۹ میلیارد دلاری و ۲۲۶ میلیارد دلاری ارزش بازار خود روبهرو شدند.
EMEA
شلوغترین منطقه بورسی با ۴۳ بورس مورد بررسی، تنها منطقهای است که نسبت به مارس گذشته با افت ارزش بازار به میزان ۱۶.۲ درصد مواجه شده است. در پایان مارس امسال ارزش بازار این ۴۳ بورس با ۶۵۰ میلیارد دلار افت به ۱۹ هزار و ۶۱۷ میلیارد دلار رسید.
یورونکست به عنوان بزرگترین بورس منطقه، شاهد افت ۳۹۲ میلیارد دلاری ارزش بازار طی سه ماه نخست امسال بوده است. در پایان ماه مارس ارزش بازار یورونکست به کمتر از ۵ هزار و ۸۳۰ میلیارد دلار رسید. ارزش بازار این بورس نسبت به مارس سال گذشته نیز ۱۹.۳ درصد کاهش پیدا کرد. دومین بورس منطقه نیز با افت ۹۵ میلیارد دلاری ارزش بازار در فصل نخست امسال مواجه شد. ارزش بازار بورس عربستان نسبت مارس گذشته نیز افت ۹.۲ درصدی داشته است.
در میان منطقه خاورمیانه، بورسهای دوبی، قطر و استانبول با افت ارزش بازار و بورسهای بحرین، اردن و کویت با رشد ارزش بازار در فصل نخست ۲۰۲۵ مواجه شدند.
-
حبیب علیزاده - روزنامهنگار
-
شماره ۵۸۷ هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما