۱۴۰۳؛ سال سخت در صنعت تبلیغات محیطی

مهدی غلام‌پور _ مدیرعامل شرکت تبلیغاتی رسش

در سال گذشته، در ساختار سازه‌های محیطی تغییرات خاصی رخ نداد. اما نخستین تغییر مربوط به تمدید قرارداد با شهرداری بود که با افزایش قیمت ۴۵ درصدی همراه شد؛ به این معنا که درآمد شهرداری و اجاره شرکت‌ها هر دو ۴۵ درصد افزایش یافتند. متأسفانه سال گذشته، از نظر تبلیغات محیطی سال خوبی نبود. اتفاقاتی که در شش‌ماهه اول سال افتاد، از جمله شهادت رئیس‌جمهور، باعث شد که این بازه زمانی، دوره بسیار سختی برای رسانه‌های محیطی باشد. با اینکه افزایش ۴۵ درصدی نرخ‌ها اعمال شده بود، اما شرایط مناسبی حاکم نبود. البته وضعیت در شش‌ماهه دوم سال کمی بهبود پیدا کرد. با افزایش هزینه‌های تبلیغات محیطی، تعداد مشتریان در این بازار روبه‌کاهش است و تعداد برندهایی که توان ورود و فعالیت در این فضا را دارند، کم‌تر شده است. در نتیجه، میزان تقاضا کاهش یافته و شرکت‌های رسانه‌دار محیطی با دشواری بیشتری در انجام تعهدات خود در برابر شهرداری مواجه‌اند، چرا که با بازار محدودتر و سخت‌تری روبه‌رو هستند. ساختار برندهای متقاضی نیز نسبت به گذشته تغییر چشمگیری نداشته و تقریباً همان برندهای سابق هستند.

مهدی-غلام‌پور

رسانه‌های محیطی همواره تقاضای خاص خود را دارند. این رسانه‌ها همچنان مهم هستند و بازار و برندها به آن‌ها نیازمندند. رسانه‌های محیطی، بی‌واسطه، قابل‌رؤیت و بدون گزینش هستند و هنوز هم نرخ آن‌ها نسبت به برخی رسانه‌های دیگر مانند صداوسیما یا پلتفرم‌های وی‌اودی مناسب‌تر است. شرکت‌های تبلیغاتی تلاش می‌کنند مشتریان را ترغیب به پرداخت و همکاری کنند و برندها را برای حضور مؤثر در رسانه‌های محیطی جذب نمایند.

نرخ تبلیغات به‌طورکلی در کشور بالا است؛ چرا که صاحبان رسانه‌ها عمدتاً نهادهای دولتی و حاکمیتی هستند. از یک‌سو صداوسیما قرار دارد و از سوی دیگر، شهرداری‌ها و ادارات. رسانه ملی شامل تلویزیون و رادیو کاملاً در اختیار صداوسیماست و رسانه‌های محیطی نیز تحت مدیریت شهرداری‌ها و نهادهای مشابه هستند. این نهادها معمولاً با استناد به نرخ تورم، قیمت‌ها را افزایش می‌دهند. بااین‌حال، ما همچنان معتقدیم که تبلیغات محیطی نسبت به رسانه‌هایی مانند صداوسیما ارزان‌تر است. به طور مثال، اگر مشتری دو میلیارد تومان بودجه داشته باشد، می‌تواند در رسانه‌های محیطی کمپینی مؤثر اجرا کند. اما اگر بخواهد سراغ صداوسیما برود، هزینه‌ها ممکن است به ۵۰ یا حتی ۱۰۰ میلیارد تومان برسد.

در مجموع نرخ رسانه‌ها در ایران، در مقایسه با بسیاری از کشورها، گران است. این گرانی به‌ویژه در شرایطی که رونق اقتصادی وجود ندارد، یا نرخ دلار بی‌ثبات است و چشم‌انداز اقتصادی نامشخص است، فشار مضاعفی بر شرکت‌ها وارد می‌کند و آن‌ها را از ورود به عرصه تبلیغات بازمی‌دارد. همین موضوع باعث شده بازار تبلیغات همچنان راکد و کم‌رونق باقی بماند. رسانه‌داران محیطی اما ناگزیرند به‌رغم تمام این بی‌ثباتی‌ها و نوسانات، هر روز و هر ماه اجاره تمام تابلوها را به شهرداری پرداخت کنند.

از ابتدای سال، برخی مسائل سیاسی، از جمله موضوع مذاکرات و کاهش نرخ دلار، موجب ایجاد شوک در بازار شد و برندها در تصمیم‌گیری برای شروع تبلیغات تأخیر کردند. اما از نیمه اردیبهشت‌ماه، تبلیغات محیطی مجدداً در حال اوج‌گرفتن است. در حال حاضر نیز، یکی از موضوعات مهم ما، مذاکرات با شهرداری برای تمدید قرارداد و تعیین نرخ‌های جدید است. تلاش کرده‌ایم که شهرداری در تعیین نرخ افزایش، ملاحظاتی را در نظر بگیرد و افزایش شدیدی اعمال نشود. امیدواریم با بهبود شرایط اقتصادی کشور، رفع تحریم‌ها و برداشته‌شدن محدودیت‌ها، کسب‌وکار برندها رونق یابد؛ چرا که در چنین شرایطی، ورود مشتریان بیشتری به بازار تبلیغات افزایش خواهد یافت.

تیترکوتاه مدیا

پوستر موشن نمایشگاه بین‌المللی صنعت مالی ۱۴۰۴

مهدی غلام‌پور
دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار