به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز،جشنواره شهر سلامت در بوستان لاله تهران برگزار شد. یکی از غرفههای این جشنواره به انجمن صنفی مامایی تعلق داشت که در آن به خدماتی همانند غربالگری سرطان سینه، مشاوره فرزندآوری برای افراد در معرض خطر سقط عمد یا غیرعمد و افزایش آگاهی مردم درمورد سزارینهای بیمورد و خطرات ناشی از آن ارائه شد. در حاشیه این برنامه گفتوگویی داشتیم با کارشناسان مامایی حاضر در غرفهها که در ادامه میخوانید.
ویکتوریا کریمیان عضو هیئت مدیره انجمن صنفی مامایی، در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درباره مشکلات فعلی ماماها گفت: یکی از مشکلات ما بیمه است. در کشور ما به دلیل اینکه سیستم بیمهای به صورت سلیقهای عمل میکند و در مواردی اصلا نسخهای که ماما نوشته باشد را نمیپذیرد، بسیاری از زنان باردار از دریافت خدمات بارداری کم هزینهتری که ماما ارائه میکند، محروم میشوند. در صورتی که در سایر کشورها به محض اینکه تست بارداری زنان مثبت میشود، با ماما ارتباط گرفته و شروع به دریافت خدمات مربوط به بارداری میکنند؛ مگر اینکه دچار بارداری پرخطر یا مشکلات غیر عادی باشند که در آن صورت هم از طرف ماما به پزشک متخصص ارجاع داده میشوند.
وی ادامه داد: به همین دلیل حتی وقتی که زنان بارداری عادی دارند و همه چیز به صورت نرمال پیش میرود، سر از مطبهای متخصصین در میآورند. بیمهها بعضی از درخواستهایی که ماماها برای سونوگرافی یا آزمایش مینویسند را قبول نمیکنند و مادران در این مرحله با ناهماهنگیهایی روبهرو میشوند. برخی ازمادران به ما میگویند به دلیل اینکه نسخه ماما برده بودیم، هزینه را با نرخ آزاد حساب کردند و گفتند که نسخه فقط در صورتی مشمول بیمه میشود که مهر متخصص پای آن خورده باشد؛ بعضی دیگر از مادران میگویند که ما مشکلی نداشتیم و بیمه هزینه نسخه ما را پرداخت کرد.
کریمیان افزود: البته این طور نیست که فقط بیمه خاصی این طور رفتارکند بلکه مسئلهای که اینجا با آن رو بهرو هستیم اعمال سلیقه بیمههاست، بعضی از آنها نسخه ماما را میپذیرند و برخی دیگر نه. به خاطر همین مریض اطمینان خود به نسخه ماما را از دست میدهد. این سردرگمیها باعث میشود مادران سر از مطب متخصصان در بیاورند و به دنبال آن احتمال انجام عمل سزارین هم بالا میرود.
افزایش آمار سزارین و مغفول ماندن روشهای زایمان طبیعی
عضو انجمن صنفی مامایی با بیان اینکه آمار سزارین در ایران بالا رفته است، درمورد علل آن گفت: بخشی از این مسئله به دلیل اقدامات بیمه، بخشی دیگر به دلیل تبلیغات گسترده برای انجام سزارین و بخشی هم به علت مراجعات بیرویه به مطب متخصصان است. البته عوامل زیادی در این موضوع دخیل هستند که میشود آنها را از ابعاد مختلفی بررسی کرد.
کریمیان افزود: البته ما در مطبها یا در رسانه تبلیغات کافی برای زایمان بی درد یا کم درد برای مادران نداریم. آگاهی مردم در حال حاضر در این زمینه بسیار کم است؛ به شکلی که وقتی ما به آنها این روشها را معرفی میکنیم میگویند: ما از اصلا در مورد آنهاچیزی نشنیده بودیم، چرا دکترها این مسائل را به ما نمیگویند؟
وی ادامه داد: سزارین قیمت بالاتری دارد، سریعتر انجام میشود و افراد زیادی از درآمد حاصل از آن نفع میبرند، در مقابل باید روشهای مختلف زایمان طبیعی مثل زایمان بیدرد، زایمان کم درد، زایمان در آب و روشهای مامایی نوین تبلیغ شود. مردم باید به درستی مشاوره بگیرند، اطلاعات مسموم و آلوده دریافت نکنند و در نهایت خودشان تصمیمی بگیرند که چه چیزی برای آنها مناسب است.
غربالگری، عامل سقط بیرویه یا وسیلهای برای کم کردن هرینههای دولت؟
عضو هیئت انجمن صنفی مامایی درباره غربالگری و نظرات مخالفین و موافقین آن گفت: موافقین غربالگری میگویند که نوزادان معلولی که به دنیا میآیند مشکلات زیادی را به دولت و خانوادهها تحمیل میکنند، مخالفین هم میگویند که غربالگری باعث شده مردم حالت وسواسگونه پیدا کنند و در نتیجه سقطهای بیرویه رواج پیدا کند، که خود این موضوع باعث کاهش فرزندآوری و تشدید مشکل جوانی جمعیت شدهاست.
او ادامه داد: یک سری کیت غربالگری وجود دارند که در ایران موجود نیستند، کیتهای گران قیمتی هستند اما دقت آنها بالاتر است. باید این کیتهای دقیق به ایران وارد شوند تا تعداد سقط بر اثر مثبت کاذب کاهش پیدا کند. وظیفه ما به عنوان یک ماما و مشاور این است که درصد ریسک معلولیت جنین را به مادر بگوییم و این مادر است که در نهایت تصمیم میگیرد که سقط انجام بدهد یا نه. به طور کلی به نظر من تصمیمگیری درباره غربالگری به آمار، داده و بررسیهای بیشتر و دقیقتری نیاز دارد.
دیگر مشکلات جامعه مامایی
کریمیان در نهایت درمورد مشکلات معیشتی ماماها گفت: پرداختی ماماها و مراقبین سلامت بسیار کم است اما این مسئله آنطور که باید منعکس نشده است. کسی نبوده که صدای ماماها باشد و حقوق آنان را محقق کند. مامایی قبلا شورای صنفی نداشت و ما به همین دلیل انجمن صنفیای برای احقاق حقوق مامایی تشکیل دادیم تا بتوانیم مشکلات جامعه مامایی را حل کنیم. کم بودن حقوق و مزایا، اضافه کار اجباری ومشکلات بیمهای محور فعالیتهای ما هستند و امیدواریم بتوانیم از طریق ارتباط با وزرات بهداشت و درمان و وزرات کار این مشکلات را برطرف کنیم.
بیمهها باید مسئول رعایت مراتب سیستم ارجاع شوند
شهناز علیخانی کارشناس مامایی، با بیان اینکه در حال حاضر بزرگترین مشکل جامعه مامایی، بیمهها هستند گفت: مادران باردار سالم باید تحت مراقبت ماما باشند و ماما انتخاب اولیه آنان باشد، نه اینکه یک مرتبه به سطح دو و سه بپرند و تحت نظارت پزشک متخصص قرار بگیرند. در کشورهای دیگر بیمه فقط زمانی پول بیمار را میدهد که مراتب سیستم ارجاع را به درستی طی کردهباشد، اگر از ترتیب مراجعه خارج شده باشد اصلا چیزی به بیمار پرداخت نمیکنند. ما اگر بتوانیم بیمههای کشور را به سمت رعایت مراتب سیستم ارجاع سوق دهیم، خود این قضیه به مادران انگیزه میدهد که بی دلیل به متخصص مراجعه نکنند و سر از سزارینهای بیمورد درنیاورند.
معایب سزارین و علل گرایش به آن
وی درمورد مزایای زایمان طبیعی و معایب سزارین گفت: زایمان طبیعی باعث عملکرد بهتر رحم، افزایش هوش جنین و کاهش خطر ابتلای کودکان به بسیاری از بیماریها میشود؛ در مقابل آن سزارین موجب ابتلای مادر به عفونت و خونریزیهای شدید و حتی گاهی منجر به بیمیلی مادران به بارداری دوباره میشود.
کارشناس مامایی درمورد علل گرایش مادران به سزراین توضیح داد: افزایش مراکز ورزشهای بارداری میتواند به ترویج زایمان طبیعی کمک کند. کارهایی هست که زایمان را خوشایند و آسان میکند و آنقدر روشها متفاوت و متنوع است که مادران اصلا به فکر سزارین نمیافتند اما وقتی این روشها در ایران به راحتی در دسترس مردم نیست آنها به سزارین روی میآورند.
غربالگری ابزاری برای اطمینان خاطر مادر
علیخانی درباره غربالگری در دوران بارداری و حذف آن از برنامههای اخیر وزارت بهداشت، گفت: غربالگری موجب اطمینان خاطر مادر میشود. وقتی مادر غربالگری انجام میدهد میتواند تا حدودی به مشکلات جنین پی ببرد و دوران بارداری خود را با آرامش خاطر سپری کند، اما وقتی غربالگری از برنامهها حذف شود افراد دچار استرس و بعضا از بارداری پشیمان میشوند. بهتر است که غربالگری تحت پوشش وزارت بهداشت قرار بگیرد تا مادران بتوانند با خیال راحت دوران بارداری خود را طی کنند. ما مادرانی را داشتهایم که بعد از شنیدن اینکه دیگر غربالگری در برنامههای ما نیست و آن را انجام نمیدهیم بسیار آشفته خاطر شدند و سوال آنها این بود که حالا من چه کار کنم و از کجا متوجه شوم که بچه من مشکلی دارد یا نه؟
از قابلیت ماماها به درستی استفاده نمیشود
وی درباره دیگر مشکلات جامعه مامایی گفت: ماماها نقش اساسی در جوانی جمعیت دارند اما آنطور که باید و شاید دیده نمیشوند و به وجود و خدماتشان توجهی نمیشود.
علیخانی در نهایت گفت: امیدواریم مامایی به شکل اصولی و سالم سازماندهی شود و از قابلیتهای ماماها در نظام سلامت به خوبی و درستی استفاده شود.
خبرنگار: زینب خوانساری
انتهای پیام /
نظر شما