به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، همزمان با مذاکرات ایران و آمریکا بر سر پرونده هستهای ایران با میانجیگری عمان کشورهای اروپایی لفاظیهای زیادی به ویژه در روزها و هفتههای اخیر انجام داده و تهدید کردهاند که مکانیسم ماشه را فعال خواهند کرد. چند روز پیش، ژان نوئل بارو -وزیر خارجه فرانسه تهدید کرد در صورت شکست مذاکرات برای «بازگرداندن تحریمها لحظهای درنگ نخواهند کرد».
هنوز مشخص نیست که تند شدن مواضع اروپا در قبال ایران چه دلیل دارد؛ برخی کارشناسان اقدامات اروپا را به دلیل ناراحتی از حذف شدن از مذاکرات هستهای میدانند که با این اقدامات قصد دارند امتیازاتی از ایران دریافت کنند. با این حال، واقعیت این است که اروپا پس از خروج آمریکا از برجام در سال 2018 نشان داد که ظرفیت ویژهای ندارد و با وجود مذاکرات طولانی با ایران در موضوع هستهای نتوانست نتیجه ملموسی به دست آورد.
بیشتر بخوانید:
مواضع آمریکاییها در مذاکرات هستهای نوسانات زیادی دارد
ابوالقاسم دلفی -سفیر پیشین ایران در فرانسه- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در این ارتباط پاسخ داد. از نظر وی، روابط ایران و اروپا از مدتها پیش وضعیت خوبی ندارد و به دلایل مختلفی از جمله پرونده هستهای، جنگ اوکراین، مسائل مربوط به حوزه انرژی، فعالیتهای تبلیغاتی گروههای معارض علیه ایران و همچنین اتباع زندانی، تنشهای بین دو طرف افزایش یافته است. سفیر پیشین ایران با بیان اینکه ایران نمیخواهد اروپا وارد مذاکرات اخیر شود، اظهار کرد: دلیل اصلی هم این است که آمریکا نمیخواهد اروپا نقشی در این مذاکرات داشته باشد.
به اعتقاد این دیپلمات پیشین ایران، جمهوری اسلامی قبل از آغاز مذاکرات با آمریکا هماهنگیهایی با شرکای خود از جمله روسیه و چین و حتی برخی کشورهای خلیج فارس انجام داد اما توجهی به اروپا نکرد و آقای عراقچی در اواسط مذاکرات اعلام کرد که قصد دارد با هدف هماهنگ با طرفهای اروپایی دیداری با نمایندگان سه کشور داشته باشد که آن هم به دلایلی انجام نشد. وی افزود: نتیجه همه تلاشها برای هماهنگی با اروپا به نشست مدیران کل سیاسی و امنیتی در استانبول خلاصه شد که سطح بسیار پایینی داشت.
دلفی در خصوص دلایل اقدامات ضدایرانی وکارشکنیهای اخیر اروپاییها بیان کرد: وزیر خارجه آمریکا در اولین سفر خود به اروپا در پاریس با مقامات فرانسه و سایر کشورهای اروپایی دیدار کرد و پس از آن از متحدان اروپایی خود خواست که از «مکانیسم ماشه» برای فشار بر ایران استفاده کنند و صراحتا این موضوع را اعلام کرد. به اعتقاد وی، هدف آمریکا این بود که از همه ابزارهای خود برای فشار بر ایران استفاده کند تا جمهوری اسلامی را مجبور به مذاکره کند.
سفیر پیشین ایران در فرانسه تاکید کرد: کمپ غرب در قبال موضوع هستهای ایران تقریبا موضع واحدی دارد که آن هم عدم دسترسی ایران به سلاح هستهای است. دلفی بر این باور است با توجه به تاثیرات امنیتی پرونده ایران بر منافع کشورهای اروپایی، آنها نمیتوانند به مسائل مربوط به ایران بیتفاوت باشند اما بیاعتنایی ایران موجب دلخوری این کشورها شد.
وی در پاسخ به اینکه در صورت توافق بین ایران و آمریکا، اروپا چه موضعی خواهد داشت، گفت: توافق با آمریکا در صورت تنش با اروپا امکانپذیر نیست و به عبارت دیگر اروپا تا اواخر اکتبر فرصت تاثیرگذاری بر پرونده هستهای ایران و استفاده از مکانیسم ماشه را دارند؛ بنابراین لازم است ایران برای به نتیجه رسیدن توافق با آمریکا، روابط خود با اروپا را حفظ و حتی الامکان از تشدید تنش با اروپا اجتناب کند.
ابوالقاسم دلفی با بیان اینکه اگر توافق ایران و آمریکا به نتیجه برسد، قطعا پیش از آن آمریکاییها با اروپاییها توافق کردهاند، تصریح کرد: همانطور که در پرونده اوکراین نیز شاهد هستیم، اروپاییها توافق با آمریکا را بهم نخواهند زد. وی افزود: در حال حاضر یک بحث در رسانههای اروپایی مطرح شده که آیا توافق ایران و آمریکا میتواند قبل از توافق آمریکا و روسیه بر سر اوکراین رخ دهد و این بدان معناست که مذاکرات ایران و آمریکا به مذاکرات روسیه و آمریکا متصل است و تا زمانی که آن به نتیجه نرسد، این نیز به نتیجه نخواهد رسید.
انتهای پیام/
نظر شما