آشنایی با زیرساختهای ویژه بانوان در شهر تهران؛ از شهردخت و شهربانو تا بوستانهای ویژه

بانوان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و هسته اصلی خانواده هستند از این رو باید شرایط لازم برای حضور این افراد در جامعه فراهم شود. خوشبختانه در سالهای اخیر اقدامهای خوبی در راستای ایجاد و تقویت زیرساختهای ویژه بانوان در شهر تهران شکل گرفته است.
ایجاد بوستان ویژه دختران در پایتخت
مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران یکی از مزیتهای بزرگ پایتخت را زیرساختهای ویژه بانوان و دختران برشمرد و در گفتوگو با میزان ضمن اشاره به اینکه در شهر تهران مزیت شهری بسیار ارزشمندی به نام زیرساختهای ویژه بانوان داریم که لازم است برای نگهداری، بهسازی، تجهیز و بازتعریف خدماتش متناسب با شرایط امروز و آینده زنان و دختران شهر تهران هدف گذاریهایی انجام شود، گفت: بالغ بر یک میلیون و ۶۰۰ هزار متر مربع زیر ساختهای ویژه زنان داریم که شامل ۹ بوستان ویژه بانوان، ۲۳ شهربانو که مجموعههای ترکیبی خدمت دهنده در حوزههای مختلف ورزشی، فراغتی، آموزشی، مشاورهای و کارآفرینی ویژه بانوان است و مجموعههای شهردخت هستند که اکثرا در این دوره از مدیریت شهری ایجاد شدهاند. در حال حاضر ۷ شهردخت داریم و در آنها زیر ساختهای نوآوری، همچنین مهارت آموزی و استعداد یابی دختران نوجوان و جوان وجود دارد، در حال ورود به ایجاد زیرساختهایی برای ایجاد بوستان دختران نیز هستیم و امیدواریم طی یک سال آینده بوستانهای ویژه دختران را در شهر تهران داشته باشیم.
وی با بیان اینکه پردیس خانواده محور نیز در این دوره از مدیریت شهری گزینه جدیدی است و در حال تلاش برای ایجاد فضای خانواده محور هستیم، عنوان کرد: کوثرهای کارآفرینی نیز از جمله زیرساختهای کارآفرینی ما هستند.
رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران ادامه داد: در سال ۱۴۰۳ بالغ بر ۸ میلیون نفر از این فضاها استفاده کردهاند و به صورت متوسط هر بانویی که وارد این زیرساختها میشود ۴ ساعت از آنها استفاده میکند و استقبال شهروندان از این بوستانها بسیار است.
اردبیلی همچنین با اشاره به اینکه جشنوارههای ما در این بوستانها مخاطبان بسیاری را جلب میکند، افزود: این فضاها همراه با امنیت، آرامش و آزادی کامل در جهت پوشش و فعالیتهای حرکتی ویژه بانوان و مناسب برای انجام فعالیتهای ورزشی و فراغتی آنهاست.
وی ضمن بیان اینکه تلاش کردیم در این فضاها چند اقدام را انجام دهیم، توضیح داد: یکی از این اقدامها باز تعریف خدمات متناسب با نیازهای بانوان است. برخی از خدمات که کمتر مورد تقاضا بود را حذف و به جای آن خدمات جدیدی را جایگزین کردیم؛ نظیر خدماتی که در شهردختهای نوآوری ارائه میشود که متناسب با نیازهای نسل جدید است.
رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران ضمن اشاره به اینکه این زیر ساختها که تقریبا از نیمه دوم دهه ۸۰ ساخته شدند نیاز به بهسازی و اورهال دارند، بیان کرد: در سال ۱۴۰۰ که وارد این دور از مدیریت شهری شدیم بیش از نیمی از این زیر ساختها به دلیل استهلاک، عدم تجهیز و بهره برداری نامناسب تعطیل و بدون استفاده بود. با همکاری شورای اسلامی شهرتهران، برای این زیر ساختها ردیف بودجه در نظر گرفته شد تا این زیرساختها امکان بهسازی پیدا کنند.
اردبیلی با بیان اینکه در نهایت بالغ بر نیم همت هزینه کردیم تا این زیرساختها کاملا بهروز و آماده برای استفاده شهروندان باشد، بیان کرد: در نتیجه همه این اقدامها، آمار استفاده بانوان که نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر در سال بود سال گذشته به ۸ میلیون نفر روز در سال رسید که ارتقای چشمگیری است.
وی اضافه کرد: از جمله برنامههای آینده ما توسعه این زیرساختها و تلاش برای ایجاد انواع جدید خدمات است، نیازهای جدید بانوان را مدام رصد میکنیم و متناسب با آنها خدمت تعریف میکنیم. استقبال بانوان از این زیرساختها نشان میدهد که زنان شهر تهران از محیطهایی که ویژه آنها طراحی و نیازهایشان در آنجا در نظر گرفته شده و میتوانند از آن محیط با آرامش و به دور از خطرها و آسیبها استفاده کنند بسیار استقبال میکنند.
رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران با اشاره به اینکه در بازدیدهای متعددی که از طرف مهمانان خارجی و بینالمللی صورت گرفته این زیرساختها و خدماتی که به بانوان ارائه میشود بسیار برایشان جذاب بوده است، افزود: بیشتر بانوان تنها زیر ساختهایی که نزدیک محل زندگیشان است را میشناسند و از این رو باید در این مورد آگاهی بانوان از این زیر ساختها اطلاع رسانی صورت گیرد تا همه بانوان تهرانی از همه این زیرساختها آگاهی داشته باشند و زیرساخت مدنظرشان را انتخاب کنند.
زیرساختهای ویژه دختران در شهر تهران
اردبیلی با اشاره اینکه پیش از این زیرساختهای ویژه دختران در شهرداری نداشتیم و شهربانو برای همه بانوان مورد استفاده قرار میگرفت، گفت: یک شهردخت در محله خیابان کارگر داشتیم و از آنجایی که این مجموعه به مراکز دانشگاهی نزدیک بود مرکز کوچکی برای دختران دانشجو در نظر گرفته شده بود. ما در این دوره مدیریت شهری این نیاز را به ویژه در طرحهای هزار امید که برای دختران اجرا شد، احساس کردیم و این علاقهمندی را در دختران نوجوان دیدیم که نیازمند فضاهایی هستند که ویژه خودشان باشد. برای مثال ممکن است فضای نوآوری برای تعدادی از بانوان جذاب نباشد، اما برای دختران نوجوان جذاب است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۷ شهردخت ایجاد شده است و به امید خدا تا پایان سال به ۱۲ شهردخت میرسیم، ادامه داد: شهردختها فضای خوبی برای دختران نوجوان و جوان ما برای انواع نوآوری از جمله نوآوریهای کارآفرینی، اجتماعی و.. هستند. دورههای مهارتیابی و رویدادهای استعدادیابی نیز مدام در شهردختها در جریان است.
انتهای پیام/