ایالات متحده در حال اعزام جنگندهها و ناوهای نظامی به خاورمیانه و اطراف آن است تا از اسرائیل در برابر حملات ایران حمایت کند. همزمان، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به تهران هشدار داده که از ادامه درگیری عقبنشینی کند.
پستهای دونالد ترامپ در شبکههای اجتماعی که در آنها گفته «صبرش در برابر ایران رو به پایان است» گمانهزنیها درباره احتمال دخالت بیشتر آمریکا را افزایش داده؛ از جمله احتمال استفاده از بمب سنگرشکن برای هدف قرار دادن یکی از سایتهای کلیدی هستهای ایران که در دل کوه و در عمق زمین ساخته شده است.
اسرائیل نه بمب سنگینی را در اختیار دارد که بتواند تاسیسات غنیسازی سوخت هستهای فردو را نابود کند و نه هواپیمایی که قادر به حمل چنین سلاحی باشد. تنها ایالات متحده چنین توانایی دارد.
در حالیکه مقامهای ارشد امنیتی آمریکا در حال بررسی گامهای بعدی هستند، پنتاگون تدابیری را برای حفاظت از نیروها و پایگاههای نظامی این کشور در منطقه اتخاذ کرده است.
هواپیماهای جنگی آمریکا در راه خاورمیانه
دونالد ترامپ در یکی از پستهایش در شبکههای اجتماعی هشدار داده که «کنترل کامل و مطلق آسمان ایران اکنون در اختیار ماست».
با این حال مقامات آمریکایی تا روز سهشنبه تاکید کردند که ارتش آمریکا تاکنون هیچ اقدام تهاجمی علیه ایران انجام نداده و تنها برای رهگیری و انهدام موشکهای شلیکشده از سوی ایران با هدف دفاع از اسرائیل وارد عمل شده است.
در روزهای اخیر، جنگندهها و هواپیماهای سوخترسان بیشتری به منطقه اعزام شدهاند اما مقامهای آمریکایی از اعلام تعداد دقیق آنها خودداری کردهاند. به گفته مقامات این جنگندهها در عملیات دفاعی از اسرائیل مشارکت داشتهاند اما هیچیک از هواپیماهای آمریکایی وارد حریم هوایی ایران نشدهاند.
گروه «آرورا اینتل» که اطلاعات نظامی را بهصورت لحظهای و از منابع عمومی رصد میکند، گفته نیروی هوایی آمریکا هواپیماهای سوخترسان و جنگندههای بیشتری را پایگاه هایی در اروپا از جمله در بریتانیا، اسپانیا، آلمان و یونان مستقر کرده است. این اطلاعات از طریق وبسایتهای عمومی ردیابی پرواز بهدست آمده است.
در حال حاضر، جنگندههای آمریکایی در آسمان خاورمیانه گشتزنی میکنند و پایگاههای نظامی این کشور در منطقه نیز به حالت آمادهباش درآمدهاند. مقامات آمریکایی که به شرط فاش نشدن نامشان صحبت کردهاند، گفتهاند این اقدامات برای افزایش امنیت نیروها و تاسیسات نظامی صورت گرفته است.
پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا جزئیاتی از تحرکات نظامی اخیر ارائه نکرده، اما شامگاه دوشنبه در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز گفت این تحرکات با هدف «تامین امنیت مردم ما» انجام شده است.
ناوهای جنگی آمریکا در مقابله با موشکهای ایرانی
در همین حال ناوهای جنگی آمریکا مشغول رهگیری و انهدام موشکهای بالستیک ایران هستند که بهسوی اسرائیل شلیک شدهاند. ناوشکنهای «یواساس سالیوانز» و «یواساس آرلی برک» در تعطیلات آخر هفته در این عملیات شرکت داشتند.
به گفته یکی از مقامهای آمریکایی ناو «یواساس توماس هادنر» این هفته به «سالیوانز» در شرق مدیترانه پیوسته تا این حملات دفاعی ادامه یابد اما «آرلی برک» منطقه را ترک کرده است.
ناو هواپیمابر «یواساس کارل وینسون» هماکنون در دریای عرب مستقر است و چهار ناو جنگی دیگر، آن را در قالب یک گروه ضربتی همراهی میکنند. این گروه در عملیات دفاع از اسرائیل شرکت ندارند اما در موقعیتی قرار گرفتهاند تا از نیروها و پایگاههای آمریکایی در امتداد دریای عمان و خلیج فارس محافظت کنند.
قرار است ناو هواپیمابر «یواساس نیمیتز» که از مدتها پیش برای جایگزینی ناو «کارل وینسون» برنامهریزی شده بود از منطقه «هند-آرام» بهسمت خاورمیانه حرکت کند. به گفته یکی از مقامات آمریکایی، این ناو تا پایان ماه وارد منطقه خواهد شد و احتمالا برای مدتی کوتاه بهطور همزمان با ناو «وینسون» در منطقه حضور خواهد داشت، پیش از آنکه ناو «وینسون» به بندر سندیگو بازگردد.
در عین حال، ناوشکنهایی از آمریکا در دریای سرخ حضور دارند و تعدادی دیگر نیز در مدیترانه غربی مستقر هستند و در رزمایشهایی در دریای بالتیک شرکت میکنند.
آمادهباش نیروهای آمریکایی و اجازه خروج خانوادهها
نیروهای آمریکایی مستقر در خاورمیانه در وضعیت آمادهباش بالا قرار گرفتهاند و در روزهای گذشته، مجموعهای از اقدامات احتیاطی را برای مقابله با حملات احتمالی انجام دادهاند. یکی از این اقدامات، اجازه خروج داوطلبانه خانوادههای نظامیان از پایگاهها بوده است؛ اقدامی که برای کاهش خطر در صورت پاسخ گسترده ایران در نظر گرفته شده است.
با این حال، مقامهای آمریکایی گفتهاند تاکنون تعداد زیادی از خانوادهها پایگاهها را ترک نکردهاند.
بر اساس آمار رسمی به طور معمولا باید حدود ۳۰ هزار نیروی آمریکایی در خاورمیانه مستقر باشند اما به گفته یکی از مقامات ایالات متحده، اکنون این تعداد به حدود ۴۰ هزار نفر رسیده است.
در اکتبر سال گذشته، شمار نیروهای آمریکایی تا ۴۳ هزار نفر افزایش یافته بود؛ اقدامی که در پاسخ به افزایش تنش میان ایران و اسرائیل و نیز حملات پیدرپی حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن به کشتیهای تجاری و نظامی در دریای سرخ انجام شد.
بمبافکن بی-۲ و بمب سنگرشکن
تنها هواپیمایی که میتواند بمب ۱۳ هزار و ۶۰۰ کیلوگرمی موسوم به «جیدییو-۵۷» یا بمب سنگرشکن را حمل کند، بمبافکن رادارگریز «بی-۲ اسپیریت» متعلق به نیروی هوایی آمریکاست.
این بمب قدرتمند با تکیه بر وزن زیاد و نیروی جنبشی خود میتواند به اهدافی که در عمق زیاد زیر زمین قرار دارند نفوذ کرده و سپس منفجر شود.
در حال حاضر، هیچ بمبافکن «بی-۲» در خاورمیانه مستقر نیست. با این حال، چند فروند بمبافکن «بی-۵۲» در پایگاه دیهگو گارسیا در اقیانوس هند حضور دارند که توانایی حمل تسلیحات سبکتر را دارند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در صورت تصمیم برای استفاده از بمبافکنهای «بی-۲» این هواپیماها باید از پایگاه وایتمن در ایالت میزوری آمریکا بهسوی خاورمیانه پرواز کنند، سفری که رفتوبرگشت آن حدود ۳۰ ساعت زمان میبرد و نیازمند سوختگیری هوایی در چند نوبت خواهد بود.