مقامهای ارشد اتحادیه اروپا میگویند با وجود احتمال آنکه گزارش داخلی این اتحادیه نشان دهد اسرائیل بند حقوق بشری توافق را در رابطه با غزه نقض کرده، تعلیق توافق اتحادیه اروپا و اسرائیل در شرایطی که این کشور وارد درگیری تازهای با ایران شده، بعید به نظر میرسد.
منابع آگاه به یورونیوز گفتهاند در شرایطی که اسرائیل وارد درگیری نظامی با ایران شده، احتمال تعلیق توافق مشارکت اتحادیه اروپا با این کشور بسیار پایین است.
ماه گذشته، اکثر وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از پیشنهاد هلند برای بازنگری در روابط این اتحادیه با اسرائیل بهدلیل اقدامات این کشور در نوار غزه حمایت کردند.
سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا (EEAS) در حال بررسی توافق جامع تجاری و همکاری با اسرائیل است؛ توافقی که به دلیل عملیات نظامی اسرائیل در غزه و کرانه باختری و همچنین جلوگیری این کشور از ورود غذا، سوخت، آب و دارو به مناطق محاصرهشده، مورد انتقاد قرار گرفته است.
هدف از تهیه این گزارش، بررسی احتمال نقض تعهدات حقوق بشری اسرائیل در چارچوب بند دوم این توافق است؛ بندی که بر رعایت حقوق بشر به عنوان یکی از اصول اصلی روابط تجاری و سیاسی دو طرف تاکید دارد.
قرار است وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه درباره این گزارش گفتوگو کنند. چند منبع دیپلماتیک اروپایی به یورونیوز گفتهاند انتظار میرود در این بررسی، اسرائیل ناقض مفاد توافق شناخته شود.
با این حال، دو منبع آگاه به یورونیوز گفتهاند که به دلیل درگیری اسرائیل با ایران، کشورهای عضو قصد ندارند این توافق را به طور کامل یا حتی جزئی تعلیق کنند.
با وجود این، برخی کشورها همچنان خواهان تعلیق توافق هستند. یکی از دیپلماتهای اتحادیه اروپا از کشوری که از این بازنگری حمایت کرده، گفته: «تقریبا تردیدی نیست که محتوای گزارش چه خواهد بود؛ اگر قرار باشد این گزارش اعتباری داشته باشد، بیتردید نتیجه میگیرد که اسرائیل بند دوم توافق را نقض کرده است.» او در ادامه افزود: «مسئله اصلی در حال حاضر، دستیابی به آتشبس در غزه است و هر تصمیمی که میگیریم باید در همین راستا باشد.»
با این حال، به گفته دو منبع مطلع، فشارهایی که اخیراً بر اسرائیل وارد شده بود، حالا با آغاز درگیری این کشور با ایران، فروکش کرده است.
یکی از منابع گفت: «جهت وزش باد دوباره به سمت حمایت از اسرائیل برگشته است.»
او ادامه داد: «بهدلیل جنگ میان ایران و اسرائیل، بعید است اتحادیه اروپا توافق با اسرائیل را تعلیق کند.»
در این میان، موضع آلمان در مذاکرات نیز بسیار تعیینکننده است؛ چرا که برای تعلیق بخشی از این توافق رایگیری با اکثریت ویژه نیاز به حمایت آلمان دارد.
ماه گذشته، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان که کشورش از متحدان دیرینه اسرائیل محسوب میشود از بازنگری در این توافق حمایت کرد و گفت دیگر هدف ارتش اسرائیل در غزه را درک نمیکند.
او در آن زمان گفته بود: «آسیب زدن به غیرنظامیان به این شکل، دیگر نمیتواند به عنوان مبارزه با تروریسم توجیه شود.»
با این حال، مرتس در ارتباط با حملات اخیر به ایران بهشدت از اسرائیل حمایت کرده و روز سهشنبه در نشست گروه هفت گفت: «اسرائیل دارد کارهای سخت و پرریسکی انجام میدهد که ما از انجامش طفره میرویم.»
مارتین کنتسنی، رئیس پروژه خاورمیانه اروپا، به یورونیوز گفته: «این حملات میتوانست دلیلی برای افزایش فشار بر اسرائیل و تعلیق توافق باشد، اما حالا نتیجه برعکس داده و توجهها را از غزه دور کرده است.»
در همین حال، مارتین کنتسنی، رئیس پروژه اروپایی خاورمیانه به یورونیوز گفته: «این حملات باید بهعنوان اهرم فشاری بیشتر برای تعلیق توافق با اسرائیل عمل میکرد.»
او افزود: «حالا ممکن است نتیجهای کاملا برعکس شود. باعث تضعیف این فشار شود و توجهها را از غزه دور کند.»
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بار دیگر بر لزوم حلوفصل دیپلماتیک تنش میان اسرائیل و ایران تاکید کرده و از همه طرفها خواسته به قوانین بینالمللی پایبند بمانند و از تشدید درگیریها خودداری کنند.
او گفته: «ما آنچه در غزه میگذرد را از نظر دور نخواهیم کرد... بار دیگر خواستار دسترسی فوری و کامل به کمکهای بشردوستانه، برقراری آتشبس و آزادی گروگانها هستیم.»
اسرائیل اما تصمیم اتحادیه اروپا برای بررسی توافق تجاری و همکاری با این کشور را رد کرده است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
اورن مارمورشتاین، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل در زمان اعلام این تصمیم در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشت: «ما قاطعانه جهتگیری مطرحشده در این بیانیه را رد میکنیم؛ بیانیهای که نشاندهنده درک نادرست از واقعیت پیچیدهای است که اسرائیل با آن روبهروست.»