NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست هاویدیوAfricanews
Loader
ما را پیدا کنید
FlipboardInstagramLinkedinTelegram
آگهی

ترامپ استفاده از بمب‌های سنگرشکن را بررسی کرد؛ اکسیوس: ویتکاف مستقیم با عراقچی در تماس بوده است

دونالد ترامپ، ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵
دونالد ترامپ، ۱۸ ژوئن ۲۰۲۵ Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

ترامپ روز چهارشنبه ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد) بار دیگر جلسه‌ای را در اتاق وضعیت کاخ سفید با تیم ارشد امنیت ملی خود در خصوص جنگ میان اسرائیل و ایران برگزار کرد تا تردیدهای خود را دربارهٔ میزان اطمینان از موفقیت آمیز بودن حمله به ایران از میان بردارد.

آگهی

تردیدهای ترامپ در روز چهارشنبه دربارهٔ میزان اطمینان از موفقیت آمیز بودن حمله، یکی از دلایلی است که او هنوز در حال بررسی است که آیا باید دستور حمله را صادر کند یا نه.

یکی از مقامات آمریکایی گفت: «صبر رئیس‌جمهور با هر دقیقه‌ای که می‌گذرد کمتر می‌شود. ساعت برای ایران واقعاً در حال تیک‌تاک است و همه گزینه‌ها روی میز هستند.»

ترامپ پیش از جلسه در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت که هنوز در مورد حمله به ایران تصمیمی نگرفته است و تأکید کرد که درِ راهکار دیپلماتیک را نبسته است.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید 

مقامات آمریکایی می‌گویند ترامپ باور دارد حفظ ابهام دربارهٔ تصمیماتش فشار بیشتری بر ایران وارد می‌کند. رئیس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه گفت: «من ایده‌هایی دارم. اما ترجیح می‌دهم تصمیم را در آخرین لحظه بگیرم.»

به گفتهٔ مشاورانش، او می خواهد مطمئن شود که اگر ایالات متحده وارد جنگ اسرائیل شود و بمب‌های سنگرشکن عظیم خود را بر روی ایران بیندازد، آیا این بمب‌ها واقعاً تأسیسات هسته‌ای فوق‌العاده مستحکم ایران [فردو] را نابود خواهند کرد؟ و در عین حال ایالات متحده را وارد جنگی طولانی در خاورمیانه نکند.

«ما آماده‌ایم که به ایران حمله کنیم. هنوز قانع نشده‌ایم که این کار ضروری است. و امیدواریم که ضروری نباشد، اما به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور هنوز متقاعد نشده که ما واقعاً لازمیم.»
یکی از مقامات آمریکایی

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا نیز روز چهارشنبه در جلسه استماع علنی سنا با خودداری از ارائه جزئیات برنامه‌های نظامی ایالات متحده در ایران گفت که اگر و زمانی که ترامپ دستور حمله بدهد، پنتاگون «آماده اجرای آن خواهد بود».

آیا ترامپ نابودی فردو را ضروری می‌داند؟

اگر ترامپ وارد جنگ شود، تقریباً قطعی است که هدف اصلی، سایت غنی‌سازی اورانیوم فردو خواهد بود، که در دل یک کوه در جنوب تهران ساخته شده است.

این سایت در صدر فهرست اهداف اسرائیل قرار دارد. اما اسرائیل بمب‌های سنگرشکن ۳۰ هزار پوندی (۱۳٬۶۰۰ کیلوگرمی) لازم برای نابودی آن از هوا را ندارد و همچنین فاقد بمب‌افکن‌های بی۲ است که قادر به حمل این نوع بمب‌ها هستند. ایالات متحده هر دو مورد را دارد و این تسلیحات در برد پروازی ایران قرار دارند.

در عین‌حال مقامات کنونی و پیشین ایالات متحده می‌گویند که این بمب‌ها هرگز در میدان نبرد واقعی استفاده نشده‌اند، اگرچه در طول مراحل توسعه چندین آزمایش انجام داده‌اند.

مقامات اسرائیلی نگران‌اند که اگر فردو از جنگ جان سالم به در ببرد، برنامهٔ هسته‌ای ایران نیز زنده خواهد ماند.

«ما تنها کسانی هستیم که توانایی انجام این کار [نابودی فردو] را داریم، اما این به این معنا نیست که من قصد انجامش را دارم. همه از من در این مورد سؤال کرده‌اند، اما هنوز تصمیمی نگرفته‌ام.»
دونالد ترامپ

یکی دیگر از مقامات ارشد آمریکایی گفت: «بمب سنگرشکن کار خواهد کرد. مسئله توانایی نیست. ما توانایی‌اش را داریم. اما این فقط یک برنامه نیست که بمبی را بیندازیم و بعد اعلام پیروزی کنیم.»

همان مقام افزود: «پایان کار برای ما ساده است: بدون سلاح هسته‌ای. این هدف ممکن است با هدف اسرائیلی‌ها متفاوت باشد و اگر لازم باشد و رئیس‌جمهور آن را منطقی و مؤثر بداند، ما حاضر خواهیم بود تا یک حملهٔ دقیق و محدود را اگر ضروری باشد، انجام دهیم.»

«برای تخریب فردو، احتمالاً حداقل به دو بمب نیاز است که هر کدام دقیقاً به یک نقطه برخورد کنند.»
رابرت پیپ
مورخ آمریکایی

رابرت پیپ، مورخ نظامی ایالات متحده نیز روز چهارشنبه به فایننشال تایمز گفت: «برای تخریب فردو، احتمالاً حداقل به دو بمب نیاز است که هر کدام دقیقاً به یک نقطه برخورد کنند.»

دیدگاه اسرائیل درباره حمله کماندویی به ایران

مقامات اسرائیلی معتقدند ترامپ در نهایت تصمیم به حمله خواهد گرفت، اما در عین حال ادعا می‌کنند که حتی اگر مجبور باشند به‌تنهایی عمل کنند، می‌توانند آسیب زیادی به تأسیسات فردو وارد کنند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یخیل لیتر، سفیر اسرائیل در واشنگتن در مصاحبه‌های اخیر اشاره کرده‌اند که ارتش دفاعی اسرائیل گزینه‌هایی فراتر از حملات هوایی در اختیار دارد.

یکی از این گزینه‌ها می‌تواند حمله‌ای خطرناک توسط نیروهای کماندو باشد. نیروهای ویژه اسرائیل در ماه سپتامبر گذشته عملیاتی از این نوع را، البته در مقیاسی کوچکتر، انجام دادند که طی آن کارخانه‌ی زیرزمینی ساخت موشک در سوریه را با کار گذاشتن و منفجر کردن مواد منفجره منهدم کردند.

اکنون که اسرائیل کنترل کامل حریم هوایی ایران را در اختیار دارد و ضربهٔ سنگینی به ارتش ایران وارد کرده، این گزینه کمتر از قبل غیرواقعی به نظر می‌رسد.

یکی از مقامات آمریکایی گفت که اسرائیلی‌ها به دولت ترامپ گفته‌اند در حالی که ممکن است نتوانند بمب‌ها را به عمق کافی در دل کوه برسانند، «اما ممکن است این کار را با نیروی انسانی انجام دهند.»

پشت پرده‌های دیپلماتیک، ایران مذاکره خواهد کرد یا نه؟

نمایندگی ایران در سازمان ملل روز چهارشنبه در توییتی اعلام کرد که تهران «تحت فشار مذاکره نخواهد کرد»، به‌ویژه با «جنگ‌طلبی از رده خارج‌شده‌ای که تلاش می‌کند همچنان در صحنه باقی بماند» اما نشانه‌های دیگری نیز وجود دارد که حاکی از تمایل ایران به گفت‌وگو است.

به گفتهٔ دو مقام آمریکایی و یک منبع آگاه از موضوع، در روزهای اخیر که ترامپ در حال بررسی تصمیم ورود به جنگ است،استیو ویتکاف، فرستاده ویژه او، به‌طور مستقیم با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در تماس بوده است.

«ما همچنان پیام می‌فرستیم که یایید صحبت کنیم. بیایید مذاکره کنیم، چون همیشه امیدی هست. ما به‌هیچ‌وجه از این مسیر ناامید نشده‌ایم.»
یکی از مقامات آمریکایی

یکی از مقامات آمریکایی گفت: «ما همچنان پیام می‌فرستیم که بیایید صحبت کنیم. بیایید مذاکره کنیم، چون همیشه امیدی هست. بعضی روزها استیو [ویتکاف] می‌گوید که جواب دادند وعلاقه به گفت‌وگو دارند، اما بعضی روزها هم می‌گوید که پاسخ ندادند. بنابراین ما به‌هیچ‌وجه از این مسیر ناامید نشده‌ایم.»

به گفتهٔ منبعی مطلع، روز جمعه ۲۰ ژوئن، وزیران امور خارجهٔ فرانسه، آلمان و بریتانیا به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو با عراقچی دیدار خواهند کرد.

رفتن به میانبرهای دسترسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

غیبت اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته‌ای تروئیکای اروپایی با ایران؛ در ژنو چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

ترامپ پیشنهاد ۳۰ میلیارد دلاری به ایران برای برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز را جعلی خواند

پشت‌پرده دستور محرمانه ترامپ برای حمله به ایران؛ اکسیوس: فریبکارانه بود