NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست هاویدیوAfricanews
Loader
ما را پیدا کنید
FlipboardInstagramLinkedinTelegram
آگهی

جعفر پناهی خواستار سرنگونی حکومت در ایران شد

جعفر پناهی فیلمساز ایرانی برنده نخل طلر ۲۰۲۵ خواستار سقوط رژیم تهران شد
جعفر پناهی فیلمساز ایرانی برنده نخل طلر ۲۰۲۵ خواستار سقوط رژیم تهران شد Copyright Instagram - A¨P Photo
Copyright Instagram - A¨P Photo
نگارش از David Mouriquand & یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

جعفر پناهی، فیلمساز نامدار ایرانی در پیامی اینستاگرامی خواستار پایان درگیری میان ایران و اسرائیل شده است. او در این پیام همزمان با درخواست برای محکومیت بین‌المللی اسرائیل برای حمله به ایران، خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شد.

آگهی

آقای پناهی پس از دریافت نخل طلای جشنواره کن برای فیلم تحسین‌شده‌اش با عنوان «یک تصادف ساده»، در بحبوحه تنش‌های شدید میان ایران و اسرائیل، خواستار سقوط نظام حاکم بر ایران شده است.

او در پیامی تأثیرگذار که در اینستاگرام منتشر کرده، به‌ صراحت خواهان برکناری آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی شده است.

این کارگردان که در حال حاضر به دعوت جشنواره‌ فیلم سیدنی و پیش از آغاز جنگ عازم استرالیا شده است و به دلیل بسته شدن مرزهای هوایی و زمینی در این کشور به سر می‌برد، پا را فراتر می‌گذارد و می‌نویسد: «تنها راه نجات، انحلال فوری این نظام و آغاز گذار به حکومتی مردمی، پاسخ‌گو و دموکراتیک است»

او در عین حال در محکومیت حمله اسرائیل به ایران و با هشتگ «#نه_به_جنگ» بر حفظ تمامیت ارضی ایران تاکید کرده و می‌نویسد: «خواهان پایان فوری جنگ ویرانگر میان جمهوری اسلامی و رژیم اسرائیل هستم؛ جنگی که جان و زندگی غیرنظامیان را در هر دو طرف نابود می‌کند و زیرساخت‌های حیاتی را ویران می کند. این جنگ، تهدیدی جدی علیه صلح منطقه و ارزش‌های انسانی است.»

جعفر پناهی در حالی که به‌شدت حملات اسرائیل را محکوم می‌کند، تیغ انتقاد خود را به سوی جمهوری اسلامی نیز نشانه می‌گیرد:

«حمله به سرزمینم، ایران، به هیچ عنوان قابل‌قبول نیست. اسرائیل به ایران تجاوز کرده و باید در محاکم بین‌المللی به‌عنوان یک متجاوز جنگی محاکمه شود.این موضع اما به‌هیچ‌وجه به معنای نادیده‌گرفتن چهار دهه سوء‌مدیریت، فساد، ظلم و استبداد و بی‌کفایتی جمهوری اسلامی نیست.»
جعفر پناهی
برنده نخل طلا

او می‌نویسد: «این حاکمیت توان، اراده و مشروعیت لازم برای اداره‌ کشور یا مدیریت بحران‌ها را ندارد. ماندن این رژیم، یعنی ادامه‌ سقوط، ادامه‌ سرکوب، و ادامه‌ فلاک! تنها راه نجات، انحلال فوری این نظام و آغاز گذار به حکومتی مردمی، پاسخ‌گو و دموکراتیک است.»

در این فراخوان پرشور، پناهی در پایان از سازمان ملل و جامعه جهانی خواسته است تا «قاطع و بدون هیچ ملاحظه یا معامله‌ای، دو رژیم را به توقف فوری حملات نظامی و پایان کشتار غیرنظامیان وادار کنند. ادامه‌ سکوت و بی‌عملی، به معنای مشارکت در جنایت است. همین‌قدر روشن و صریح».

پناهی ۶۴ ساله، که به‌دلیل مواضع ضدحکومتی‌اش و اتهام «تبلیغ علیه نظام» دو بار در ایران زندانی شده، از ساخت فیلم منع گردیده بود. او در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به دلیل اعتراض به زندانی شدن دوست و همکار فیلمسازش محمد رسول‌اف، هفت ماه را در زندان سپری کرد.

پناهی اخیراً به استرالیا سفر کرده و در روز یکشنبه، جایزه اصلی جشنواره فیلم سیدنی را برای فیلم «یک تصادف ساده» دریافت کرده است. این فیلم که الهام‌گرفته از تجربیات پناهی در زندان‌های ایران است، داستان گروهی از زندانیان سیاسی سابق را روایت می‌کند که فردی را که باور دارند شکنجه‌گر سابق‌شان بوده، می‌ربایند.

در نقدی که درباره این فیلم نوشته شده، آمده است:

«پناهی با این اثر یک تریلر نفس‌گیر، جذاب و تأثیرگذار ساخته که در عین حال، کیفرخواستی صریح علیه جمهوری اسلامی و بیان‌گر گناهان استبداد دولتی است. (...) نه‌تنها این فیلم شایسته نخل طلاست، بلکه صحنه پایانی‌اش شما را میخکوب خواهد کرد.»
یک تصادف ساده
یک تصادف سادهکانوا

فیلم « یک تصادف ساده» از اول اکتبر در فرانسه اکران خواهد شد. شرکت «موبی» حقوق پخش این فیلم را در بریتانیا، ایرلند، آلمان و اتریش خریداری کرده و شرکت «نئون» نیز حق پخش آن در آمریکای شمالی را به دست آورده است. تاریخ اکران در این کشورها هنوز اعلام نشده است.

پناهی با وجود سرکوب‌های شدید، به ساخت فیلم ادامه داده و با آثار برجسته‌ای همچون آینه (۱۹۹۷)، آفساید (۲۰۰۶)، پرده (۲۰۱۳)، سه‌رخ (۲۰۱۸) و خرس نیست (۲۰۲۲) شناخته می‌شود.

او پس از دریافت نخل طلا در ۲۴ مه، با وجود تهدیدها به ایران بازگشت. گروهی از هوادارانش در فرودگاه به استقبال او رفتند. در ویدئویی که از آن لحظه منتشر شده، یکی از افراد هنگام عبور پناهی به سر دادن شعار«زن، زندگی، آزادی» می‌پردازد. شعاری که پس از کشته شدن مهسا امینی ۲۲ ساله در بازداشتگاه پلیس در سال ۲۰۲۲، به سرآغاز اعتراضات سراسری در ایران بدل شد.

رفتن به میانبرهای دسترسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

هوشنگ امیراحمدی به یورونیوز: در جنگ با اسرائیل از داخل به ایران خیانت شد

جنگ با اسرائیل و رویارویی «بی‌سابقه» ایرانی‌ها در شبکه‌های اجتماعی؛ اختلاف‌ها عمیق‌تر می‌شود

بزرگ‌ترین تکه از مریخ بر زمین به قیمت میلیون‌ها دلار به حراج گذاشته می‌شود