نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره حمله بامداد یکشنبه آمریکا به تاسیسات هستهای ایران بعد از ظهر یکشنبه به درخواست تهران و با حضور آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل برگزار شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد حملات آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را «تشدید خطرناک تنشها در منطقهای که پیشاپیش در آستانه بحران است» و «تهدید مستقیم برای صلح و امنیت بینالمللی» توصیف کرد.
آقای گوترش گفت: «خطر فزایندهای وجود دارد که این درگیری ها به سرعت از کنترل خارج شوند و این موضوع پیامدهای فاجعهباری را برای غیرنظامیان، منطقه و جهان در پی خواهد داشت.»
او افزود: «در این برهه خطرناک، اجتناب از چرخه هرجومرج حیاتی است. هیچ راه حل نظامی وجود ندارد. تنها مسیر ممکن دیپلماسی و تنها امید صلح است.»
آقای گوترش همچنین نسبت به ورود به «چرخه دیگری از ویرانی و انتقامجویی» در منطقه هشدار داد و گفت: «من بارها هرگونه تشدید تنشهای نظامی در خاورمیانه را محکوم کردهام. مردم این منطقه دیگر تاب چرخه ویرانیهای تازهای را ندارند و با این حال، اکنون با خطر گرفتار شدن در چرخه انتقامجویی دیگری مواجهیم.»
نماینده ایران: آمریکا امنیت خود را فدای حمایت از نتانیاهو کرد
امیرسعید ایراوانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد ضمن محکوم کردن این حملات گفت: «آمریکا به عنوان یکی از اعضای دائم این شورا بار دیگر بر نیروی نظامی غیرقانونی متوسل شد و با بهانه ساختگی و مضحک یعنی جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، جنگی را علیه کشورم به راه انداخت.»
او افزود: «پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای به ابزار سیاسی تبدیل شده و به عنوان بهانهای برای تجاوز و اقدامات غیرقانونی مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.»
آقای ایروانی همچنین گفت: «زمان، ماهیت و ابعاد پاسخ متقابل و متناسب ایران به حملات آمریکا توسط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تعیین میشود.»
نماینده ایران در سازمان ملل متحد همچنین گفت که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل سیاست خارجی آمریکا را گروگان گرفته و این کشور را «وارد جنگی پرهزینه و بیاساس» کرده است. او واشنگتن را متهم کرد که «با بیمبالاتی، امنیت خود را فدای حمایت از نتانیاهو کرده است» و بر حق مشروع ایران برای دفاع از خود در برابر تجاوز تاکید کرد.
او از خواستار اقدام فوری شورای امنیت و مقابله با «بیعدالتی و نقض فاحش قوانین بینالمللی» از سوی ایالات متحده و اسرائیل شد. آقای ایروانی هشدار داد که اگر شورای امنیت در این زمینه اقدامی نکند، «اعتبار و جایگاه خود را از دست خواهد داد.»
نماینده آمریکا: زمان اقدام قاطع آمریکا برای دفاع از متحدش فرار رسید
دوروتی کامیل شی، نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل متحد ضمن دفاع از حملات این کشور به ایران گفت: «بالاخره زمان آن فرا رسید که آمریکا در دفاع از متحد خود و در دفاع از شهروندان و منافع ما قاطعانه اقدام کند.»
خانم شی گفت: «۴۰ سال است که ایران شعار مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل سر میدهد و همواره تهدیدی دائمی برای صلح و امنیت همسایگانش، آمریکا و سراسر جهان بوده است.»
نماینده موقت آمریکا در سازمان ملل افزود: «این شورا در راه تحقق ماموریت اصلی خود در حفظ صلح و امنیت بینالمللی باید از رژیم ایران بخواهد به تلاش ۴۷ ساله خود برای نابودی اسرائیل پایان دهد، پیگیری سلاحهای هستهای را متوقف کند، از هدف قرار دادن شهروندان و منافع آمریکایی دست بردارد و برای دستیابی به صلحی که به رفاه و امنیت مردم ایران و دیگر کشورهای منطقه کمک کند، با حسن نیت وارد مذاکره شود.»
نماینده اسرائيل: ایران از دیپلماسی برای وقتکشی جهت غنیسازی اورانیوم استفاده کرد
دنی دانون، نماینده اسرائيل در سازمان ملل متحد گفت: «دیپلماسی بارها امتحان شد، اما رژیم ایران نقشه دیگری داشت. این رژیم از میز مذاکرات به عنوان پوشش، تاکتیکی برای وقتکشی و راهی برای خریدن زمان استفاده کرد تا موشک بسازد و اورانیوم را غنی کند. ایران برای حصول توافقی مذاکره میکرد که قصد پایبندی به آن را نداشت. تعهداتی داد که هرگز اجرا نکرد. به ضربالاجلها با سرپیچی پاسخ داد و برای نظارتها مانعتراشی کرد. جهان آزاد هر فرصتی به آنها داد.»
آقای دانون مدعی شد که برنامه هستهای ایران نه برای تامین انرژی بلکه برای به بار آوردن «مرگ و ویرانی» طراحی شده است.
نماینده اسرائيل در سازمان ملل همچنین بار دیگر با قدردانی از آمریکا بابت حمله به تاسیسات هستهای ایران گفت: «آمریکا، رهبر جهان آزاد، بزرگترین تهدید وجودی علیه جهان آزاد را از بین برد.»
چین حملات آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را محکوم کرد
فو کونگ، نماینده چین در سازمان ملل متحد ضمن محکوم کردن حملات آمریکا، خواستار آتشبس فوری شد.
آقای فو گفت: «چین، روسیه و پاکستان با ارائه پیشنویس قطعنامهای خواستار آتشبس فوری و بیقید و شرط، حفاظت از غیرنظامیان، تبعیت از حقوق بینالملل و از سرگیری گفتگو و مذاکره شدند.»
او آمریکا را متهم کرد که با این حمله، منشور سازمان ملل، حقوق بینالملل و حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی ایران را نقض کرده است و افزود که این اقدام تنشها در خاورمیانه را تشدید کرده و «ضربهای سنگین به رژیم جهانی منع گسترش سلاحهای هستهای» وارد کرده است.
آقای فو همچنین از همه طرفها خواست به قوانین بینالمللی پایبند باشند و تاکید کرد: «طرفهای درگیر، بهویژه اسرائیل، باید فورا با برقراری آتشبس از تشدید فزاینده درگیری جلوگیری کنند و با قاطعیت مانع از گسترش جنگ به دیگر مناطق شوند. طرفهای ذیربط باید به حقوق بینالملل پایبند بمانند، از تمایل به استفاده از زور پرهیز کنند و از دامن زدن بیشتر به درگیریها خودداری نمایند.»
نماینده روسیه: آمریکا با حمله به ایران جعبه پاندورا را گشود
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد حملات آمریکا را «غیرمسئولانه، خطرناک و تحریکآمیز» دانست و آن را محکوم کرد.
آقای نبنزیا گفت: «آمریکا با این اقدامات جعبه پاندورا را گشود و هیچکس نمیداند که چه فجایع و رنجهای تازهای به همراه خواهد داشت.»
او افزود که ایالات متحده به وضوح هیچ علاقهای به دیپلماسی ندارد و خواستار «توقف فوری اقدامات متجاوزانه اسرائيل و آمریکا» شد.
گروسی درباره وضعیت تاسیسات هستهای ایران گزارش داد
رافائل گروسی، مدیرکل سازمان بینالمللی انرژی اتمی که از طریق ویدیوکنفرانس در این جلسه شرکت کرد، درباره وضعیت هر سه تاسیسات هستهای ایران که شب گذشته هدف حملات آمریکا قرار گرفتند، گزارش داد.
آقای گروسی درباره تاسیسات فردو گفت: «در فردو که اصلیترین مرکز غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم ایران است، گودالهایی مشاهده میشود که نشاندهنده استفاده ایالات متحده از مهمات نفوذکننده است. این با اظهارات مقامات آمریکایی مطابقت دارد.»
او افزود که در حال حاضر هیچکس، از جمله آژانس در موقعیتی نیست که بتواند خسارات وارده به تاسیسات زیرزمینی فردو را ارزیابی کند.
او درباره تاسیسات اصفهان گفت: «چندین ساختمان هدف حملات شبانه قرار گرفتهاند و ایالات متحده استفاده از موشکهای کروز را تایید کرده است. ساختمانهای آسیبدیده شامل بخشهایی مرتبط با فرایند تبدیل اورانیوم هستند. همچنین به نظر میرسد که ورودیهای تونلهایی که برای نگهداری مواد غنیشده استفاده میشدند مورد اصابت قرار گرفتهاند.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره تاسیسات نطنز گفت: «تاسیسات غنیسازی نطنز بار دیگر مورد حمله قرار گرفته است و آمریکا استفاده از مهمات نفوذکننده را تایید کرده است.»
ایران به آژانس اطلاع داده که در هیچیک از این سه سایت افزایش سطح تابش رادیواکتیو در خارج از محل مشاهده نشده است.
گروسی همچنین اعلام کرد که جلسهای ویژه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در وین برگزار خواهد شد.