NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست هاویدیوAfricanews
Loader
ما را پیدا کنید
FlipboardInstagramLinkedinTelegram
آگهی

چرا یکی از طراحان اصلی بمب‌افکن رادارگریز بی۲ در زندان فوق امنیتی است؟

 بمب افکن رادار گریز بی-۲ اسپیریت + عکس نوشیر گوادیا (از شبکه‌های اجتماعی)، یکی از طراحان این جنگنده رادار‌گریز که به اتهام جاسوسی زندانی است
بمب افکن رادار گریز بی-۲ اسپیریت + عکس نوشیر گوادیا (از شبکه‌های اجتماعی)، یکی از طراحان این جنگنده رادار‌گریز که به اتهام جاسوسی زندانی است Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

نوشیر گوادیـا، یکی از طراحان اصلی پروژه ساخت بمب‌افکن رادارگریز «نورثروپ بی-۲ اسپیریت» ایالات متحده است که ارتش آمریکا از آن برای حمله به سه مرکز حساس هسته‌ای در ایران یعنی فردو، نطنز و اصفهان استفاده کرد.

آگهی

این مهندس هندی‌تبار به دلیل انتقال اطلاعات محرمانه نظامی به کشورهای خارجی، به ۳۲ سال حبس در زندان فوق امنیتی «اِی‌دی‌اکس فلورنس» که به «آلکاتراز کوه‌های راکی» شهرت دارد، محکوم شده است.

سابقه و نقش نوشیر گوادیا در پروژه بی-۲

گوادیـا متولد ۱۹۴۴ در هند است و پس از مهاجرت به آمریکا، شهروند این کشور شد. او از سال ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۶ در شرکت نورثروپ (سازنده جنگنده‌های بی-۲) کار کرد و نقش کلیدی در طراحی سیستم پیشرانه و فناوری‌هایی داشت که باعث می‌شد این بمب‌افکن در برابر موشک‌های حرارتی و رادارها غیرقابل شناسایی باشد. او بعدها به عنوان پیمانکار تا سال ۱۹۹۷ با دولت آمریکا همکاری کرد.

تاسیس شرکت و آغاز «فعالیت‌های غیرقانونی»

گوادیـا پس از ترک نورثروپ، شرکت مشاوره‌ای خود را تأسیس کرد و شروع به آموزش و ارائه اطلاعات فنی به کشورهای خارجی کرد. او اطلاعات محرمانه‌ای را که طی سال‌ها کار بر روی پروژه‌های فوق‌سری به دست آورده بود، در اختیار کشورهایی مانند چین، آلمان، اسرائیل و سوئیس قرار داد. مهم‌ترین مورد، انتقال فناوری مربوط به سیستم اگزوز مخفی‌کننده حرارت بی-۲ به چین بود که به توسعه موشک‌های کروز رادارگریز در این کشور کمک کرد.

دستگیری و محاکمه

مأموران فدرال آمریکا سال ۲۰۰۵ خانه لوکس نوشیر گوادیا را در هاوایی بازرسی کردند و شواهدی یافتند که نشان می‌داد او اطلاعات محرمانه را به دست‌کم هشت کشور منتقل کرده است. او متهم شد که طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ به چین سفر کرده و به صورت مخفیانه در توسعه فناوری رادارگریزی (استیلث) برای موشک‌های این کشور مشارکت داشته است. همچنین، او در ازای این اطلاعات، مبالغ قابل توجهی دریافت و بخشی از آن را برای خرید ملک و ساخت خانه‌ای مجلل هزینه کرد.

بمب‌افکن رادار گریز بی۲ که ارتش آمریکا از آن برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران استفاده کرد
بمب‌افکن رادار گریز بی۲ که ارتش آمریکا از آن برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران استفاده کردAP Photo

اتهامات و محکومیت

گوادیـا با بیش از دوازده اتهام از جمله جاسوسی، نقض قانون کنترل صادرات تسلیحات و پولشویی روبه‌رو شد. دادستان‌ها اعلام کردند که اقدامات او امنیت ملی آمریکا را به خطر انداخته است. پس از محاکمه‌ای طولانی در سال ۲۰۱۰، هیات منصفه او را در ۱۴ مورد از ۱۷ اتهام مجرم شناخت و قاضی فدرال او را به ۳۲ سال زندان محکوم کرد. او هم‌اکنون دوران محکومیت خود را در زندان فوق امنیتی ایالت کلرادو می‌گذراند.

پیامدها

اطلاعاتی که گوادیـا به چین و سایر کشورها منتقل کرد، به گفته کارشناسان، در توسعه فناوری‌های رادارگریز و موشک‌های کروز این کشورها نقش مهمی داشته است. او در دادگاه اعتراف کرد: «کاری که انجام دادم، جاسوسی و خیانت بود.»

این پرونده یکی از مهم‌ترین و پرسر و صداترین پرونده‌های جاسوسی صنعتی و نظامی در تاریخ آمریکا محسوب می‌شود.

یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید

رفتن به میانبرهای دسترسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

حمله آمریکا به ایران؛ ترامپ آن را «ویرانگر» خواند اما پنتاگون جزئیاتی از میزان خسارات ارائه نکرد

آمریکا به ایران حمله کرد؛ ترامپ: تاسیسات غنی‌سازی ایران کاملا نابود شد

بمب‌افکن‌های بی-۲ در آسمان یمن؛ حملات به حوثی‌ها تاکنون چه خرجی روی دست آمریکا گذاشته است؟