چین، روز پنجشنبه، میزبان وزرای دفاع ایران و روسیه در شهر ساحلی خود، چینگدائو، در شرق این کشور بود؛ نشستی که در بحبوحه جنگ در خاورمیانه و اجلاس سران ناتو در اروپا برگزار شد که در جریان آن در مورد افزایش بودجه نظامی کشورهای عضو توافق شد.
چین مدتهاست که تلاش میکند سازمان همکاری شانگهای (SCO) را که ۱۰ عضو دارد، به عنوان وزنهای در برابر بلوکهای قدرت تحت رهبری غرب معرفی کند و خواهان تقویت همکاری میان اعضای آن در زمینههای سیاسی، امنیتی، تجاری و علمی است.
نشست چینگدائو با حضور عالیترین مقامهای دفاعی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در حالی برگزار شد که آتشبس شکننده میان ایران و اسرائیل پس از ۱۲ روز درگیری میان این دو دشمن قدیمی همچنان پابرجاست.
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع ایران نیز که در این نشست حضور داشت، از پکن به خاطر «حمایت از موضع مشروع ایران پس از حملات اخیر» از سوی اسرائیل و ایالات متحده تشکر کرد.
او همچنین در اظهاراتی که خبرگزاری رسمی چین، شینهوا، نقل کرد، گفت: «امیدواریم چین همچنان از عدالت حمایت کند، به حفظ آتشبس فعلی کمک کرده و نقش بزرگتری در کاهش تنشهای منطقهای ایفا کند.»
پکن حملات هوایی اسرائیل و آمریکا را به شدت محکوم کرده بود. وزارت خارجه چین اعلام کرده بود، این حملات که بر تأسیسات هستهای تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شده، به طور جدی منشور سازمان ملل و اصول آن را نقض کرده است.
این نشست همچنین یک روز پس از اجلاس رهبران سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در شهر لاهه برگزار شد؛ جایی که اعضا توافق کردند بودجه دفاعی خود را برای جلب رضایت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، افزایش دهند.
چین خود را در جنگ روسیه و اوکراین بیطرف معرفی کرده اما دولتهای غربی میگویند روابط نزدیک آن با مسکو، حمایت اقتصادی و دیپلماتیک حیاتی برای روسیه فراهم کرده است.
آندری بلوشوف، وزیر دفاع روسیه، در سخنان خود در نشست چینگدائو، تصویری تیره از وضعیت جهانی ارائه داد و گفت: «وضعیت نظامی و سیاسی کنونی در جهان همچنان دشوار است و نشانههایی از وخامت بیشتر وجود دارد.»
دانگ جون، وزیر دفاع چین هم نشست چینگدائو را به عنوان پاسخی به جهانی «آشفته و بیثبات» توصیف کرد.
وزیر دفاع چین نیز تأکید کرد که این نشست در شهری برگزار میشود که یک پایگاه بزرگ نیروی دریایی چین در آن قرار دارد و در جهانی پر از «آشوب و دگرگونیهای درهمتنیده»، نقش سازمان همکاری شانگهای به عنوان «لنگر ثبات» اهمیت بیشتری پیدا میکند.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
او خواستار همکاری نزدیکتر در سازمان ملل، سازمان همکاری شانگهای و دیگر ساختارهای چندجانبه شد و از اعضا خواست «با نیروهای همفکر بیشتری متحد شوند» تا عدالت بینالمللی را دفاع کرده و ثبات جهانی را حفظ کنند.