قابلیتهای نظامی اروپا همچنان به شدت به ایالات متحده وابسته است در حالی که روسیه و چین ظرفیتهای تولیدی و قابلیتهای فناوری خود را به طور قابل توجهی ارتقاء دادهاند.
در حالی که نشست سران ناتو با تعهد اعضا به اختصاص ۵ درصد تولید ناخالص داخلی به هزینههای دفاعی پایان یافت، گزارشی از مؤسسات تحقیقاتی بروگل و اقتصاد جهانی کیل این هشار را مطرح کرده که اروپا دست کم تا سال ۲۰۳۰ آمادگی لازم برای دفاع از خود را ندارد و دلیل اصلی آن وابستگی به تولید و فناوری خارجی است.
در این گزارش آمده است: «اروپا باید بحث سیاسی خود را از اعداد بودجهای به توانمندیهای واقعی نظامی که در سالهای آینده خریداری و تحویل داده میشود، تغییر دهد.»
در حال حاضر، اروپا بخش قابل توجهی از تسلیحات خود را وارد میکند. میزان واردات تسلیحات در کشورهای اتحادیه اروپا از حدود ۳.۴ میلیارد دلار (۲.۹ میلیارد یورو) در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ به ۸.۵ میلیارد دلار (۷.۲ میلیارد یورو) در فاصله ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ افزایش یافته است.
ایالات متحده همچنان اصلیترین شریک تجاری تجهیزات نظامی برای اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپایی (به جز فرانسه) است. به عنوان مثال، حدود ۷۰ درصد قراردادهای خرید تجهیزات غیراروپایی لهستان با شرکتهای آمریکایی بسته میشود و باقی قراردادها عمدتا با شرکتهای کرهجنوبی است.
با این حال، میانگین زمان تحویل تجهیزات دفاعی تولیدشده در کشورهایی مانند آلمان، بریتانیا و لهستان میتواند تا چهار سال طول بکشد.
اروپا همچنین در برخی فناوریهای برتر نظامی با کمبود قابل توجهی مواجه است و توسعه این فناوریها اغلب به جای تنها چند سال، چندین دهه به طول میانجامد.
در این گزارش تأکید شده است: «کاهش یا حتی فقدان کامل برتری فناورانه در جنگ، به یک نگرانی فزاینده در میان ارتشهای غربی تبدیل شده و این موضوع به طور خاص برای اروپا مشکلساز است.»
توسعه فناوریهای جدید
فناوریهای نوین میدان نبرد مانند پهپادها و هوش مصنوعی میتوانند توانمندیهای مکملی برای نیروهای رزمی باشند. طبق گزارش اندیشکده دفاعی و امنیتی سلطنتی بریتانیا، در تهاجم روسیه به اوکراین، پهپادها مسئول بین ۶۰ تا ۷۰ درصد خسارات واردشده به تجهیزات روسیه هستند.
به عنوان مثال، اوکراین برای سال ۲۰۲۵ هدفگذاری کرده است که حدود ۴.۵ میلیون پهپاد FPV (دید اولشخص) تولید کند، در حالی که برآورد میشود روسیه در همین سال بین ۳ تا ۴ میلیون دستگاه از این نوع پهپاد تولید کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در آستانه نشست سران ناتو در لاهه اعلام کرده بود که بخش دفاعی این کشور توان تولید بسیار بیشتری نسبت به وضعیت فعلی دارد اما به دلیل کمبود منابع مالی، این ظرفیت به طور کامل به کار گرفته نمیشود.
او در مجمع صنایع دفاعی ناتو گفت: «پتانسیل تولید دفاعی ما از ۳۵ میلیارد دلار (۲۹ میلیارد یورو) فراتر رفته است و بیش از هزار نوع سلاح مختلف از جمله توپخانه، خودروهای زرهی، پهپاد و موشک در کشور تولید میشود. اما حدود ۴۰ درصد این ظرفیت فاقد تامین مالی مناسب است. این یک مشکل است. برای مثال، ما میتوانیم سالانه بیش از ۸ میلیون پهپاد از انواع مختلف تولید کنیم، اما منابع مالی فقط اجازه تولید تعداد بسیار کمتری را میدهد.»
علاوه بر اوکراین، ارتشهای اروپایی در زمینه توسعه این فناوریها نسبت به آمریکا عقبتر هستند. هرچند شرکتهای نوپای اروپایی در زمینه ساخت پهپاد در حال ظهور هستند، اما فناوری پهپادها به سرعت در حال پیشرفت است و پهپادهایی که بیش از شش ماه از عمرشان گذشته باشد، ممکن است به طور قابل توجهی از کاراییشان کاسته شود.
در همین حال، روسیه و چین به طور قابل توجهی ظرفیتهای تولید و توانمندیهای فناورانه خود را ارتقا دادهاند.