مجلس سنای ایالات متحده که تحت کنترل جمهوریخواهان است، روز جمعه با لایحه پیشنهادی دموکراتها مبنی بر محدود کردن دونالد ترامپ به استفاده بیشتر از نیروی نظامی علیه ایران مخالفت کرد. ترامپ تنها ساعاتی قبل گفته بود که ممکن است دوباره دستور حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران را صادر کند.
لایحه پیشنهادی تیم کین، سناتور دموکرات با عنوان «اختیارات جنگ» که رئیسجمهوری را موظف میکرد برای بهکارگیری قدرت نظامی بیشتر علیه ایران از کنگره تاییدیه بگیرد، با رای ۵۳ در مقابل ۴۷ در مجلس سنا کنار گذاشته شد. همه سناتورهای دموکرات به غیر از جان فترمن از ایالات پنسیلوانیا به این لایحه رای مثبت و همه سناتورهای جمهوریخواه به غیر از رند پاول از کنتاکی به آن رای منفی دادند.
تیم کین سالها تلاش کرده است که «اختیارات جنگ» را از روسایجمهوری چه دموکرات و چه جمهوریخواه برای کنگره بازپسگیرد.
آقای کین گفت که تلاش اخیر تاکیدی بر این نکته است که بنابر قانون اساسی ایالات متحده تنها کنگره اختیار اعلان جنگ دارد و هرگونه اقدام نظامی علیه ایران باید با اعلان رسمی جنگ یا مجوز ویژه برای استفاده از نیروهای نظامی همراه باشد.
تیم کین پیش از رایگیری گفت: «چه با جنگ با ایران موافق باشید و چه مخالف، اگر باور دارید که رئیسجمهوری باید برای اعلان جنگ به کنگره مراجعه کند، از قطعنامه مشترک شماره ۵۹ سنا و از قانون اساسی حمایت میکنید که امتحان خود را در زمان پس داده است.»
بنابر بند ۱۱ از بخش هشتم ماده اول قانون اساسی آمریکا، کنگره قدرت اعلان جنگ، اعطای مجوز اقدام تلافیجویانه و وضع قوانین مربوط به تصرفات زمینی و دریایی را در اختیار دارد.
با این حال، بنابر ماده دوم قانون اساسی آمریکا، رئيسجمهوری به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح میتواند عملیات نظامی تاکتیکی را هدایت کند. با این حال، آغاز رسمی جنگ یا درگیری نظامی گسترده باید با مجوز کنگره صورت گیرد.
کنگره آمریکا در سال ۱۹۷۳ و پس از جنگ ویتنام «قطعنامه اختیارات جنگی» را تصویب کرد. این قطعنامه درواقع محدود کننده ماده دوم قانون اساسی است و میگوید که رئیسجمهوری میتواند حداکثر ۶۰ روز بدون اجازه کنگره اقدام نظامی انجام دهد و بعد از آن یا باید مجوز رسمی دریافت کند و یا عملیات را متوقف کند. این درحالی است که روسایجمهوری معمولا این قانون را نادیده میگیرند یا آن را خلاف قانون اساسی میدانند، چون معتقدند قدرت فرماندهی نظامی در ماده دوم به آنها اجازه تصمیمگیری فوری میدهد
تیم کین در سال ۲۰۲۴ نیز با ارائه قطعنامه «اختیارات جنگی درباره ایران» سعی داشت تا اختیارات رئیسجمهوری را در انجام عملیات نظامی علیه ایران بدون دریافت اجازه از کنگره، محدود کند. با این حال این قطعنامه در آن زمان هم به تصویب نرسید.
دونالد ترامپ ساعاتی پیش از جلسه سنا از سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران مبنی بر این که ایران در جنگ با اسرائیل و آمریکا پیروز شده است به سختی انتقاد کرد و گفت که اگر ایران غنیسازی اورانیوم را به سطح نگرانکننده برساند، بمباران مجدد را مدنظر قرار میدهد.
آقای ترامپ در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» نوشت: «چرا علی خامنهای، به اصطلاح رهبر کشور جنگزده ایران باید چنین آشکارا و احمقانه بگوید که پیروز جنگ با اسرائیل شده، وقتی میداند که چنین حرفی دروغ است. او به عنوان یک انسان باایمان نباید دروغ بگوید. کشورش ویران شد، سه تاسیسات هستهای اصلی شیطانی او نابود شدند.»
آقای ترامپ افزود: «من دقیقا میدانستم او کجا پناه گرفته است و نگذاشتم اسرائیل یا نیروهای مسلح ایالات متحده که با فاصله بزرگترین و قدرتمندترین نیروی نظامی دنیا هستند، به زندگی او پایان دهند. من او را از مرگی بسیار زشت و ننگین نجات دادم و او مجبور نیست که بگوید ممنونم جناب رئیسجمهوری. حتی در واقع، در آخرین لحظه از جنگ، من از اسرائیل خواستم که دسته بزرگی از هواپیماهای جنگی را که مستقیماً به سوی تهران در حرکت بودند، و بهدنبال روزی بزرگ، شاید ضربه نهایی، بودند، بازگرداند. در صورت انجام آن حمله، خسارت عظیمی وارد میشد و بسیاری از ایرانیان کشته میشدند. آن قرار بود بزرگترین حمله جنگ باشد.»
در پی این اظهارات، عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اگر دونالد ترامپ خواهان توافق است باید «لحن غیرمحترمانه و غیرقابلقبول» درباره آقای خامنهای را کنار بگذارد.
آقای عراقچی مدعی شد: «رژیم اسرائیل چارهای جز پناه بردن به آقابزرگ خود برای جلوگیری از با خاک یکی شدن توسط موشکهای ما ندارد.»