نوید محمدزاده با انتشار ویدیویی در حساب اینستاگرام خود از بازداشت پدر همسرش خبر داد. نوید محمدزاده با فرشته حسینی، بازیگر افغان ساکن ایران ازدواج کرده است. او در این ویدیو میگوید که پدر همسرش کارت آمایش داشته و مدت ۳۰ سال بصورت قانونی در ایران ساکن بوده است و تمام فرزندانش در ایران به دنیا آمدند.
به گفته این بازیگر سرشناس سینمای ایران، بازداشت پدر همسر او صبح ۱۱ تیرماه بدون هیچ توضیحی رخ داده است. ساعاتی بعد خبرگزاریهای رسمی در ایران خبر دادند که غفور حسینی پدرزن نوید محمدزاده با ارائه مدارک اقامتی خود آزاد شد.
بازداشت پدر همسر نوید محمدزاده تنها یکی از موارد برخورد با مهاجران افغان ساکن ایران است که طی سالهای اخیر ابعاد گستردهتری یافته؛ چنانچه در این مورد خاص حتی دامنگیر فردی شده که کارت آمایش داشته و ۳۰ سال به طور قانونی در خاک ایران زندگی کرده است.
واکنش فرشته حسینی به جو ضد افغان پس از حمله اسرائیل به ایران
فرشته حسینی، بازیگر ایرانی-افغان پس از حمله اسرائیل به ایران و فضای ضد افغان شکلگرفته علیه مهاجران، در اینستاگرامش نوشت :«خشم و نفرتمان را نثار آدمهای بیگناهِ بیتقصیر نکنیم. حق هیچ مردمی نیست که در ظلم و ستم و تاریکی زندگی کنند. برای مردم عزیز ایران و مردم مظلوم افغانستان.»
او از مردم خواست تا از خشونت و نفرتپراکنی نسبت به افغانهای ساکن ایران دست بردارند.
بازتاب در فضای مجازی
انتشار ویدیوی محمدزاده در شبکههای اجتماعی واکنشهای متفاوتی به همراه داشت. برخی کاربران از او بابت شجاعتش در بیان مشکلات مهاجران افغان قدردانی کردند و خواهان پایان دادن به رفتارهای تبعیضآمیز با مهاجران قانونی شدند.
در مقابل، بسیاری نیز نسبت به زمان و شکل واکنش این دو هنرمند انتقاد کردند. برخی نوشتهاند که نه تنها پدر همسرت که همسرت نیز باید از ایران اخراج شوند.
روند گسترده «رد مرز» افغانها از ایران
بازداشت پدر فرشته حسینی تنها نمونهای از موج گسترده اخراج و بازداشت مهاجران افغان در ماههای اخیر است که بهویژه از فروردین ۱۴۰۴ (مارس ۲۰۲۵) شدت گرفته است.
بر اساس گزارشهای رسمی و منابع بینالمللی، تنها از مرز دوغارون در استان خراسان رضوی، بیش از ۹۵ هزار مهاجر افغان بهصورت گروهی و اغلب در شرایط غیراستاندارد به افغانستان بازگردانده شدند.
اخراج با وجود داشتن کارت آمایش
گزارشهایی از کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری نیز هشدار دادهاند که این روند با بازداشتهای خودسرانه، فشارهای امنیتی و تبعیضهای ساختاری همراه بوده است. بسیاری از این افراد دارای کارت آمایش یا مدارک اقامتی معتبر بودهاند، اما با وجود این، بدون طی روند قضایی مناسب از کشور اخراج شدهاند.
این موج اخراج در کنار افزایش گفتمانهای رسمی و رسانهای ضدمهاجر، فضایی از ترس، ناامنی و طرد اجتماعی برای جامعه مهاجران افغان در ایران ایجاد کرده است.
عدم بازپرداخت پول رهن خانه مهاجران اخراج شده
برخی کاربران افغان در شبکههای اجتماعی از اینکه صاحبخانهها هنگام اخراج مهاجران، پول رهن خانه را به آنها باز نمیگردانند گله کرده اند.
به روایت آنها، صاحبخانهها مهاجران را تهدید میکنند که در صورت اصرار، به پلیس گزارش داده و آنها را به عنوان «جاسوس» معرفی میکنند.
پس از حملات اسرائیل به ایران، گزارشهای رسمی و رسانهای از افزایش انگهای امنیتی و اتهامات جاسوسی علیه مهاجران افغان منتشر شده است. مقامهای امنیتی ایران برخی افغانها را به ارتباط با نهادهای بیگانه و جاسوسی متهم کردهاند که این موضوع به شدت بر فضای عمومی علیه این جامعه مهاجر تاثیر گذاشته و منجر به افزایش بازداشتها و فشارهای امنیتی شده است.