NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست هاویدیوAfricanews
Loader
ما را پیدا کنید
FlipboardInstagramLinkedinTelegram
آگهی

ایران زیر ذره‌بین رسانه‌ها: چرا حملات اسرائیل ایران را ترساند اما به تغییر حکومت منجر نشد

فردو
فردو Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
لینک کپی پیست کد امبد ویدیو:Copy to clipboardCopied

در این گزارش ویدئویی، مجموعه‌ای از مهم‌ترین مطالب منتشرشده در رسانه‌ها و اندیشکده‌های بین‌المللی طی ۲۴ ساعت منتهی به شامگاه چهارشنبه دوم ژوئیه ۲۰۲۵ (۱۱ تیر ۱۴۰۴) گردآوری شده است. نسخه‌ کامل‌تر این مرور را می‌توانید در متن تفصیلی زیر دنبال کنید.

مذاکرات با ایران همچنان ضروری است اما باید بر چه محورهایی متمرکز شوند؟

آگهی

موسسه واشنگتن برای مطالعات خاورنزدیک با انتشار تحلیلی در مورد مذاکرات «ضروریِ» آمریکا و ایران نوشت: «از اصرار بر غنی‌سازی صفر تا مشروط‌ کردن آتش‌بس، مقامات باید اطمینان حاصل کنند که هرگونه مذاکره پس از درگیری با تهران، به‌طور کامل نیازهای راهبردی آمریکا، از جمله جلوگیری از احیای برنامه هسته‌ای ایران را پوشش دهد.»

این موسسه تاکید کرد که «آمریکا برای رسیدن به اهداف باید به ۶ مورد زیر توجه کند: بر غنی‌سازی صفر پافشاری کند، با متحدانش همکاری کند، آتش‌بس را مشروط کند، از اعطای زودهنگام امتیاز تحریمی بپرهیزد، دنبال تغییر راهبردی باشد و با سرعت عمل کند.»

پیامدهای جهانی حملات آمریکا به ایران

مطلب موسسه بروکینگز نوشت: «حملات اخیر ایالات متحده به ایران به‌عنوان آزمونی افشاگرانه برای محور ضدغربی مورد بحث یعنی چین، روسیه، کره شمالی و ایران عمل کرد. واکنش‌های خفیف از سوی شرکای فرضی تهران نشان می‌دهد که این اتحاد تا چه اندازه سطحی است. پکن هرگز قدمی برنداشت که بتواند توازن راهبردی را تغییر دهد. روسیه نیز مثل چین، چیزی فراتر از لفاظی‌های رسمی در محکومیت حمله، ارائه نکرد. کره شمالی هم که با وجود دشمنی همیشگی‌اش با واشنگتن، در صحنه خاورمیانه از نظر راهبردی بی‌اهمیت است.»

چرا حملات اسرائیل ایران را ترساند اما به تغییر حکومت منجر نشد

اندیشکده استیمسون تحلیلی در مورد دلایل عدم فروپاشی جمهوری اسلامی در پی حمله نظامی اسرائیل نوشت که چکیده آن بدین شرح است: «جنگ اسرائیل و ایران نشان داد که جامعه ایران، هرچند ناراضی، تغییر از درون را ترجیح می‌دهد. ترس از آشوب یعنی هراس جمعی از فروپاشی خشونت‌بار سیستم، عامل تعیین‌کننده در واکنش مردم بود.

با وجود فشار نظامی و بی‌ثباتی موقت ساختارهای دولتی در جریان جنگ ۱۲ روزه، هویت ملی قوی ایرانیان، تجربه کشورهایی مثل عراق، لیبی و سوریه و نیز نبود اپوزیسیون منسجم مانع از فروپاشی حکومت ایران شد.»

اسرائیل از چین خواست تا برای مهار جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران به این کشور فشار بیاورد

رسانه آمریکایی بلومبرگ نوشت: «اسرائیل از چین خواسته با بهره‌گیری از نفوذ اقتصادی و سیاسی خود، تهران را برای محدود کردن برنامه‌های نظامی و هسته‌ای‌اش تحت فشار بگذارد.

راویت بار، سرکنسول اسرائیل در شانگهای روز سه‌شنبه گفت: «چین تنها کشوری است که می‌تواند بر ایران تاثیر بگذارد. اگر چین نفت ایران را نمی‌خرید، اقتصاد ایران فرو می‌پاشید.»

با این حال، سخنگوی وزارت خارجه چین، مائو نینگ، در نشست خبری روز چهارشنبه از پاسخ مستقیم به این درخواست خودداری کرد و گفت مسئله هسته‌ای ایران باید از طریق «راه‌حل‌های سیاسی و دیپلماتیک» حل‌وفصل شود.

آقای بار تاکید کرد: «چین می‌تواند ایران را تحت فشار بگذارد، نفوذ سیاسی دارد و می‌تواند به تغییر رفتارهای مخرب ایران در منطقه کمک کند. پکن ابزارهای زیادی در اختیار دارد.»

چین نزدیک به ۹۰ درصد از صادرات روزانه نفت ایران را خریداری می‌کند. افزون بر این، در سال ۲۰۲۱ توافق مشارکت راهبردی میان دو کشور امضا شد که در آن از احتمال سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری چین در ایران طی ۲۵ سال سخن رفته است.

با این حال، بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند چین عملا توان یا تمایل چندانی برای تغییر مسیر نظامی یا هسته‌ای ایران ندارد. هرچند روابط تهران با پکن و مسکو در سال‌های اخیر گسترش یافته، اما ایران همواره در برابر مداخله خارجی در سیاست‌گذاری‌های کلیدی خود مقاومت نشان داده است.

رفتن به میانبرهای دسترسی
هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

زین‌الله سماشف: مردی در پسِ مهم‌ترین اکتشافات باستان‌شناسی قزاقستان

درخواست اسرائیل از چین: جلوی فعالیت‌های نظامی و هسته‌ای ایران را بگیرید

واکنش کرملین به وعده ترامپ برای ارسال سلاح‌های بیشتر به اوکراین: جنگ طولانی‌تر می‌شود