دهها شهر لهستان روز شنبه صحنه راهپیماییهای گسترده ضد مهاجرت بود؛ این تجمعات با حضور و حمایت چهرههای جناح راست افراطی برگزار شد.
کریستف بوساک، یکی از چهرههای اصلی جناح راست افراطی در آغاز یکی از این راهپیماییها خواستار استعفای دونالد توسک شد.
او همچنین از دولت خواست مرزهای لهستان با لیتوانی، اوکراین، بلاروس و اسلواکی را برای مقابله با مهاجرت غیرقانونی ببندد و به نیروهای نظامی اجازه دهد به کسانی که بهطور غیرقانونی وارد کشور میشوند، تیراندازی کنند.
بوساک گفت: «اگر مرزهای لهستان را به روی مهاجرت غیرقانونی نبندیم، عملیات اخراج مهاجران را آغاز نکنیم، از ملاحظات سیاسی دست نکشیم، نیروهای مرزبانی و نهادهای نظارتی را تجهیز نکنیم و بازار کار را تحت کنترل درنیاوریم، امنیت کشور بهتدریج از بین خواهد رفت.»
این اعتراضات در حالی برگزار میشود که دولت لهستان از ۷ ژوئیه کنترلهای مرزی با آلمان و لیتوانی را به اجرا گذاشته است. در مرز با آلمان ۵۲ نقطه و در مرز با لیتوانی ۱۳ نقطه تحت کنترل ویژه قرار دارند.
نامزدهای راست افراطی اسلاومیر منتزن از حزب «کنفدراسیون آزادی و استقلال» و گرگوش براون از حزب «کنفدراسیون تاج و تخت لهستان» با استفاده از شعارهای ضد مهاجرت توانستند آرای زیادی به دست آورند و در رتبههای سوم و چهارم قرار بگیرند.
تحلیلگران موفقیت این چهرهها را به موضع سرسختانهشان در قبال مهاجرت نسبت میدهند.
در همین حال، وزیران کشور لهستان و پنج کشور دیگر اتحادیه اروپا روز جمعه بر سر تشدید قوانین پناهندگی به توافق رسیدند. این نشست به میزبانی وزیر کشور آلمان برگزار شد. فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان در جریان این نشست گفت: «خوشحالم که لهستان کنترل مرزهای خود را آغاز کرده است.»
افزایش فشار مهاجرتی از مرز شرقی با بلاروس، که از سال ۲۰۲۱ آغاز شده باعث شد پارلمان لهستان سال گذشته قانونی را تصویب کند که طبق آن، بهطور موقت امکان درخواست پناهندگی برای کسانی که از مرز بلاروس وارد میشوند، متوقف شود.
رهبران اتحادیه اروپا و لهستان الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس را متهم میکنند که بهصورت سازمانیافته مهاجران را به سمت مرزهای اتحادیه اروپا هدایت میکند تا این اتحادیه را بیثبات کند.
وزارت کشور لهستان صبح شنبه آماری را در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد که نشان میدهد صدور مجوزهای «حمایت ویژه» برای اتباع خارجی در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۱، چهل درصد کاهش یافته است. در این پست آمده: «این کاهش، نتیجه مدیریت بهتر، عملیات موثر مرزی و اصلاح روندهاست. دولت سیاست مهاجرتی مسئولانه و حسابشدهای را دنبال میکند که ثبات و امنیت شهروندان را در نظر دارد.»
همزمان با راهپیماییهای ضد مهاجرت، تجمعات اعتراضی به سیاستهای ضد مهاجرتی در شهرهایی چون ورشو، کاتوویتسه و اولشتین برگزار شد. شرکتکنندگان در این تجمعات پلاکاردهایی با شعارهایی همچون «پناهجویان را بپذیرید، فاشیستها را حذف کنید»، «دموکراسی در عمل» و «از حق پناهندگی دفاع میکنیم» در دست داشتند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ماریا کشونژاک از بنیاد ابتکار بشردوستانه بینالمللی در یکی از این تجمعات گفت: «همه انسانها، فارغ از رنگ پوست و ملیتشان، باید نه فقط در لهستان بلکه در سراسر اروپا احساس امنیت و آرامش داشته باشند.»