شیوه نامه اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در قوه قضاییه

شیوهنامه اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در قوه قضاییه در تاریخ ۱۴۰۲/۸/۲۰ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسیده است. آخرین اصلاحات این قانون در تاریخ ۱۴۰۴/۲/۱۷ انجام شده است و ماده ۱۰ این قانون اصلاح شده است.
شیوهنامه اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در قوه قضاییه با آخرین اصلاحات
مقدمه:
در اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۱۳۸۷ و ماده (۶۵۳) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، «شیوهنامه اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در قوه قضایی»، به شرح مواد آتی است:
ماده ۱ ـ تعاریف و اختصارات به کار رفته در این شیوهنامه به شرح ذیل است:
الف ـ قانون: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب ۱۳۸۷.
ب ـ مرکز: مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه.
پ ـ درگاه ملی: درگاه ملی قوه قضائیه، موضوع ماده (۶۵۳) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲.
ت ـ دستگاههای مشمول: مراجع قضایی و ستادی قوه قضاییه اعم از معاونتهای قوه قضائیه، سازمانها و مراکز وابسته به قوه قضاییه، شامل سازمان بازرسی کل کشور، سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، سازمان پزشکی قانونی، سازمان قضایی نیروهای مسلح، مرکز وکلاء، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده، دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری، پژوهشگاه قوه قضاییه، دیوان عالت اداری و روزنامه رسمی جمهوری اسلامی.
ث ـ اطلاعات شخصی: اطلاعات مربوط به اشخاص در حدود بند «ب» ماده (۱) قانون در پروندههای قضایی یا اوراق و اسناد دستگاههای مشمول.
ج ـ اطلاعات عمومی: اطلاعات موضوع بند «ج» ماده (۱) قانون که مربوط به شخص خاصی نبوده و اطلاع از آن برای عموم آزاد میباشد.
چ ـ حریم خصوصی: قلمرویی از زندگی شخص که انتظار میرود بدون رضایت یا اعلام قبلی وی یا بدون حکم مرجع قضایی نقض نشود؛ تفصیل آن در ماده ۱۳ سند امنیت قضایی، مصوب ۱۳۹۹/۷/۲۱ رئیس قوه قضائیه آمده است.
ح ـ شناسنامه خدمات: دربرگیرنده مأموریتها، نشانی و شمارههای تماس، شرایط استفاده از خدمات، اهداف، وظایف، سیاستها، خط مشی و ساختار هر یک از دستگاههای مشمول به همراه معرفی مسؤولان و شرح وظایف و نحوه ارتباط با آنها.
خ ـ اطلاعات سازمانی: اطلاعات موضوع آزاد (۶۵۳) و (۶۵۴) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲.
د ـ سامانه: سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات.
ماده ۲ ـ اطلاعات سازمانی دستگاههای مشمول حسب مورد از طریق درگاه ملی و یا تارنمای اختصاصی که به این منظور راه اندازی گردیده در اختیار عموم قرار میگیرد. درخواست اطلاعات سازمانی مزبور، از طریق سامانه به درگاه ملی یا تارنمای اختصاصی مربوط ارجاع میگردد.
ماده ۳ ـ دستگاههای مشمول مکلفاند در اجرای ماده (۷) آیین نامه اجرایی ماده (۷) قانون، مصوب ۱۴۰۰/۳/۲۲ هیأت وزیران، حداکثر ظرف ده روز از ابلاغ این شیوه نامه نماینده خود را به منظور انجام هماهنگیها و اقدامات موضوع این شیوه نامه به کمیسیون ماده ۱۸ قانون، معرفی نمایند.
ماده ۴ ـ مرکز، به منظور تسهیل اجرای تکالیف مندرج در قانون و این شیوه نامه، هماهنگی و تدابیر مقتضی، مانند ایجاد زیرساخت در برقراری ارتباطات دستگاههای مشمول با سامانه و هم چنین رصد و به روزرسانی اطلاعات در درگاه ملی را به عمل میآورد.
ماده ۵ ـ دستگاههای مشمول و نمایندگان آنها ضمن تضمین حق دسترسی اشخاص به اطلاعات مکلف به رعایت دقیق و کامل اصول محرمانگی در ارتباط با موارد زیر هستند:
الف ـ تشکیلات:
ب ـ اسناد و مدارک (اسناد و مدارک دارای طبقه بندی).
پ ـ کلیه اطلاعات مربوط به نیروی انسانی، تجهیزات، تأسیسات، امکانات و قابلیتهای داخلی دستگاههای مشمول.
ت ـ حریم خصوصی اشخاص، از قبیل اسامی و مشخصات هویتی طرفین پرونده، اسامی مأموران و ضابطان دادگستری در جریان دادرسی، اسامی کارشناسان، اسامی شهود و غیره.
ث ـ محتویات روند دادرسی پرونده با رعایت تضمین حق دسترسی ذی نفعان به اطلاعات، از مرحله تشکیل تا پایان صدور رأی.
ماده ۶ ـ درخواست اشخاص باید با رعایت بندهای (۵)، (۶)، (۷) و (۸) آیین نامه اجرایی ماده (۸) قانون مصوب ۱۴۰۰/۳/۲۳ هیئت وزیران باشد. چنانچه سند یا دادهای متضمن اطلاعات شخصی یا مربوط به حریم خصوصی بوده که دسترسی به آن برای عموم مجاز نمیباشد و در اختیار دستگاههای مشمول باشد، وفق ماده (۹) آییننامه ذکرشده با حذف مشخصات و بی نام کردن و یا تفکیک آن از سایر اطلاعات، اطلاعات درخواستی در دسترس قرار میگیرد و از عدم ارائه کل اطلاعات به دلیل وجود برخی اطلاعات شخصی در آن که قابل حذف یا بینام شدن است، خودداری شود.
ماده ۷ ـ نمایندگان تامالاختیار دستگاههای مشمول مکلفاند ظرف ده روز پس از دریافت سؤالات، نسبت به تهیه و تدوین پاسخهای موردنیاز و اخذ تأیید و ارسال آن به شرح زیر اقدام نمایند.
الف ـ ارائه درخواستها به مرجع مربوط.
ب ـ پیگیری و دریافت پاسخ با رعایت ماده ۸ قانون.
پ ـ تأیید نهایی عالیترین مقام و انتشار پاسخها در سامانه.
ماده ۸ ـ نمایندگان تام الاختیار دستگاههای مشمول، در اولین فرصت اطلاعات سازمانی ذیل را نیز تهیه و نسب به ارائه آن در تارنمای اختصاصی اقدام مینمایند.
الف ـ معرفی مجموعه شامل: ۱ ـ صلاحیت، وظایف و مأموریت ها؛ ۲ ـ نشانی و شمارههای تماس.
ب ـ راهنمای مراجعین از حیث نوع و شناسنامه خدمات قابل ارائه: شامل ۱ ـ شرایط استفاده از خدمات؛ ۲ ـ نحوه مراجعه ارباب رجوع به دوایر، شعب و واحدهای مربوط؛ ۳ ـ مدارک موردنیاز برای پیگیری مراحل مختلف.
پ ـ دیگر اطلاعات عمومی موضوع مواد (۶۵۳) و (۶۵۴) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲.
ماده ۹ ـ دستگاههای مشمول از طریق نمایندگان تامالاختیار علاوه بر ارائه گزارش موضوع ماده (۶) آییننامه اجرایی قانون مصوب ۱۳۹۳/۸/۲۱، نسبت به بهروزرسانی اطلاعات منتشره در مقاطع ایجاد تغییرات در مجموعه خود، پس از تأیید عالیترین مقام مربوط اقدام میکنند.
تبصره ـ نماینده معرفی شده از سوی دستگاههای مشمول، باید به قوانین، مقررات، بخشنامهها و آیین نامه دستگاه متبوع آشنایی و دسترسی سریع داشته باشد.
ماده ۱۰ ـ نحوه و میزان دسترسی مراجع ذی صلاح به اطلاعات مرکز ملی دادههای قوه قضاییه، مطابق مقررات مربوط خواهدبود. (اصلاحیه شماره ۹۰۰۰/۷۹۴۴/۱۰۰ ـ ۱۴۰۴/۲/۱۷)
این شیوهنامه در ۱۰ ماده و یک تبصره در تاریخ ۱۴۰۲/۸/۲۰ به تصویب رئیس قوه قضاییه رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا است.
انتهای پیام/