مرضیه شیوا، متخصص زنان و فلوشیپ ناباروری، در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز با بیان اینکه سندرم تخمدان پلیکیستیک یکی از شایعترین اختلالات تخمدانی در سن باروری زنان است، درباره این بیماری توضیح داد: تخمدانها پر از فولیکولهای ریز هستند و در بدن یک زن سالم، فولیکولها رشد کرده و فرآیند تخمکگذاری را شکل میدهند اما در بدن فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک این فولیکولها معمولا تا حدی بزرگ نمیشوند که به تخمکگذاری برسند؛ همین مسئله موجب بروز عوارضی مثل قاعده نشدن یا قاعدگیهای نامنظم و ناباروری میشود.
وی درباره علائم این بیماری گفت: مهمترین علائم این بیماری همان قاعده نشدن یا قاعدگی نامنظم و پرمویی بدن است. افراد مبتلا به این بیماری دچار اختلالات هورمونی هستند، به این معنا که بدن آنها علاوه بر ترشح مقدار زیادی هورمون آندروژن، که هورمونی مردانه است، استروژن، که هورمون زنانه است، را کم ترشح میکند؛ این اختلالات هورمونی موجب بروز علائمی مثل الگوی ریزش موی مردانه، ریختن موهای جلوی سر، و رشد موی زائد در نقاطی از بدن مثل زیر چانه و دور سینهها میشود. چاقی هم یکی دیگر از علائم شایع این بیماری است.
شیوا درباره علل ابتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک گفت: ژنتیک از مهمترین عوامل ایجاد این بیماری است. اگر بستگان فردی، اعم از مادر، مادربزرگ، خاله، عمه و غیره، دچار این سندرم باشند احتمال ابتلای فرد به این بیماری بالا میرود اما از طرف دیگر محیط هم نقش موثری در نحوه و زمان بروز بیماری دارد.
وی توضیح داد: در خانوادههایی که سبک زندگی سالمی ندارند و مصرف غذاهای آماده و فستفود در آنها زیاد است، علائم بیماری در سنین پایین بروز پیدا میکند. از طرف دیگر در خانوادههایی با سبک زندگی سالم که رژیم غذایی مناسب دارند و به صورت منظم ورزش میکنند، علائم بیماری تا سنین بالا بروز پیدا نخواهد کرد و اگر هم بروز پیدا کند فرد دچار مشکلات جزئی خواهد شد.
متخصص زنان درمورد تاثیر این بیماری بر سلامتی و زندگی روزمره مبتلایان گفت: چاقی بزرگترین مشکلی است که این بیماری برای افراد به وجود میآورد. نامنظم بودن دوران قاعدگی و تبعات آن، مثل احساس سنگینی و به هم ریختن علائم خلقی، یکی دیگر از مشکلات مهمی است که برای افراد بهوجود میآید؛ افزایش آندروژن و تاثیر آن بر ظاهر و جسم زنان هم میتواند آسیبهای روحی زیادی برای آنان ایجاد کند.
وی افزود: این افراد تخمکگذاری ندارند بنابراین طبیعتا بعد از ازدواج دچار ناباروری خواهند شد و برای بارور شدن باید به پزشک متخصص مراجعه کنند.
شیوا درباره درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک توضیح داد: به دلیل اینکه این بیماری یک بیماری ژنتیکی است، درمان مسلمی ندارد و فقط قابل کنترل است؛ یعنی فقط میتوان علائم را تا حدودی درمان کرد و شدتشان را کاهش داد. پایه درمان این سندرم ورزش، رژیم غذایی مناسب، محدود کردن مصرف کربوهیدرات و شیرینیجات و کاهش مقاومت انسولینی است. بعد از آن برای افراد بر اساس هدف درمانشان که میتواند منظم شدن قاعدگی یا درمان ناباروری باشد، داروهای مخصوصی تجویز خواهد شد. در زنان مبتلا به نازایی، رده اول درمان تجویز داروهایی است که تخمکگذاری را منظم میکنند.
متخصص زنان درمورد سن تقریبی بروز این بیماری گفت: معمولا بعد از بلوغ و از طریق قاعدگیهای نامنظم در سنین نوجوانی بروز پیدا میکند.
شیوا با ذکر اینکه در صورت انجام ندادن مراقبتهای لازم، خطر ابتلا به دیابت در مبتلایان این بیماری بیشتر از افراد عادی است.
وی به مردم توصیه کرد: افرادی که زمینه ژنتیکی این بیماری را دارند باید مراقب رژیم غذایی و سلامت فرزندان خود باشند و آنها را به ورزش کردن تشویق کنند؛ در صورت بروز علائم هم باید فورا به پزشک مراجعه کنند تا فرزندانشان قبل از بزرگ شدن تخمدانها و افزایش ترشح آندروژن درمان شوند. با انجام مراقبتهای لازم میشود علائم این بیماری را به حداقل رساند.
خبرنگار: زینب خوانساری
انتهای پیام/
نظر شما