مقصر کمآبی تهران کیست؟/درخواست رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران از رئیس دستگاه قضا

سالها است که در برخی از مناطق کشور با بحران کمآبی مواجه هستیم که این وضعیت در حال حاضر و با توجه به افزایش گرمای هوا برای شهرهایی مانند تهران بیش از پیش نگران کننده است.
در همین رابطه مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در گفتوگو با میزان با انتقاد از وضعیت نامطلوب مدیریت منابع آب در تهران گفت: با وجود اقدامات صورتگرفته، متأسفانه مدیریت آب در شهر تهران همچنان بدون برنامهای دقیق و چشماندازی روشن پیش میرود. حفر چاههای متعدد و برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی، تبعاتی جبرانناپذیر به دنبال خواهد داشت. بهرهگیری از فناوریهای نوین در حوزههای مختلف و مدیریت آب، ضرورتی انکارناپذیر است، اما متأسفانه در این زمینه اقدامات کافی انجام نشده است، لازم بود دستگاههای دولتی و بخش خصوصی بسیار زودتر وارد عمل میشدند و پیش از رسیدن به مرحله بحران، برنامهریزی و اقدام میکردند.
وی افزود: یکی از نهادهایی که باید در این خصوص اقدامات ویژهای انجام میداد، شهرداری تهران است. در گذشته، شهرداری فاقد طرح جامع آب خام بود، اما در دوره مدیریت شهری کنونی، این طرح در دستور کار قرار گرفت و اکنون مراحل نهایی خود را طی میکند. همچنین با بهرهگیری از مشاوران تخصصی در حوزه آب، اقدامات مؤثری در حوزه هوشمندسازی مصرف آب و استفاده از پساب در حال انجام است.
پیرهادی ادامه داد: در ابتدای این دوره، میزان استفاده از پساب تنها ۷ میلیون مترمکعب بود، در حالی که اکنون امکان بهرهبرداری از ۵۶ میلیون مترمکعب پساب فراهم شده، مشروط بر آنکه شرکت فاضلاب، پساب مناسب و بهداشتی را تحویل دهد. در این راستا، شهرداری اقدام به لولهگذاری گسترده کرده و زیرساختهای لازم جهت استفاده از تصفیهخانههای فیروز بهرام، جنوب و لواسان فراهم شده و آماده بهرهبرداری است. با این وجود، نهادهای مسئول از تحویل پساب تصفیهشده به شهرداری خودداری میکنند؛ چنان که شهرداری تهران میتواند از این آب در فضای سبز، جنگلکاری، حاشیه بزرگراهها و کمربند سبز شهر استفاده کند. باوجود اینکه شهرداری تاکنون صدها میلیارد تومان برای توسعه شبکه انتقال پساب هزینه کرده است.
وی با انتقاد از این رویکرد گفت: در حالی که همین نهادها بحران کمآبی را پذیرفتهاند، حاضر به تحویل پساب برای آبیاری فضای سبز نیستند و شهرداری در نتیجه این بیتدبیری، ناچار به استفاده از برخی چاهها میشود و در نهایت، به استفاده از منابع زیرزمینی متهم میگردد. این تناقض در عملکرد نهادهای مسئول قابل قبول نیست.
پیرهادی همچنین با اشاره به مواضع حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، رئیس محترم قوه قضائیه در زمینه حفظ فضای سبز، تأکید کرد: با توجه به حساسیت و نگاه حمایتی رئیس قوه قضاییه نسبت به حقوق مردم، از ایشان درخواست داریم با افرادی که در این زمینه دچار اهمالکاری شدهاند، برخورد قانونی صورت گیرد. بحران آب موضوع امروز و دیروز نیست و برخی از مدیران سالهاست که در انجام وظایف قانونی خود کوتاهی کردهاند.
۸۸ درصد از منابع آبی کشور در حوزه کشاورزی مصرف میشود
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران همچنین با اشاره به میزان مصرف آب در بخش کشاورزی گفت: حدود ۸۸ درصد از منابع آبی کشور در حوزه کشاورزی مصرف میشود. با وجود جلسات متعدد در این خصوص، همچنان مدیریت مؤثری در این حوزه مشاهده نمیشود. از رئیس محترم قوه قضاییه درخواست دارم کارگروهی برای بررسی علل این ضعف مدیریتی تشکیل دهند؛ شاید در سایه اجرای قانون، برخی مدیران به تحرک وادار شوند.
وی در پایان بیان کرد: برای تأمین آب شرب شهروندان تهرانی، شهرداری تهران مبلغ ۶۰۰ میلیارد تومان برای پروژه انتقال آب از طالقان به کرج و سپس به تهران و همچنین ۵۰۰ میلیارد تومان برای پروژه سد لار به شرکتهای معرفیشده از سوی وزارت نیرو پرداخت کرده است. ما در مدیریت شهری نگاه بخشی نداریم و هر جا بتوانیم، آماده همکاری با وزارت نیرو برای مدیریت بحران آب هستیم. با وجود اینکه شهرداری تهران تکلیف قانونی برای کمک به وزارت نیرو نداشت، اما حمایتهای لازم را بهعمل آورد. با این حال، از برخی مدیرانی که در برابر خطر فرونشست زمین بیتفاوت هستند و آینده تهران را با چالش روبهرو میکنند، به عنوان نماینده مردم شریف تهران گلهمندیم.
۳۰ درصد آب تهران هدر رفت شبکه است
همچنین مهدی بابایی، نایب رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران نیز در گفتوگو با میزان با اشاره به اینکه تغییر اقیلم امری مشهود است که در کل دنیا مردم با آن مواجه هستند، اما نحوه مواجهه با این موضوع مهم است، توضیح داد: چند سالی که با تغییر اقیلم رو به رو هستیم و نسبت به این موضوع آگاهی داریم. ۳۰ درصد آب تهران هدر رفت شبکه است و این سوال مطرح میشود که چرا طی ۲ دهه اخیر در این رابطه اقدامی صورت نگرفته است و اصلا شاهد نوسازی شبکه آب نبودیم البته در مواردی که لوله دچار شکستگی شده و شرکت آب و فاضلاب مجبور شده ورود کرده، اما ۳۰ درصد آب تهران در حال هدر رفتن است و کسی پاسخگوی این ۳۰ درصد نیست، شاید اگر این هدر رفت را در تهران نداشتیم با بحران کم آبی در تهران مواجه نمیشدیم.
وی عنوان کرد: شهرداری تهران در چند سال اخیر چند همت را برای مکانیزاسیون آبیاری اختصاص داده است که برداشت آب از چاهها را کاهش دهد و در حال حاضر شبکه را به تصفیه خانه رسانده اما پساب در اختیار شهرداری قرار نگرفته است، متولیان امر باید در این زمینه باید پاسخگو باشند.
انتهای پیام/